KUR’AN AYI RAMAZAN

Enes b. Malik’ten rivayet edildiğine göre, Recep ayı girdiği zaman Resulullah (sav) şöyle dua ederdi: “Allah'ım Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle bizi Ramazan ayına ulaştır.”1

Bu duanın bereketi ile Ramazan'a kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Ancak bu yıl sevinç ile hüzün bir arada. Zira yaşanan deprem felaketi hepimizi üzdü. Rabbim vefat edenlere rahmet eylesin, yaralı kardeşlerimize acil şifalar, yakınlarını kaybedenlere sabırlar versin inşallah.

Kültürümüzde Ramazan “onbir ayın sultanı” olarak kabul görmüştür. Çünkü bu ayın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluştur.

Ramazan oruç ayı, şükür ayı, tövbe ayı, takva ayı ve en önemlisi Kur'an ayıdır. Nitekim yüce Allah(cc) şöyle buyuruyor: “Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisine indirildiği aydır.”2 

Ramazan'ı diğer aylardan değerli ve ayrıcalıklı kılan, insanlığa gönderilen son rehber kitap Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirilmesi, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinin bu ayda olması, temel ibadetlerden olan oruç farizasının bu ayda tutulması, teravih, mukabele, itikaf, iftar, sahur ve fıtır sadakası gibi önemli sünnetlerin hep bu ayda yaşanmasıdır.3 Ramazan ayı her ne kadar bu denli mübarek olsa da, onun bereketinden istifade etmek Müslümanın iradesine bırakılmıştır. Bizim için en güzel örnek Allah Resulü(sav) Ramazan günlerinde bol bol Kur'an okur, Kur'an öğrenen, okuyan ve gereğini yapan bir mümini her tarafa koku yayan misk dolu bir kaba benzetirdi.

Dolayısıyla Kur'an okumanın ne kadar faziletli bir amel, bir ibadet olduğu açıktır. Allah Resulü(sav) şöyle buyuruyor; “Kim Kur'an-ı Kerim'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben Elif Lam Mim bir harftir demiyorum; bilakis Elif bir harf, Lam bir harf, Mim de bir harftir.”4

Bir mümin, karşılığını sadece Allah'tan (cc) bekleyerek ne kadar çok Kur'an okursa o kadar çok sevap kazanacak demektir. Bir harfin sevabı bu kadar olunca okunan ayetler ve surelerin, hatimlerin ne kadar çok sevap ve mükafat kazandıracağı ortadadır. Eğer Kur'an okumaya yeterince zaman ayırmadığımızı düşünüyor veya henüz Kur'an okumayı bilmiyorsak Ramazan ayı bizim için bir fırsat olsun da Kur'an öğrenmeye karar verelim, sürekli ve disiplinli bir şekilde Kur'an okumayı ilke edinelim. Ramazana erişmek bizi Kur'an'a kavuştursun inşallah.

Ramazan'ın gelmesiyle çokça duyduğum bir ilahinin sözleriyle bitirirken dinlemenizi temenni ediyor, şimdiden Bayramınızı tebrik ediyorum.

 Gelişiyle Güldüren
Kalbe Huzur Dolduran
Kalpleri Hislendiren
Ramazan geldi Ramazan..


Seherde Kalkın İnsanlar
Hatim Edin Kur’an’lar
Eyvah Desin Şeytanlar 
Ramazan geldi Ramazan..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Yaşar Ateş Arşivi
SON YAZILAR