İnsanları tanımak

İnsanoğlu değişken  bir yapı, her saniye değişmeye devam ediyor. Bugünün izlerine bakıp, dünün resmini çizmeye çalışmak ya da dünün sararmış fotoğraflarına bakıp, bugünün resmini çizmeye çalışmak kişiyi gerçek anlamda tanımlamaya yetmiyor. Gerçekte, insan hayatı etkileşime girdiği her kavram ile değişime uğruyor.
Kişiyi değerli kılan, ona yüklediğimiz anlamlardır ve bu, hissettirdiği duygularda gizlidir. Bir insanı tanımak için, size hissettirdiği duyguları dinleyin. Yargılamadan, anlamaya çalışın. Bir insanı tanımak için ne yaptığı kadar neden yaptığı da önemlidir. Yüzeysel cevaplarla yetinmeyin, gerçekleri öğrenin. Her iyi görünen dostunuz, her kötü görünen düşmanınız değildir. Gerçekçi ve tarafsız kalmayı başarın.
Yukarıdaki tavsiyelere ve gerçeklere tam uyulsa bile, insanoğlunu tanımak çok zor bir iştir. Tanıdığını zannedenler de daha sonra yanıldıklarını kabul ederler. Çok az insan vardır ki onu şartlar ve imkânlar değiştirmesin. Bazılarını para şımartır hemen hareketleri sırıtır. Bazılarını makam hemen havaya sokar değişir ve şımarır. Bir de kadının değiştirdiği insanlar vardır. Ayrıca çok  kolay değişenler vardır. Örneğin bir konum da mevki de  olmak, ya da bir küçük işletmenin sahibi olmak gibi.
Son zamanlar da böyle çok küçük işlerle değişen insanlara rastlamanız mümkün. Bunlar tamamen kişilik ve psikolojik problemleri olan insanlar. Bir yerlere getirilmeleri de toplum adına doğru değil. Bu tür insanlar önce iyi eğitilmeli sonra da güzelce tedavi edilmeliler. Bizim örf ve geleneklerimiz saygı ve sevgiyi hep ön planda tutar. Hangi makama gelirseniz gelin bu davranış önem arz eder. Makamlar büyüdükçe de sorumluluklar artar.  Mutlaka makamınıza ya da mekânınıza gelen misafire ayağa kalkmayı bilmek gerekir. Yine aynı şekilde kapıya kadar yol etmek de bizim geleneklerimiz de var olan önemli bir değerdir. Bunları yapmak insanı yüceltir. Sokakta merhaba dediğiniz de size ayniyle karşılık veren bir insan makamında farklı davranıyorsa, onda bir eksiklik var demektir. Ülkemizde bu tür insanlar son zamanlarda çoğaldı. Yani adam size geldiğinde, ya da dışarıda bir yerde karşılaştığınızda çok hoş ve kibar davranıyor kendi makamında ise tam tersi bir durum sergiliyor. Bunlara mutlaka aynıyla karşılık vermek gerekir ki hatalarını anlasınlar. Bilhassa da kolay değişebilen kişilik problemleri olanlara asla tahammül etmemek gerekir. Sonra kendisini bir şey sanıp etrafa zarar vermeye başlar. Haddini bilmeyene bildirmek de bir görevdir.Güzel ahlaklı bir insan olarak makamlar daha iyi yönetilir

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR