BİR MUHAMMED ALİ GELİP GEÇTİ

İlk adı Cassius Marcellus Clay olan ve 1942 yılında ABD Kentucky’de dünyaya merhaba dedi. Boksör olmasının esas sebebi, bisikletini çalan komşularına karşı bir dik duruş, hakkını ve malını koruma isteğidir.

İrlanda’lı bir polisten boks dersleri almaya başlar.16yaşına girdiğinde Louisville Altın eldiven turnuvasında sinek sıklette ilk altın madalyasını alır. Daha sonra  Roma Olimpiyatlarında altın madalya kazandı. İtalya’dan dönüşünde boynunda Altın madalya varken, savaşa gitmeyi red etti ve madalyasını Ohio nehrine fırlatarak efsane yolunda ilk  adımını attı.

26 şubat 1964 tarihinde Sony Liston’u yenerek Dünya ağır boks şampiyonu oldu. Sonrada İslâmiyet’i seçtiğini açıklayarak bütün dünyayı şok etti. Vietnam savaşına gönderilmek  istendiğinde bana bir kötülükleri olmadı ki diyerek gitmedi. Bunun üzerine 1967 yılında 5 yıl ağır hapse mahkûm edildi. 1970de dava ret  edilince serbest kaldı. Elinden alınan unvanını tekrar kazanmak için ringlere  döndü. Zaire’de düzenlenen turnuvada yeniden dünya ağır sıklet şampiyonu oldu. 1981 de son unvan maçını da kazanarak ringlere veda etti. Parkinson hastalığı sebebi ile 4 haziran 2016 da vefat etti.

Anne tarafından hemşehrim olan muhterem hocamız Prof dr. Sayın  Nevzat Yalçıntaş bir hatıranda  şöyle  der;” Londra’ya bir üniversiteye konferansa gittiğimde, ben otelde iken  bana bir telefon geldi ABD’li gençler benimle görüşmek istediler. Ertesi gün görüşüp  tanıştık birisi Clay idi.

Müslüman olacağını  öğrenmiştim. Bana sarıldı ve ağlamaya  başladı. Sebebini sorduğumda, ilk defa beyaz bir adam bana sarıldı gözyaşlarım  sevincimdendir.  dedi. Namaz kılmayı öğrettim.  Yıllar sonra Türkiye’ye geldiğinde tekrar kucaklaştık hasret giderdik.” Der.

İkinci ağlayışı da merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a sarıldığında olmuş ve ağlama sebebini şöyle açıklamış. ”buda  ilk defa bir beyaz lider bana sarıldı ben ona sarıldım. Ağlamam ondandır. Demiş.

Aldığı altın madalyonlar ve başarılar elbette önemlidir. Ancak en önemlisi  İslâm’ı seçmiş ve yaşamıştır. En büyük kazancı bu olsa ve insanlığa da bunu öğretmesi örnek olmasıdır.

Vefatının 2. Yılında O’nu rahmetle anıyoruz. Ruhu şad, mekânı cennet olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faik Dündar Arşivi
SON YAZILAR