"YİĞİT DÜŞTÜĞÜ YERDEN KALKAR"


Pazar Sohbetimizin bu haftaki konuğu Samsunspor'un bir zamanlar efsane futbolcusu olan ve 2002 yılında Tekkeköy Belediye Başkanlığı yapan Yüksel Öğüten. Öğüten, bizlere çocukluk yaşlarından bugüne kadar hep siyasetçi ruhu ile yaşadığını söyleyerek,futbol hayatından Belediye Başkanlığına uzanan süreçte yaşadıklarını samimi bir şekilde gazetemize anlattı. İşte Yüksel Öğüten ile gerçekleştirdiğimiz o sohbetimiz.


Bekir DURAN: Sayın başkanım değerli okurlarımıza kendinizden bahseder misiniz?

Yüksel Öğüten:  Ben 01.06.1970 Samsun'un Tekkeköy ilçesinde doğdum, evliyim,Yağmur ve Arda isimli iki çocuğum var.İlkokul,ortaokul ve lise'yi Tekkeköy'de tamamladım. Benim hayatımdaki en önemli konulardan birisi futboldur.10 yaşında Tekkeköysporda futbol hayatıma başladım.4 yıl oynadıktan sonra Irmaksanayispor'a transfer oldum.1986-1988,yılları arasında Türkiye A-B genç Milli takımda oynadım.1989 yılında Samsunspor'a transfer oldum. Futbol hayatım Samsunspor'da 6 ay devam etti.20 Ocak 1989 yılında Samsun spor'un geçirmiş olduğu trafik kazasında sakatlandım.Ama futbol oynamaya devam ettim. Daha sonra ise kazada meydana gelen izlerden sonra futbol oynamama izin verilmemesi nedeniyle ,1995'yılında Eskişehirspor ile yaptığımız Jübile maçının ardından futbol hayatımı noktaladım.


Bekir DURAN: Başkanım Samsunspor da futbol oynadıktan sonra jübile yaparak futbol hayatınızı noktaladığınızı söylüyorsunuz,peki siyasete atılmak nereden aklınıza geldi,daha önce böyle bir düşünceniz varmıydı?

Yüksel Öğüten:  Futbolu bıraktıktan sonra antrenörlük düşünmedim. Siyaseti küçük yaşlardan bugüne kendime yakın buldum ve bana göre futbol ile siyasetin bazı noktalarda benzeştiği düşünerek  1998 yılında Doğru yol Partisine üye olarak siyaset hayatına atıldım.Ben üye olduktan sonra 1999,yılında yapılan, belediye seçimlerinde bana Doğru Yol Partisi'nden belediye meclis üyeliği teklifi geldi. Hayalimdeki belediye başkanlığına giden yoldaki ilk basamağı tereddüt etmeden kabul ettim. Yapılan seçimlerde 6.sıradan belediye meclis üyesi olarak, Doğru Yol Partisi meclis üyesi oldum.


Bekir DURAN: Peki başkanım,6.sıradan nasıl belediye başkanı oldunuz?Belediye başkanlığınızı istemeyenler var mıydı?


Yüksel Öğüten: O zamanların mevcut belediye başkanı hastalığında ben belediye başkan vekiliydim. Mevcut belediye başkanı 2002 yılında vefat ettikten sonra meclis üyeleri arasında yapılan seçimde oylamaya katılan tüm meclis üye arkadaşların oyunu alarak, 8 Eylül 2002 tarihinde,Tekkeköy Belediye Başkanlığına seçildim. Bu anlamda her iktidarın mutlaka bir muhalefeti olur,tabiki bizleri de istemeyenler oldu.


Bekir DURAN: Başkanım belediye başkanlığı görevine geldiğinizde belediye hangi konumdaydı ve ne kadar borcu vardı?

Yüksel Öğüten:  Belediye başkanlığı görevime geldiğimde en büyük sorun her belediyede olduğu gibi önceki yönetimden devralınan borçlardı.Biz öncelikle 1999 öncesine ait borçlarla ilgili hızlı bir yapılanmaya girdik. Benim şanssızlığımdan mıdır nedir bilinmez ama, 97arkadaşımız,işten çıkartılmalarından dolayı tazminat haklarını kazanmışlar,biz de belediye olarak, bu arkadaşlara 2002'de çok yüklü miktarda tazminat ödedik.

Belediye'de çalışanların sayısını da buradan belirtmekte fayda var. Şunu çok içtenlikle söylüyorum,bugünkü belediye imkanlarının,2002'ye göre çok üst düzeyde olduğunu belirtmek isterim.O dönemlerde, otobüs işletmesi büyük zarar gördü, su işletmesi zarar gördü VE altyapı tamamen belediyeye aitti. Ama bu zararların tamamının Büyükşehir Belediyesi'ne devredildikten sonra belediyenin yükü azalmıştır. Sadece Tekkeköy belediyesinin işçi ve memur sayısı,215 iken Büyükşehir kapsamına girdikten sonra, Kutlukent,Aşağıçinik, Büyüklü Belediyesi kapanarak, Tekkeköy Belediyesi ile birleşti. Tahmin ediyorum ki,şu anda işçi ve memur sayısının 200'ler civarında olduğunu biliyorum.Bu durumdan anlaşıldığı üzere hangi şartlarda belediye başkanı olduğumuzu ve hangi zorluklarla belediye başkanlığı yaptığımı herkesin bilmesini isterim.18 ay asaleten yürütmüş olduğum belediye başkanlığı görevimde maaş ödemelerinde hiç bir ay sıkıntı yaşamadım.O günkü dönemlerde Tekkeköy belediyesi sınırları içinde,on mahallede sorunlu olan yollarımızı parke taşları ile yaparak tamamladık.Fakir-fukaranın her zaman yanında olduk.


