Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Fonksiyonel beslenme

Beslenme terimi o kadar geniş kapsamlıdır ki hangi kavramların doğru olduğunu, hangilerinin yanlış veya son trend olduğunu takip etmek zor olabilir. Beslenme bilimi sürekli olarak değişirken, hangi gıdaları dahil etmemiz ve hangilerinden kaçınmamız gerektiği konusunda uzmanlardan tavsiyeler alırız.
Gerçekten de herkes için faydalı olabilecek temel beslenme prensipleri vardır - daha az işlenmiş gıda, daha az rafine karbonhidrat. Ancak diyet sektörü sıklıkla herkes için "en iyi diyet" iddiasında bulunsa da, aslında böyle bir diyet yoktur. Bunun nedeni, sizin benzersiz niteliklerinizi onurlandırmak için yediğiniz gıdaların ve yaşam tarzı uygulamalarınızın herkesinkinden farklı olması gerektiğidir. Benzersiz nitelikleriniz, bir günden diğerine ve yaşamınızın farklı evrelerinde beslenme ihtiyaçlarınızı belirler. Vücudunuzun ihtiyaçlarını ve isteklerini dinleyerek, sizin için işe yarayan yiyecekleri bulabilir ve Instagram akışındaki herkesin yerine sizin için uygun olan gıdalarla kendinizi daha iyi besleyebilirsiniz. Peki, sizin için uygun olan ve olmayan gıdaları bulma sürecine nasıl başlarsınız? İşte burada fonksiyonel beslenme devreye girer.
Beslenme, kardiyovasküler hastalıklar, otoimmün hastalıklar, diyabet, kanser ve Alzheimer gibi nörodejeneratif durumlar da dahil olmak üzere dünyamızın bugün karşı karşıya olduğu temel kronik hastalıkların neredeyse tamamının gelişiminde ve ilerlemesinde önemli bir faktördür. Büyüyen fonksiyonel beslenme alanı, toplumumuzda kronik sağlık koşullarından muzdarip milyonlarca insanın kişiselleştirilmiş, pratik beslenme bakımına yönelik hayati ihtiyacını karşılamaya benzersiz bir şekilde hazırdır. Peki, fonksiyonel beslenme nedir? Neden son zamanların gözde konusu oldu?
Fonksiyonel beslenme, hastalığın temel nedenini tedavi etmek, kronik hastalığı tersine çevirmek ve sağlığı iyileştirmek için kişinin diyetini optimize etmeye yönelik kanıta dayalı, bütünsel ve kişiselleştirilmiş bir yaklaşım benimseyen fonksiyonel tıbbın bir dalıdır. Standart sağlık hizmetleri genellikle semptomları ilaçlarla bastırmaya çalışırken, fonksiyonel beslenme ve fonksiyonel tıp bu semptomları vücuttaki altta yatan sorunları anlamak için ipuçları olarak görür. Fonksiyonel beslenme uzmanları, görünürde ilgisiz faktörlerin sağlık üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak sağlığın her yönünü dikkate alan bütünsel bir sağlık planı oluştururlar. Bu nedenlerden dolayı fonksiyonel beslenme asla tek tip bir yaklaşım değildir. Bunun yerine, hücresel düzeyde iyileşmeyi desteklemek için benzersiz durumunuzu dikkate alan, son derece özelleştirilebilir bütünsel bir sağlık perspektifidir.
"Fonksiyonel tıp" ve "fonksiyonel beslenme" terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da teknik olarak aynı değildir. Fonksiyonel tıp, sağlık sorunlarını birbirine bağlı tüm vücut sisteminin bir parçası olarak tedavi eden geniş bir tıbbi yaklaşımdır. Fonksiyonel beslenme ise gıdanın sağlığın temel bir bileşeni olduğunu vurgulayarak bu bakış açısını bir adım daha ileriye taşır. Fonksiyonel beslenme, beslenme alışkanlıklarına odaklanırken aynı zamanda sağlığın diğer bileşenlerini ve gıdanın temel nedenin bir parçası olup olamayacağını da dikkate alır.
Fonksiyonel beslenmeyi uygulamak, günlük beslenme seçimlerinizi yaparken bütünsel sağlık kavramını benimsemek veya fonksiyonel beslenmeyi bir sağlıklı yaşam uygulayıcısı olarak işinize dahil etmek gibi görünebilir. Diyetisyenlerden sağlık koçlarına kadar birçok sağlık uygulayıcısı, bütünleştirici tıp ve beslenme ekibinin bir parçası haline gelerek en sağlam ve etkili bakımı sağlamak için diğer sağlık profesyonelleriyle birlikte danışanlarını destekler ve fonksiyonel beslenmeyi dahil eder.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR