DAHA NİCE BEYOĞLU AFETLERI VAR SIRADA

Sahipsiz gariban vatandaş, bitmiş olan konutuna alt yapı hizmetlerinden su, elektrik, kanalizasyon ve doğalgaz gibi hayati ihtiyaçlarını zor bela ve bedeli ödenerek sahip olmaya çalışır iken, diğer taraftan heyelanlı zeminlere kafasına göre istediği yapıyı kimseden korkmadan çekinmeden utanmadan  yapan uyanık vatandaşlarımız var.

İyi var da, Beyoğlu Sütlüce’deki bu yapının daha temeli atılırken ilgililer nerede idi? Temelsiz denilen binada resimlerden gördüğüm kadarı ile münferit temel atılmış. Belki o da statik hesap ve betonarme projesi yapılmadan ya da onaylanmadan uygulanmış. Bu ruhsatsız binaya su, elektrik ve doğalgaz nasıl bağlandı? Kot olarak aşağıda bulunan arsa kazısı ve istinat duvarı hangi hesap, hangi fizibilite raporuna ve zemin emniyet gerilmesi hesabına göre yapıldı? Yapıldı ise hesap ya da pratik doğru ise kendini taşımaktan aciz sözde istinat duvarı neden yıkıldı? Diye sormazlar mı  adama!

Hani bir söz vardır “her rengi boyadık ta fıstığı yeşil kaldı”. Türkiye’deki yapıların % 60’ı ve İstanbul’un % 70’i ruhsatsızmış ilgililerin söylemine göre. Daha nice sonu böyle olacak belki de uykuda ansızın gelecek çökme ve yıkılmalarda canlar kaybolacaktır. Yine bu işi çözerse sayın Devlet başkanı çözer, yok sa yok..

 Lütfen teknik kişilere gereken saygıyı önemi gösterip yetkilerini kuvvetlendirelim bu başından beri yamuk olan Yapı denetim sisteminin de bir an önce akla mantığa tekniğe ve adalete uygun hale göre düzenleyelim. Yeri gelmiş iken, Teknik elemanların 3600 olan ek göstergesine hemen hemen tüm alt ünvanlı çalışanlar getirilirken, Mühendis ve mimarların ek göstergelerinin en az 5000 olması gerekir.

Her işin ehli ve ufku geniş basiretli liyakatli şahsiyetlerle yürütülmesi şarttır. Öyle meselelerimiz çok ve acil ki, hangi birine reçete yazalım? Duadan başka yapacak şey yok gibi. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faik Dündar Arşivi
SON YAZILAR