Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

TSH Yüksekliği

TSH yani tiroid stimüle edici hormon; adından da anlaşıldığı gibi tiroid uyarımından sorumlu bir hormondur. Tiroid boğazda bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Metabolizma, kalp atış hızı ve vücut ısısı gibi birçok vücut fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olan hormonlar üretir.
Eğer TSH seviyeleriniz yüksek seyrederse bu tiroidinizin yeterince tiroid hormonu üretemediğini gösterir. Bu durum hipotiroidizm veya az aktif tiroid olarak isimlendirilir. Hashimoto hastalığı da dahil olmak üzere bir dizi durum hipotiroidizme neden olabilir.
Tiroid hormonu TSH salınımını baskıladığından çok az tiroid hormonu hipofizinizin aşırı TSH üretmesine neden olabilir. Nadiren, TSH salgılayan hipofiz adenomu gibi hipofiz bezinizle ilgili sorunlar veya nadir görülen genetik durumlar, normalden yüksek TSH ve tiroid hormonu düzeylerine neden olabilir.
Tiroid uyarıcı hormon (TSH) testi, kişinin tiroidinin ne kadar iyi çalıştığını göstermek için kandaki TSH miktarını ölçer. Normal seviyeler tipik olarak litre başına 0,4 ila 4,0 milibirimdir (mU/L).
Doktorlar, hipotiroidizm ve hipertiroidizm gibi tiroid bozukluklarını teşhis etmek için TSH testi sonuçlarını kullanabilirler.
Diyet TSH yüksekliğinin neden olduğu hipotiroidizm üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Selenyum ve çinko gibi bazı besinler tiroid fonksiyonunu iyileştirebilir, aksine dikkat edilmediğinde bazı besin grupları ise hipotiroidizm tedavilerini kötüleştirebilir.
İyotlu sofra tuzu iyotun en iyi kaynağı olarak kabul edilebilir, eğer siz de iyotlu tuz kullanıyorsanız iyot eksikliği yaşamanız çok da mümkün değildir. Aksi takdirde iyot eksikliği guatr olarak bilinen tiroid bezinin büyümesine neden olabilir.
Bununla birlikte çok fazla iyot tüketmekten kaçınmak çok önemlidir. Bu aslında hipotiroidizmi daha da kötüleştirebilir ve aynı zamanda vücutta aşırı tiroid hormonu bulunması anlamına gelen hipertiroidizme de yol açabilir.
Hipotiroidizmi olan kişiler, diğer sağlıklı kişilere göre daha kolay kilo alabilirler. Bunun nedeni hipotiroidizmin metabolizmayı yavaşlatabilmesidir.
Meyveler, sebzeler, doyurucu proteinler ve sağlıklı yağlar açısından zengin sağlıklı bir beslenme, kilonuzu kontrol etmenize ve refahınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Bu gıdalar aynı zamanda lif bakımından da zengindir ve bu da insanların daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olabilir.
Ek olarak, düzenli orta ila yüksek yoğunluklu aerobik egzersiz ve kuvvet antrenmanı, metabolizmayı hızlandırmaya ve kilo kaybını teşvik etmeye yardımcı olabilir. Aktif kalmak aynı zamanda enerji düzeylerini ve uyku kalitesini de artırabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR