Fahrettin Koçyiğit

Fahrettin Koçyiğit

KENT KONSEYİ ELZEM OLDU

 

 

KENT KONSEYİ ELZEM OLDU

 

 

 Merhaba değerli okurlarım

 

        Bu hafta sizler ile kent konseyi oluşumu ve yaraları hakkındaki araştırmalarımı paylaşmak istedim.

        Gelişmiş ülkelerin tamamında en küçük kasabasına kadar Kent konseyleri oluşturulmuş ve çokta yararlı olduğu gözlenmekte, ülkemizde kent konseyi 81 ilimizin tamamında bulunmakta, 81 ilimize bağlı 957 ilçemizin yaklaşık 650 civarında ilçede kent konseyleri kurulmuş ilçelerin gelişimi ekonomik düzeylerinin yükselmesi açısından çokta faydalı olmuş.

     Samsun büyük şehrin 17 ilçesinden sadece 13 ünde kurulmuş kent konseyi.

      Yakın komşumuz havza da bu ilçelerden birisi.

      İlçenin gelişimi açısından çok faydalı olduğu apaçık ortada, çok değil daha bundan beş 6 yıl öncesine kadar havzadan ilçemize ziyarete gelen hısım, akraba ve arkadaşlarımız, sohbet sırasında ilçemiz Lâdik'in cadde ve sokaklarının düzenli ve temiz olmasından bahsederlerdi. Belediyenin çalışmalarını över, ilçenin hızlı gelişiminden bahseder, İlçemize imrenir böyle güzel bir ilçede yaşadığımız için şanslı olduğumuzu dile getirirlerdi.

      Söylemlerinde haklılardı gerçekten Ladik havzaya göre çok daha bakımlı ve güzeldi.    Havza Belediyesinin imkânlarının kaplıcalar nedeni ile daha iyi olmasına rağmen ilçemiz kadar bakımlı ve güzel olmayışı Havzada yaşayan insanların iki ilçe arasında kıyas yaparak Ladik ilçesinin görsel anlamda daha güzel olması farklı eleştirilere meal vermekteydi.

    Lakin bu gün baktığımızda havza ekonomi olarak iyi durumda şehircilik ve kentsel dönüşüm projeleri üretimi ve yürütümü anlamında hızlı bir gelişim içerisinde, görsel anlamda gelişmiş kentler görünümüne bürünmüş durumda.

      Peki ne oldu ki; Havza üç beş yılda bu kadar atağa kalktı, ekonomik yönden, gelişim ve değişim açısından bu kadar ivme kazanmasına sebep ne olabilirdi.

      Benim şahsi düşüncem tüm gelişmiş il ve ilçelerde olduğu gibi Havza'nın da ivme kazanmasına, KENT Konseyinin Katkısının büyük rolü olduğunu düşünüyorum.

        Peki, bu Kent konseyi nedir, ne iş yapar, yetkileri nelerdir,

       Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği'ne dayanarak kurulmuş yapılardır.

      Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, kent kaynaklarını etkili, verimli ve adil kullanımını sağlamak, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir, merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın esas olduğu demokratik yönetim mekanizmasıdır.

       Peki; KENT Konseyine kimler katılabilir.

      Mahallin en büyük mülki idare amiri veya temsilcisi, Belediye başkanı veya temsilcisi, Sayısı 10'u geçmemek üzere illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri.
     Mahalle sayısı yirmiye kadar olan belediyelerde bütün mahalle muhtarları, diğer belediyelerde toplam muhtar sayısının yüzde 30'unu geçmemek ve en az 20'den az olmamak üzere kendi aralarından seçecekleri temsilcileri. Siyasi partilerin temsilcileri, Üniversitelerden ikiden fazla olmamak üzere en az bir temsilci, Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, baroların ve ilgili dernekler ile vakıf temsilcileri, Kent konseyi kuruluşunda yer alabilirler.

       Kent konseyinin kuruluş amacını, yetkilerini ve kuruluşu tamamlanmış, il ve ilçelerdeki faaliyetlerini görünce, ilçemiz için ne kadar elzem olduğunu anlıyoruz.

      Belediye Başkanı Sn. Selim ÖZBALCI Yerel seçimler öncesinde Belediye başkan adaylığı sırasındaki söylemlerinde, Ladik sevdalısı olduğunu, ilçenin gelişmesi için yeni projelerin üretilmesi gerektiğini, birlik ve beraberlik içerisinde şeffaf bir yönetim biçimi ile ilçe sakinlerinin de desteğini alarak bunu başaracağından bahsediyordu.

    ÖZBALCI' nın bu söylemlerine dayanarak,

Sn. Belediye Başkanı ÖZBALCI'yı Kent Konseyinin kurulum çalışmalarının başlatılması için öncülük yapmaya davet ediyorum.

    Bakalım ÖZBALCI ilçede birliği, beraberliği sağlayarak Kent konseyinin kurulumunu Gerçekleştirebilecek mi hep birlikte takip edip göreceğiz.

 

Esen kalın

 

 

 

 

   

       

   

   

 

 

 

      

      

 

 

 

 

  

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fahrettin Koçyiğit Arşivi
SON YAZILAR