Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Tatil dönüşü kilo kontrolü

Bir tatilden veya keyifli bir hafta sonundan sonra aldığınız kilolar her zaman yağ aldığınız anlamına gelmez. Uzmanlar bunun su tutulmasından kaynaklanabileceğini söylüyor.
Keyifli bir hafta sonundan veya tatilden sonra tartıda daha yüksek bir sayı görmek normaldir. Kilo vermeye çalışıyorsanız bu sizin için endişe verici olabilir fakat uzmanlar normale göre daha fazla yemek yedikten sonra bu durumun normal olduğunu ve strese girecek bir şey olmadığını belirtiyor.
‘’Kutlamalar ve tatiller, normal beslenmenizden daha fazla karbonhidrat ve tuz içeren yiyecekler tüketmenize yol açabilir ve bunların ikisi de su tutulmasına neden olan bileşiklerdir. Karbonhidratları vücudumuzda glikojen olarak saklarız ve her gram glikojenle birlikte birkaç gram su tutarız. Tuz için de aynı mantık geçerli. Bu nedenle bazı insanlar tuzlu bir yemekten sonra kendilerini daha şişkin veya şiş hissederler. Yani kısa bir süre yüksek kalori alımından sonra ölçekteki artış çoğunlukla sudan kaynaklanır.’’
Porsiyon kontrolü dengelemenin ve sağlıklı beslenmenin altın anahtarıdır. Bunun için daha küçük bir tabak yardımcı olabilir çünkü üzerine koyduğunuz daha az yiyecek bile tabağınızı daha dolu göstermeye yetebilir. İnsanlar büyük tabaklardan daha büyük porsiyonlar tüketme eğilimindedir ve bu da aşırı yemeye yol açabilir. Bunun üstesinden gelmenin en iyi yolu porsiyon boyutlarını kontrol etmek veya daha küçük tabaklar kullanmaktır.
Uygun porsiyon boyutunu belirlemek için gıda etiketlerini ve tariflerde listelenen önerilen porsiyon boyutlarını okuyun. Her ikisini de yapamıyorsanız, aklınızı kullanarak tabağınızı makul miktarda yiyecekle doldurun.
Tüm yemeğinizi bir defaya sığdırmak yerine, günde önerilen iki ya da üç öğüne sadık kalmak büyük bir açlık hissiyle fazlaca yemenizi önler. Öğün sayısı kişiye göre değişebilir fakat bayram sonrasında genelde biraz daha geç bir kahvaltı küçük bir ya da iki ara öğün ve akşam olarak 2 ana öğün yeterli olacaktır. Sabah-öğle-akşam yemek yemek yerine akşam yemeğiniz ve kahvaltınız arasında uzun bir açlık bırakmak vücudu yenileyecek ve ödem atımını destekleyecektir.
Ayrıca tatil sezonu boyunca, kurabiyeler ve diğer yiyecekler gibi sağlıksız atıştırmalıklar, dilediğiniz gibi almanız için hazır bulundurulur. Bayram dönüşü evde stoklar bitmediyse sorun yaşayabilirsiniz. İkramlara erişim kolay olduğunda, gereksiz yere atıştırma olasılığınız artar. Evde ikramları gözden uzak tutarak bu sorun çözülebilir. Ancak iş yeriniz veya aile partiniz gibi kontrol edemediğiniz durumlarda bu stratejiden kaçınmak daha zordur. Atıştırmalık alışkanlıklarınıza dikkat etmeye çalışın. Kendinizi aç olduğunuz için değil de etrafta yiyecek olduğu için yerken bulursanız, atıştırmalıkları tamamen evden uzaklaştırmak en iyisidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR