BİRLİK VE BERABERLİK

Bir olan Allah'a iman ve ibadete davetle başlayan Yüce dinimiz bu hedefte inananlara yardımlaşarak hareket etmelerini emretmiştir. Birbirine düşmanlık etmekten; bölünüp parçalanmaktan inananları uyarmıştır. Kuranı Kerim bölünüp parçalanmayı zayıflayıp gücü kaybetmek olduğunu Müslümanlara şöyle hatırlatmıştır. “Allah'a ve Resulü'ne itaat edin. Ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra içinize korku düşer ve kuvvetiniz elden gider. Sabırlı olun, çünkü Allah sabredenlerle beraberdir” (Enfal, 8/46)

Kuranı Kerim müslümanların hayatına getirdiği değerlerle geçmişten gelen olumsuz davranışlarını sevgiye; yıllarca süren düşmanlıkları ve kan davalarını barışa ve kardeşliğe taşımıştır. İnsanların aralarındaki düşmanlığın nasıl bir sevgiye ve kardeşliğe dönüştüğünün örnekleri pek çoktur. Medine'de Evs ve Hazreç iki düşman kabileyken İslam dini sayesinde aralarındaki düşmanlık son bulmuştur. En sert mizaçlar İslam dininde yumuşamış; en köklü vazgeçilmez gelenekler zamanla kaybolmuştur. İslam dinini bize öğreten Hz. Peygamber (s.a.s) bir yandan iman esaslarını gönüllere nakşederken, diğer yandan bu inanç etrafında toplanan ırkları, ülkeleri, renkleri ve dilleri farklı olan insanları, bir “din kardeşliği” altında birleştirip kaynaştırmıştır. Hz. Peygamber de bu yüzden kardeşler arasındaki her türlü münasebette, Müslümana kendi nefsini ölçü almasını öğütlemiştir. O (sallallâhu aleyhi ve selem) şöyle buyurmuştur: ‘Sizden biriniz, kendi nefsi için istediği bir şeyi, mümin kardeşi için de istemedikçe, gerçek mümin olamaz.’ (Buhârî, Îmân 7) İşte bu duyguların daha da perçinlendiği ve doruğa ulaştığı mevsimlerden birisi de Ramazan ayıdır. Bu ayın gelmesiyle birlikte İslam kardeşliğinin zirveye ulaştığı, Müslümanlar arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın daha da arttığı herkesin malumudur. Ramazan ayı, bize kardeşliğimizi yeniden hatırlama fırsatı verdiği için bu anlamda çok önemli bir aydır. Ramazanın içindeki rahmet, merhamet ve bereket kardeşlik ve paylaşma duygularıyla toplumsal hayatımızın huzur ve barışına büyük katkı sağlamaktadır. Kardeşlik bilinciyle "ben"in, "biz"e dönüştüğü bir ay Ramazan. Bireyselleşmenin doyumsuzluğundan, kardeşliğin huzuruna ulaşmaktır. Yalnız kendi için olmaktan öte başkaları için de olabilmektir. Ramazan kardeşlik, birlik ve beraberlik ayıdır.

Bu mübarek ay, oruç ibadetinin yanı sıra yardımlaşma ve dayanışma duygusunu da ön plana çıkarmıştır. Toplum olarak bizi biz yapan güzel değerlerimiz ve geleneklerimiz Ramazan ayında yenilenir ve güçlenir. Ramazan, insanlarda kardeşlik hisleri uyandıran, yoksulların, çaresizlerin halinden anlama duygusu, şuuru veren, insanı yüce değerlere ulaştırarak erdemli hale getiren bir aydır.

Öyleyse Ramazan ayı vesilesiyle din kardeşliğimizi daha da pekiştirmek için çaba gösterelim. Birlik ve beraberliğimizi bozmak, bizi parçalamak, bölmek ve güçsüz düşürmek isteyen düşmanlara fırsat vermeyelim. İslam kardeşliğinizi ilelebet yaşatalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Gören Arşivi
SON YAZILAR