Yazık değil mi?

Geçtiğimiz Cumartesi gecesi gazetemizin birinci sayfası tamamlanmak üzereyken ortalık birden karıştı.. Muhabirimiz Erhan"ın olay yerinden fotoğraflarla dönmesini beklerken biz de telefonlara sarılarak konunun muhataplarından bilgi almaya başladık.. Neydi bu karışıklık..

Olay özetle şu;

İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Samsun şubelerinin, Samsun Büyükşehir Belediyesi"nin imar planında yaptığı değişikliğe itirazını haklı bulan Samsun İdare Mahkemesi örnek bir karara imza attı. Bu kararın duyulması ile birlikte esnaf Ankara"ya yürüme kararı aldı..

Bildiğiniz gibi, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, 18 Mart 2005 tarihinde aldığı kararla;

Nazım imar planında değişiklik yaparak, park alanı olarak belirlenmiş bölgeyi

“Belediye Hizmet Alanı”na dönüştürmüştü. Şu an Yabancılar Pazarı inşaatının olduğu bölgenin yapılaşmaya izin verilmeyen kıyı şeridinde bulunması, değişikliğin "Kıyı Kanunu ile ilgili yönetmelikle birlikte, kamu çıkarlarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olması" nedeniyle ilk önce Samsun Büyükşehir Belediyesi"ne itiraz yapılmış, itirazdan sonuç alınmayınca Samsun İdare Mahkemesi"ne başvurulmuş ve yürütmeyi durdurma istenmişti.

Mimarlar ve Mühendisler Odası"nın talebini haklı bulan İdare Mahkemesi kararından kısa bir özet yapalım;

“ Yönetmeliğin 7. Maddesi gereği ve planlar imarını genel bir ilkesi olan alt-üst ölçek uyumunun dava konusu Plan değişikliğiyle kaldırıldığı, yönetmeliğin 3. maddesinde plan değişikliği, bilimsel, nesnel, Teknik, kamu yararını tesis eden yeterli gerekçeleri haiz olması gerektiği, dava konusu işlemde bu kapsamda yeterli gerekçelerin bulunmadığı, alanda yapılan değişikliğe gerekçe olarak Yabancılar Pazarı gibi dağınık ve çirkin durumdaki yapıların organize edilmesinin belirtildiği, buna karşın, nasıl, ne yükseklik, ne büyüklük ve ne hacimde bir binanın yapılacağının belirtilmediği, uygulama imar planları ve plan notları ile söz konusu alandaki kullanım ve yapı koşullarının belirtilmesi gerekirken bunun yapılmadığı, Kıyı Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği açısından bölgenin kamusal kullanımlarla donatılması gerektiği, Yabancılar pazarının organize edilmesine yönelik bir düzenleme için fuar kullanımının daha fazla örtüşeceği, bu sebeple getirilen plan kararının kıyı mevzuatına uygun olmadığı, kıyı alanlarında yapılacak değişikliklerde alanın Samsun kentinde başlatılan Doğupark, Batıpark, Kültür Parkı gibi büyük park projesinin bir ayağı olarak değerlendirilmesinin beklendiği, bu kapsamda bölgenin bir park projesiyle tanımlanmasının kamusal yarar ve çevre düzeni planı kararına uygun olacağı, bu sebeple söz konusu işlemin imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlarına tekniklerine ve kamu yararına uygun olmadığı, görüş ve kanaatine yer verilmiştir.”

Yabancılar Pazarı"ndan yaklaşık beş Bin kişi ekmek yiyor.. Beş bin kişinin ekmek yediği bir zeminde karar alırken daha fazla dikkatli olunması gerekirdi.. Yapılan yanlışların sonunun nereye varacağı iyi hesaplanmalıydı..

Yabancılar Pazarı hepinizin bildiği gibi bavul ticaretinin yoğun olduğullarda rahmetli Muzaffer Önder tarafından inşa edilmişti.. Hatta uzun yıllar Yabancılar Pazarı"nın kapısında “ Muzaffer Önder Üniversitesi” yazıyordu.. Bu ifade Samsunluların vefasını göstermesi bakımından önemlidir.. Kendileri için en ufak bir adım atanı başının tacı yapar.. Yapılan iyiliği unutmaz..

2004 Mahalli İdareler Seçimleri öncesi problemlerini çözmek amacıyla adaylarla görüşmeler yapan YAB-PA idarecileri bir akşam Sevgi Cafe"nin arkasındaki daha önce Mavi Akım ve Katı Atık Projelerinin idari yeri olarak kullanılan binada Büyükşehir Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Yusuf Ziya Yılmaz ile bir araya gelerek pazarın akıbeti hakkında görüşmeler yaptılar.. Hatırlasınız Yılmaz"ın kesin karalı konuşmalar ile hepimizi etkilediği yılları..

Başkan Adayı Yılmaz, sahil şeridinin boşaltılacağını, Kamyon Garajının ve Ticaret Borsanın yıkılacağını, Yabancılar Pazarı"nın da yıkılacağını fakat aynı yere daha modern bir alışveriş merkezi kurarak kendilerini bu alana yerleştireceğini söylemişti.

YAB-PA yönetimi teknik bir tanım olan "Kıyı Kenar Çizgisi" nedir, nereden bilsin? Yapılacak inşaatın alanının da sorunlu olduğunu da bilemez.. Ancak Belediyenin teknik ekibi ve Başkan bu alanın yeşil alan için tahsis edildiğini pekâlâ bilmekteydi.

Sorunları görmezlikten gelerek gündelik politikalar ile buraya kadar..

Bu süreç hepimize zarar veriyor.. Hem Büyükşehir Belediyesi"ne, hem Yabancılar Pazarı"ndan ekmeğini çıkartan esnafımıza, hem bir meslek teşekkül olan Mimarlar Odasına, hem de Ak Parti"ye.. Herkes olaya kendi açısından bakarak haklılığını ispatlamaya çalışıyor..

Samsun"a zarar veriyor.. Kaybeden yine Samsun oluyor.. Üstelik kazananın da olmadığı bir süreçtir bu..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Yazgan Arşivi
SON YAZILAR