Beratiye Semizoğlu

Beratiye Semizoğlu

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞ MI?

2019’un Aralık ayından bu yana dünya genelinde covid-19 salgınıyla mücadele edilmekte. Bu süreçte temelde dikkat edilmesi gereken hususlar temizlik, maske ve mesafe oldu. Özellikle kalabalık ortamda bulunmak zorunda olan bireyler için maske koruyucu bir kalkan haline geldi. Fakat bazen iyi diye nitelendirilen şeyleri fazlasıyla yerine getirdiğimizde olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliriz. 
     Boş bir sokakta yürümek… Tek başınıza yürüdüğünüz bir sokakta size ne gibi bir virüs bulaşabilir ki? Tabi ki de maskenin önemsiz olduğunu söylemiyorum. Sadece bazı durumlarda esneklik göstermenin toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyecek yönde bir zararı olacağını düşünmüyorum. Ayrıca uzmanlarda maskenin ne gibi durumlarda fayda ya da zarar sağlayacağı konusunda çoğu kez uyarıda bulundular. 
     Edindiğim bilgilere göre covid-19 salgını başladığından bu yana maskenin yüz özellikle çene kısmında akne sorunlarına yol açtığı söyleniyor. Bir diğer husus ise göz enfeksiyonu. Nemlendiği fark edilen maskenin değiştirilmesi gerekiyor aksi taktirde cildin yağlanmasına neden oluyor. Özellikle hassas göz yapısına sahip olan bireylerin kirpik diplerinin yağlanmasına sebebiyet veriyor. Arpacık gibi göz sağlığını olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden eğer günün çoğunu dışarıda geçiriyorsak maske kullanımında hijyenik davranmalıyız ve zamanlı/zamansız kullanma konusunda dikkat edilmesi gerekli daha doğrusu bilinçli maske kullanıcısı olmalıyız. 
     İlk köşe yazımı, evden çıkmadan önce yanıma aldım mı diye kontrol ettiğimiz ‘maske’yi ele alarak siz okurlara sunmak istedim. Dilerim ki eskiden olduğu gibi sağlıklı ve güzel günlere geri döneriz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Beratiye Semizoğlu Arşivi
SON YAZILAR