KADİR GECESİ

Ayeti Kerime’de Rabbimiz “Ey iman edenler! Allah’tan korkun, O’na yaklaşmaya vesile arayın”(Maide 5/35) buyurmaktadır. Rabbimizin rızasını kazanmamıza vesilelerden biri ; Evveli rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennem ateşinden kurtuluş olan, on bir ayın sultanı ramazanın son günlerine gelmiş bulunmanın hüznünü, kadir gecesine erişmenin de sevincini yaşıyoruz Ramazan öyle bir ay ki: bu ayda yapılan ibadetlere kat kat sevap vardır. Çünkü bu ay Kur’an ayıdır. Kur’an-ı Kerimin indirildiği aydır. Bu Ay Kur’an’ın tabiriyle içinde bin aydan daha hayırlı bir gece olan ‘’Kadir gecesi’’ nin saklı olduğu bir aydır.

Allah’u Teala Kadir Suresi’nde: “ Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için (yeryüzüne)iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Sözlükte “güç, kudret, hüküm, takdir, şeref, mertebe, ululuk ve tazyik” gibi manalara gelen kadir kelimesi dini literatürde bin aydan daha hayırlı bir gecenin adıdır. Bu öyle bir gece ki; Hz. Muhammed Mustafa’ya peygamberlik görevinin verildiği, son kitap Kur’an-ı Kerimin inmeye başladığı gecedir. Ayet-i Kerime’de “ Biz onu (Kur'an'ı) mübarek bir gecede indirdik.” (Duhan 44/3) buyrularak bu durum bildirilmektedir. Yine bu gece öyle bir gece ki, bir ömürlük sevap kazanmaya vesile olur. “Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.” Bin ay yaklaşık seksen üç küsür yıl yapmaktadır. Bu bir ömür demektir. Bir gecede bir ömürlük sevap kazanma fırsatı verilmektedir. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkanına sahip bulunmalarına karşılık Muhammed Ümmetine kadir gecesinin verildiği belirtilir. ( el-Muvatta', "İ'tikaf" , 6) Bu geceyi iyi değerlendiren kimsenin geçmiş günahlarının affına da vesile olur. Ebu Hüreyre (RA)’ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyorlar: “Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek, Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmaktadır.

Allah’ın izniyle melekler ve Cebrail (as)ın yeryüzüne indiği bu geceye tan yeri ağarıncaya kadar barış ve esenlik hakim olur.

Ülkemizde ve İslam aleminde genellikle Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi ihya edilen bu gecenin hangi gece olduğu bizlere bildirilmemiş, aramamız istenmiş, özellikle de ramazan ayının son on gününün tek gecelerinde aramamız tavsiye edilmiştir. Öyle ki Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevi işlerden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de uyanık tutardı (Buhari Fazlı leyletil kadr), Bu gece hakkında Hz. Âişe Validemiz (ra) Hz Peygamber (as) e sordu: Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? Hz Peygamber (as): "Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu.

Bu gecede: Tövbe istiğfar ederek Kuran-ı Kerim okuyarak, , günah yüklerimizden kurtulmaya gönlümüzü ruhumuzu arındırmaya, kararan kalplerimizin nurlanmasına, bunalan ruhlarımızın şifa bulmasına gayret gösterelim. Zira bilerek ya da bilmeyerek işlediğimiz bir çok günahımız var. Samimi pişmanlıklar içinde Rabbimizden aff ve mağfiret dilersek bu gecenin hürmetine tüm maddi ve manevi sıkıntılarımızdan kurtulabiliriz. Ayeti Kerime de Rabbimiz: Kim bir kötülük yapar yahut nefsine zulmeder de sonra Allah'tan mağfiret dilerse, Allah'ı çok bağışlayıcı ve çok merhamet edici bulur.(Nisa 4/110) buyurmaktadır.

Bu gece dua gecesidir. Elbette mü’min her zaman yaptığı duasının karşılığını bulur. Rabbimiz: “Bana dua edin, kabul edeyim…”(Mü’min 40/60) buyurarak bizlere bu müjdeyi vermektedir.. Öyleyse bu gece kendimiz, anne babamız, akraba ve komşumuz, vatan ve milletimiz, tüm ümmeti Muhammed ve insanlık için dua etmeli bizzat arzu ve isteklerimizi Rabbimizden dilemeli, namaz ve tesbihatla zikrimizi de artırmalıyız…

Rabbim hepimizi bu ayın ve bu gecenin faziletinden gereği üzere istifade edebilenlerden eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Firdevs Şana Arşivi
SON YAZILAR