Bekir DURAN: Başkanım anladığım kadarıyla 1999 yılındaki mevcut belediye başkanına açılan tazminat bedeli olarak çok yüksek meblağlarda işçilere tazminat ödediğinizi söylüyorsunuz. Bu tazminat size ağır gelmedimi altından ne şekilde kalktınız?


Yüksel Öğüten:  Belediyecilik devamlılık arz eden bir olgudur.Bununla birlikte,hangi belediye olursa olsun adaletin vermiş olduğu karara  herkesin uymak zorunda olduğunu inanıyorum.Bunun için bizde yasal olarak bütün yollara başvurduk.Hizmetlerimiz aksamış olsa dahi,kararI esas olarak uyguladık.Biz belediye başkanlık makamının,ağlama duvarı olmadığına inanarak'Yiğit düştüğü yerden kalkar arkasına bakmadan gider'sözünü kendimize şiar edindik.Ben belediye başkanlığı görevimde,vatandaşım için mücadele ettim,ayrıca belediyenin 1999'yılından kalmış olan yüklü miktarda ki eski borcunu,işçilere ödedim lakin biz bu tazminatlardan belediye olarak  zarar gördük.

Bekir DURAN: Başkanım şu an herhangi bir partiye üyeliğiniz var mı ve ne işle meşgulsunuz?

Yüksel Öğüten: 2004 yılından bugüne Ak Parti ailesi içindeyim ve bunu söylerken son derece onur duyduğumu belirtmek isterim . 2004,2009 yıllarında yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde Ak Parti'den aday adayı idim, ama nasip olmadı diyelim.


Bekir DURAN: Başkanım 2004-2009 yılları arasında Ak Parti'den aday adayı olduğunu ve daha sonra ise seçilmediğinizi söylediniz bu durum karşısında bir kırgınlık var mı?

Yüksel Öğüten: Ak Parti ailesi'nde kol kırılır yen içinde kalır düsturundan yola çıkarak bizde dargınlık olmaz diyebilirim.2004 tarihinden itibaren Ak Partiye hizmet etmenin haklı gururu ve mutluluğu içerisindeyim

Bekir DURAN: Başkanım bir Tekkeköylü olarak,sizce Tekkeköy'ün en büyük sorunları nelerdir?

Yüksel Öğüten: Vereceğim bu cevap kesinlikle siyasi üslup ile algılanmasın.Tekkeköy yeni kanun ile,31 olan mahalle sayısını,62'ye çıkaracak.Samsun'un ekonomik olarak en büyük ilçelerinden biri olacaktır. Tekkeköy'ün bölgesinin sanayi  bölgesi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sosyal olarak bazı eksikliklerimizin analiz etmek gerekirse ben Tekkeöy'de işsizlik oranı yüzde yüzde 10'un üzerinde olduğunu düşünüyorum. Bunun önüne geçmek için Tekkeköy'e gelen yatırımcıyı kaçırmamakta fayda var. Gelen yatırımcıyı faaliyete geçmeye ikna edersek Tekkeköy ilçesinde işsizlik oranında düşme olacağına inanıyorum. Aynı zamanda Dünya Ticaret Merkezinin ve hızlı trenin,Tekkeköy'e çok şeyler kazandıracağında biliyorum. Bu manada siyasetçiler elini artık taşın altına koymalıdır.

Bekir DURAN: Başkanım siz bir vatandaş gözü bakarsanız belediyeden neler beklersiniz?

Yüksel Öğüten: Vatandaş gözü ile baktığımda,belediyeler kendi sınırları içerisinde illerinin ya da ilçelerinin tarihi yapısını güçlendirmeli. Daha yaygın bir yapıya getirmelidir. Tekkeköy Çarşısı için daha güzel bir dizayn yapılmalı ve daha canlı bir hale getirilmeli diye düşünmekteyim. Aynı zamanda Tekkeköy pazar yeri olan kısımlarda estetik çalışmasının daha modern bir yapılaşma olması daha güzel oldu.


Bekir Duran: Başkanım 2014'yılında yapılacak olan belediye seçimlerin de aday olmayı düşünüyor musunuz?


Yüksel Öğüten: Bekir kardeşim ben bu soruya şu şekilde yanıt vermek istiyorum,hayatta herşey nasiptir ve olmayacak diye birşey yoktur. Alnımıza yazılmış ise neden olmasın ki?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR