Amazon Köfte

Yazarlar Derneği"nin İkinci Olağan Genel Kurulu"nda, Değerli Hocam Halistin Kukul, gündem dışı ve birazda gönülsüzce söz alarak, kürsüden bu şehrin yöneticilerine, belediye başkanlarına seslendi.. Seslenişindeki ümitsizlik sa sürede bütün salona hakim oldu..

Hoca"nın üç şikâyeti vardı;

Birincisi, şehrimizin deyim yerindeyse kanayan yarası haline gelen Taşhan.. Bu konu hakkında yazılanlar ve konuşulanları okudukça ve duydukça ümidimiz daha da azalıyor.. Akıbeti, ne olacağı bilinmeyen, Samsun"un tarihine ve geçmişine sırt dönüşümüzün simgesi haline gelen Taşhan..

Halistin Hoca, Valiliğin sitesinde Taşhan için "17.yy yapı" ifadesine yer verildiğini ve bunun doğru olmadığı söyledi.. Bende Samsun Kültür Müdürlüğü"nün sitesine baktım. Şöyle deniliyor; “Samsun'un Pazar Mahallesi, İskele Caddesi üzerindedir. 17. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olan yapı, iki katlı ve dikdörtgen planlıdır. Tuğla hatıllı taştan duvarları örülmüştür.”

Hoca"ya göre olması gereken tarih net olarak 1508"dir.. Çünkü bu tarih kayıtlarda Taşhan"ın vakfediliş tarihidir..

Halistin Kukul, bu durumu uzun yıllardır gerek yazı ile ve gerekse şifahen, ilgili bütün makamlara ilettiğini ve ne yazık ki hiçbir sonuç alamadığı söyledi ve sordu; “resmileşen bu yanlış ne zaman ve nasıl düzeltilecek?”

Diğeri Amazon"du..

Terme"de, Trabzon Ekmeği yapan bir fırıncı, ekmeğin ismini "Amazon Ekmeği" olarak değiştirmiş.. Amazon üzerine bina edilen turizm "pastasına" gözü dikmiş demek ki.. Hatta bir işletme daha da ileri giderek, Amazon Pide, Amazon Köfte ve Amazon Center isimlerini sıralamış.. Hızını alamayan bir diğeri de Amazon Bar...

İsim kirlenmesi ile birlikte kültürel kirlik ve beraberinde gelen yabancılaşma. Kendi topraklarımıza yabancılaşma, kendi dilimize, kültürümüze yabancılaşma…

Ve diğeri Amisos..

Bu da Samsun"un göbeğinde yaşadığımız bir yabancılaşma örneği.. Saymaya gerek yok.. Başına Amisos getirin ve sıralamaya başlayın; otel, kafe, restoran .. Halistin Hoca"nın sorduğu soruyu hatırlatayım sizlere, Neden Amisos?

Amisos, adı geçen bölgede yaşamış bir kavim.. Tıpkı Amisos ile aynı dönemde yaşamış olan ve Türk olma ihtimali üzerinde durulan Gasgaslar ve Hattiler gibi.. Neden Amisos ismi bu kadar fazla öne çıkarılıyor ve bu bölge Yunanca isimle anılıyor.. Ve bu ismin, tıpkı Terme Amazon"da olduğu gibi dalga dalga bütün şehre yayılmasına sebep olunuyor..

İsterlerse tapusu ile birlikte teslim etmek için mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Yazgan Arşivi
SON YAZILAR