Küresel piyasalar pozitif seyirle başladı

Küresel piyasalar pozitif seyirle başladı
Küresel piyasalar Fed haftasına pozitif seyirle başladı.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimine başlama ihtimalinin son çeyreğe doğru ötelenmesine karşın şirket karlılıklarının tahminleri aşmasıyla risk iştahı artarken, bu hafta Fed'in faiz kararı ve sonrasında banka Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinin yanı sıra yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Enflasyonla mücadelenin beklenenden daha uzun sürebileceğine ilişkin sinyaller veren makroekonomik veriler ve Fed yetkililerinin şahin tonlu yönlendirmeleri, bankanın faiz indirimlerine daha geç başlayabileceğine yönelik endişeleri artırıyor.

Söz konusu endişelere karşın ABD'de yoğunlaşan bilanço döneminde şirketlerin beklenenden daha iyi performans sergilemesiyle hisse ve sektör bazlı oynak artarken, bu hafta gözler açıklanması beklenen Amazon ve Apple'ın finansal sonuçlarına çevrildi.

Analistler, Fed'in hafta içi gerçekleştireceği toplantıda faizleri sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatarak, karar sonrası Fed Başkanı Powell'ın yapacağı açıklamalarda bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin ipuçları aranacağını dile getirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise Fed'in haziranda faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 12, temmuzda yüzde 30 ve eylülde yüzde 58'e geriledi.

Bu hafta ayrıca ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki verilerin yatırımcıların odağında olacağını aktaran analistler, özellikle tarım dışı istihdam verisinden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Bu gelişmelerle birlikte, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,67 seviyesinde yatay bir seyir izlerken, altının ons fiyatı yüzde 0,2 değer kaybıyla 2 bin 333 dolardan alıcı buluyor.

Cuma günü yüzde 0,4 artışla 106,1 seviyesinden günü tamamlayan dolar endeksi bugün önceki kapanışının yüzde 0,4 altında 105,7'den işlem görüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.