Abdulkadir Yavuzarslan

Abdulkadir Yavuzarslan

Kadir Gecesi

Her sene bu vakitler geldiğinde bütün mümin yüreklerde birbirine zıt iki duygu, hüzün ve sevinç bir arada yaşanır. Hüzünlüyüz, çünkü her sene bir gök sofrası gibi önümüze serilen, ilahi bir armağan gibi gelen Ramazan ayına veda ediyoruz. Hüzünlüyüz, çünkü her sene bize orucumuzu getiren Ramazan’ın sevincini taşıyan, teravihin bereketini getiren, bizi kardeş kılan, yüreklerimizi birleştiren, vatanımızı, bütün İslam beldelerini, bir mabede dönüştüren mübarek Ramazan ayına veda ediyoruz.

Ve sevinçliyiz de... Çünkü bize Kur’an’ı getiren, Kur’an’ın kalbinde nazil olduğu mübarek geceye; Kadir Gecesi’ne ulaşmış bulunuyoruz. Kadir Suresi bize Kadir Gecesi’ni anlatan bir süredir. Bu gece öyle bir gecedir ki Yüce Rabbimiz ona bir sure tahsis etmiştir. Ve o sure de bize Kadir gecesini anlatıyor. Bu surede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir.” (Kadir Suresi, 97/1-5)

Bu geceye Kadir Gecesi denilmesi şeref ve kıymetinden dolayıdır. Çünkü; a) Kur’an’ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır. b) Bu gece tan yerinin ağarmaya başlamasına kadar esenliktir. c) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner. d) Bu gece tan yerinin ağarmasına kadar esenliktir.
Kadir gecesinin hangi gece olduğu bilinmemekle beraber genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gecesinde olduğu tercih edilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.v.) bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” (Buhari, Leyletü’l-Kadir, 3; Müslim, Sıyam, 216) buyurmuştur.

Cuma günü içerisinde duanın kabul olacağı saat; beş vakit içerisinde Salat-ı vusta; ilahi isimler içerisinde İsm-i Azam; bütün taatlar ve ibadetler içerisinde rızay-ı ilahi; zaman içerisinde kıyamet ve hayat içerisinde ölümdür. Bunların gizli tutulmasından maksat mü’minlerin yaşamlarını uyanık, dikkatli ve devamlı Allah’a ibadet ve taatle değerlendirmeleridir. Ebu Hureyre (r.a.)’nın rivayet etmiş olduğu hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır” (Buhari, Kadir, 1).

Bu gece nasıl dua edelim? Bunu da Hz. Aişe (r.a.) vasıtasıyla yine Peygamberimizden öğrenelim: “Dedim ki Ya Resulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? Resulullah (s.a.v.) “Allahumme inneke afüvvün tuhibbü’l-afve fa’fu anni(Allahım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle” dersin buyurdu.”

Bu geceyi hayatımız için fırsat bilerek dua ve niyazla bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen bu geceden gerektiği şekilde istifade etmeliyiz. Sayısız manevi güzelliğin yaşandığı ve mükafatın sayısız olarak verildiği bu gecede; özümüze dönerek geçen günlerimizi sorgulamalı, iyi güzel davranışlarımızı arttırmaya, kötü davranışlarımızdan uzaklaşarak kalbimizdeki manevi kirleri temizlemeliyiz.
Kadir Geceniz mübarek olsun. Mevla’m hepimizi Ramazan Bayramına kavuştursun. Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Yavuzarslan Arşivi
SON YAZILAR