Fahrettin Koçyiğit

Fahrettin Koçyiğit

NE KADAR VATANSEVERİZ?

   Merhaba değerli okurlarım

          İlçemiz her geçen gün biraz daha küçülmekte çevre ilçeler arasında ekonomisi ve yaşam standardı her yıl biraz daha geriye doğru bir düşüş içerisinde olan Ladik için artık bir şeyler yapma zamanı gelmedi mi? Sizce.

          Biraz geçmişe, Ladik ilçesinin tarihine kısa bir yolculuk yapalım mı?

         İlçemizin kuruluşu M.Ö. sine dayanmakta Hititler, Persler, Romalılar ve Bizans imparatorluklarının hüküm sürdüğü bu topraklar 1071 Malazgirt savaşından sonra Selçukluların eline geçmiş.

         Selçukluların parçalanması ile Anadolu beyliklerin kurulmasının ardından Kubat oğullarının yönetimine girmiş ve sonrasında 1428 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış olan Ladik ovası Şehzadelere, Sivas ve Amasya sancak beylerine uzun yıllar boyunca yaz aylarında mesire yeri olarak ev sahipliği yapmış, havası, suyu, tekke ve türbeleri ile gözde bir yer olmuş bu şirin kasaba.

        Coğrafi yapısı nedeni ile tarıma ve özellikle hayvancılığa önem verilmiş yıllar boyunca kasabanın doğusunda bulunan doğal gölünde yetişen kamışlar yöre halkına kazançlı bir ticaret kapısı olmuş.

        Yörede yaşayan insanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma, beşeri ilişkiler oldukça güçlü olması münasebeti ile ticareti iyi durumda ve ekonomisi hep yükselişte olmuş, Bölgedeki güçlü ekonomisi ile dikkat çeken Ladik ilçemize yakın komşumuz Havza ilçesi nahiye olarak bağlanmış ve 1880 yılına kadar Havza ilçesi Ladik ilçesinin nahiyesi olarak kalmış.

       Bu gün ki geldiğimiz nokta ise içler acısı.

       Ekonomisi bitmiş, ticareti taban yapmış esnafı zor durumda olan, insanların birbirine güveni kalmamış, örf ve ananeler terk edilmiş, beşeri ilişkiler bitmiş, büyüğün küçüğe sevgisi, küçüğün büyüğe saygısı yok denecek kadar azalmış atayı anmayan, anneyi, babayı saymayan garip bir toplum olmuşuz.

     Hizipleşmeler hat safhaya ulaşmış halk arasında bölünmeler, gruplaşmalar başlamış gruplar arasında kin ve öfke oluşmuş ilçenin kalkınması için yapılan güzel işleri bırakın takdir edip destek vermeyi sırf muhaliflik olsun diye acımasızca eleştiri yapıp, köşe başlarında, kıraathanelerde yapılan işin ve işi yaptıran idarecinin arkasından konuşan bir toplum olduk.

      A Partinin getirdiği hizmeti, B Parti beğenmiyor, Ali'nin yaptığını Veli Yıkıyor, Âlimin açtığı caddeyi salim kapatıyor, peki ne oluyor kim kaybediyor? Tabii ki ilçe kaybediyor, İlçede yaşayan insanlar yani bizler kaybediyoruz.

        İlçemizin gelişmesi, Ekonomisinin güçlenmesi, yaşam standartlarının yükselmesi için toplum olarak bizlere düşen görev dayanışma içerisinde olmak, hoş görülü olmak ilçe menfaati için yapılan olumlu faaliyetlerde yaptıran idarecinin yanında olmak destek vermek, eksik, olumsuz gördüğümüz icraatlarda bire bir kendisini uyarmak ilçede yaşayan her vatandaşın görevi olmalı.

          Sonuçta ilçeye yapılan her park, bahçe, kaldırım, yol, sosyal tesis ve çeşitli yatırımlar bizler için yapılıyor. Bunun bilincinde olmak ve ilçemizi düşünerek her bireyin VATANSEVER olması lazım.

         Peki, vatansever nedir?  Ne kadar vatanseveriz?

         Vatanseverlik, ülkesinin bütün insanlarını, dağını, taşını, toprağını, ağacını, akarsuyunu, köyünü, yolunu, yaşadığı toprağı, atalarını, yerin altında yatan şehidini, büyük bir kıskançlıkla sevmek ve korumaktır. Vatanseverlik Türk milletinin birliğine, vatanın bölünmez bütünlüğüne şuurlu bir şekilde inanmaktır. Vatansever, tarihine, edebiyatına, sanat ve kültürüne, geleneğine, töresine sahip çıkmaktır.

        Şimdi bu yazılanları okuduktan sonra ben VATANSEVERİM diyebiliyorsan, sözüm Ladik İlçesinde yaşayanlara, Ladikli olup ilçe dışında yaşayan Ladik sevdalılarına, ilçenin yönetimine talip olmuş Bürokratlara, siyasilere, A Parti B Parti gözetmeden, şahsi çıkarları ve menfaatleri bir kenara bırakıp, ilçemizin kalkınması, Ekonomisinin düzelmesi, göçün engellenmesi daha yaşanabilir güzel, refah bir ilçe olması için ne yapılması gerekiyorsa, yapmak ilçemizin güzelleşmesi için kim bir tuğla örüyorsa, harcını karılmasına yardımcı olmak hangi siyasi, ya da Bürokrat ilçeye yatırım getirmek için mücadele ediyorsa köstek değil, destek olmak için el birliği ile dayanışmaya, yardımlaşmaya, ilçemizin geleceği için, gelecek nesiller için tüm VATANSEVER'LERİ ilçeye hizmete davet ediyorum.

Haydi Ladik El ele…!

Esen kalın

     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fahrettin Koçyiğit Arşivi
SON YAZILAR