GÜZEL AHLAK

“Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan, orucumuzla teravih ve sahurlarımızla ibadet, ilim, ahlak ve kardeşlik mevsimini dolu dolu yaşayacağımız Ramazan ayına kavuştuk elhamdülillah.

Güzel ahlaklı olmanın ne kadar büyük bir meziyet olduğu hadisi şerifte şöyle bildirilir; "Müminlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlâk bakımından en güzel olanıdır."

Resûlullah (sas); "Nerede olursan ol, Allah’a (cc) karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Kötülüğün peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin. İnsanlara da güzel ahlâka uygun biçimde davran!" buyurarak insanlarla iyi geçinmenin ne kadar önemli olduğunu şöyle izah eder;

Resûlullah (sas), peygamberlikle görevlendirilmeden önce ahlâkı ile toplumda temayüz etmiş, güven kazanmış ve ‘Muhammed el-Emîn’ (Güvenilir Muhammed) olarak isimlendirilmişti. Güzel ahlâkı hâkim kılma onun peygamber olarak gönderiliş sebeplerinden biriydi. Nitekim Efendimiz (sas); "Ben, (başka değil, sadece) (iyi), güzel ahlâkı tamamlamak (uygulamak) için gönderildim." buyurarak, toplumda var olan ancak zamanla küllenmiş, yok olmuş ya da bozulmuş değerlerin diriltilmesi veya yerine yenisinin getirilmesi görevini üstlendiğini ifade etmişti. Aslında bütün peygamberler aynı sorumlulukla gönderilmişlerdi. Bununla birlikte Allah Resûlü (sas), kendisinin tamamlayıcılık ve uygulayıcılık vasfını şöyle dile getirmişti: "Benim ve benden önceki peygamberlerin durumu, bir ev inşa eden kimseye benzer. O kimse evi güzelce yapıp mükemmel hâle getirmiş fakat bir köşede sadece bir tuğla yeri boş kalmıştır. İnsanlar bu evi dolaşırlar, ona hayran olurlar ve şöyle derler: "Keşke şu tuğla da yerine konulmuş olsaydı." İşte ben, o (yeri boş bırakılan) tuğlayım; ben peygamberlerin sonuncusuyum."

Enes b. Mâlik’in (sas) ifade ettiği üzere, Resûlullah (sas) ahlâk bakımından insanların en güzeli idi. Bununla birlikte Hz. Peygamber (sas), ahlâkını daha da güzelleştirmeye gayret ederek kötü ahlâktan Allah’a (cc) sığınırdı. O’nun (cc) namaza kalktığında yaptığı dua da bu amacını gerçekleştirmeye yönelikti: "...(Allah’ım!) Beni güzel ahlâka eriştir. Senden başka güzel ahlâka eriştirecek yoktur. Kötü ahlâkı benden uzaklaştır. Senden başka kötü ahlâkı benden uzaklaştıracak yoktur!.."

Resûlullah (sas) da, "Müminlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlâk bakımından en güzel olanıdır." buyurarak iman ve ahlâk birlikteliğine vurgu yapmıştır. Ayrıca ahlâkı en güzel olanların, en hayırlı insanlar ve kendisine en sevgili kimseler olduğunu ifade etmiştir. Hz. Peygamber (sas), "İyilik güzel ahlâktır. Kötülük ise içini huzursuz eden ve başkalarının bilmesini istemediğin şeydir." buyurmuştur.

Hz. Peygamber (sas), "Kıyamet günü müminin mizanında güzel ahlâktan daha ağır bir şey yoktur. Muhakkak ki Allah (cc) söz ve fiilleri çirkin kimselere son derece öfkelenir." buyurmuş, ahlâkını güzelleştiren kimseye cennetin en yüksek makamından bir köşk verileceğine kefil olduğunu belirtmiştir. Hz. Peygamber (sas), "Çocuklarınıza ikram ediniz ve onlara güzel terbiye veriniz." Buyurmuş ve "Hiçbir baba, evlâdına güzel ahlaktan daha üstün bir hediye vermemiştir." diyerek hem kendimizin güzel ahlaklı olmamızı hem de çocuklarımızı bu minval üzere yetiştirmemiz gerektiğini bizlere hatırlatmıştır.

Şüphesiz ki ibadetlerin bize kazandıracağı en önemli şeylerden birisi de güzel ahlaktır. Namaz bizi kötülüklerden korur, oruç kötülüklere karşı bir kalkandır, zekât fakirle zengin arasındaki dostluk köprüsüdür. Kulluğunu en güzel şekilde yerine getiren bir müminden beklenen güzel ahlaklı olasıdır. Peygamberimizin de hadisinde işaret ettiği gibi; insanlarla güzel geçinmeyen ve kendisiyle güzel geçinilmeyen kimsede hayır yoktur. Kulluğun neticesinde kişiden beklenen iyi bir mümin olmasıdır.

Ramazan ayın bizlere huzur mutluluk ve güzel ahlak getirmesi temennisi ile Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Topuz Arşivi
SON YAZILAR