BÜYÜK ERDEM: YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

Yardımlaşma ve dayanışma, toplum fertlerinin, kişilerinin ortak çıkarlarının sağlanması, bütünlüğün korunması için karşılıklı olarak birbirlerine bağlılık göstermeleri, çeşitli alanlarda yardımlaşarak birbirini tamamlamalarıdır.Sosyal yardımlaşma ve dayanışma, çalışma durumunda olmayan, ihtiyaçlarını karşılayaman fakir ve yetimlerin,muhtaç ve düşkünlerin ihtiyaçlarının toplum tarafından karşılanmasıdır. Bu sorumluluk bilinciyle hareket edilmesidir.
Kur'an-ı Kerim'de bir çok ayeti kerimede ve Hz.Muhammed’in(sas) hadislerinde yardımlaşmaya ve dayanışmaya inananlar teşvik edilmiştir" Mümin erkekler ve Mümin kadınlar birbirinin yardımcısıdır."
Hz.Muhammed(s.a.s)şöyle buyuruyor: "Kim bir müslümanın sıkıntısını giderirse, Allah da kıyamet günü onun bir sıkıntısını giderir." Ebu davud, Edeb, 60.
İslam medeniyeti bir dayanışma medeniyetidir. Müminler,bu medeniyetin yeryüzündeki temsilcileridir. Dinimiz islam, dayanışma şuurunu her daim canlı tutmamızı emretmektedir. Cenab-Hak, "İyilik ve takva üzere yardımlaşın." buyurmaktadır. (maide,5/2) Sevgili peygamberimiz (s.a.s) ise bizleri şöyle tarif etmektedir. "Müminler tuğlaları birbirine sımsıkı kenetlenmiş bir bina gibidir." buyurmaktadır. Yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneğini "Ensar ve Muhacir" kardeşliği arasında görmekteyiz. Diğergamlığı, isarı v.b... Kur'an-ı Kerim'de de bu güzel davranışları övülmekte ve mükafatlandırılmaktadır. "Onlardan (muhacirlerden) önce o yurda (Medine'ye)yerleşmiş ve imanı da gönüllere yerleştirmiş olanlar,hicret edenleri severler. Onlara verilenlerden dolayı içlerinde bir rahatsızlık duymazlar.Kendileri son derece ihtiyaç içinde bulunsalar bile onları kendilerine tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden,hırsından korunursa,işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir." Haşr suresi 59/9
İslam dininde,Allah’a imandan insanlara kötülük yapmamaya kadar uzanan binlerce hayır ve iyilik yolu bulunmaktadır.Örneğin;İnsanlara sıkıntı veren bir şeyi ortadan kaldırmak,çevreye karşı duyarlı olmak,güzel söz söylemek,iyiliği emredip kötülükten sakındırmak,insanlara ve diğer canlılara merhamet etmek,eliyle ve diliyle insanlara zarar vermemek yardımlaşma ve dayanışmaya örneklerdir.
Hz. Muhammed(s.a.v)"Müminler birbirlerini sevmede,birbirlerine acımada ve birbirlerini korumada bir vücudun azaları gibidir.Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman diğer uzuvlarda bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar." Buhari, Edep 27 müslim, Birr 66 Paylaşalım sevgi ve muhabbeti. Cömertlik kaplasın her yanımızı.Cimrilik uzak olsun bizden. Kardeşliğimiz daim kılalım, iyiliği yayalım her daim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esma Ünsal Arşivi
SON YAZILAR