TEKKEKÖY ÜNİVERSİTE İSTİYOR

Tekkeköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Kuzu ,Tekkeköy ilçesinin,üniversiteye ve yeni liselere ihtiyacı olduğunu söyledi. Pazar sohbetimizin bu haftaki konuğu olan Kuzu,'' Tekkeköy'e üniversite veya yeni liseler açıldığında ilçenin daha da gelişeceğini ifade etti. Gazetemiz Muhabiri Bekir Duran'ın sorularını yanıtlayan Kuzu,'' İlçenin eğitim ve öğretimi hakkında  bilinmeyen herşeyi anlattı.  İşte İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Kuzu ile muhabir arkadaşımız Bekir Duran'ın sıcak ve samimi sohbeti.


Bekir DURAN: Sayın Müdürüm öncelikle bize kıymetli zamanınızdan vakit ayırdığınız için teşekkür ederek okurlarımıza kısaca kendinizden bahseder misniz?

Ali KUZU: 1955 yılında Ordu'nun Fatsa ilçesinde doğdum. İlkokulu Fatsa'da, Ortaokulu Ordu'da,Liseyi Trabzon'da tamamladım.1980 yılı Erzurum ilahiyat mezunuyum.32 yıllık meslek hayatım var. Bunun 27 yılını idareci olarak yaptım. Tekkeköy İlçe Milli Eğitim müdürlüğü görevinde ise 5 yıldır bulunmaktayım.

Bekir DURAN: Müdür bey  İlçemizin eğitim ve öğretimi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Daha önce çalıştığınız yerlerle kıyaslar mısınız?

Ali KUZU: Her meslekte olduğu gibi bizm mesleğimizn de avantajı ve dezavantajlı yönleri var. Öncelikle çevreyi iyi tanıyor olmak görevimi yaparken avantajlar sağlıyor. Bunun yanında maddi konularda okullarımıza her zaman cavap veremiyor olmamız ise bizlere sıkıntılı günler yaşatabiliyor bunun yanı sıra,Tekkeköy gerçekten çok şirin ve güzel bir ilçemiz burada görev yapmak ve halkıyla bir arada olmak güzel. Tekkeköy İlçesinin bir diğer avantajlarından biri ise, Samsun merkeze yakın olması bu konuda gerçekten faydaları oluyor her hangi bir sorunda direk İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle irtibata geçiyor sorun neyse direk çözüm buluyoruz avantaj olarak budur.

Bekir DURAN: Sayın Müdürüm ilçemizde eğitimle ilgili ne gibi projeleriniz var?

 

Ali KUZU: Göreve başladığım esnada ilk olarak amacım başarının arttırılması . Bu yüzden yaptığımız toplantılarda, başarıyı arttırabilmek için neler yapabiliriz yönünde fikirler üretmeye çalıştık. Bunun için öncelikle okullarımıza,SBS kurslarının açılmasının faydalı olacağını düşündük. Ayrıca İlçe genelinde sınavlar yaptık. Zaten bizler için en önemli başarı öğrecilerimizin başarısıdır. Bunların yanında İlçemizdeki iki tane dersahane açılmıştır. Bu İlçe başarımızın artması katkı sağlayacaktır bizlerde bu başarının artması ve gençlerimizin daha başarılı olmasında gayret ve çaba gösteriyoruz bunun yanında,Halk Eğitim Merkezlerimizde dikiş nakış kursalrı ile işsiz gençlerimize iş imkanıda sağlamaktayız yani kısaca Eğitimin içinde ne varsa bizlerde bunu layıkıyla yapmaya özen göstermekteyiz.

Bekir DURAN:Müdür bey Tekkeköy halkı biraz kozmopolitik bir yapıya sahip, Tekkeköy halkının eğitime bakış açısı nedir?

Ali KUZU: Bulunduğumuz çevre sosyal bir çevre, aynı zamanda ilçe olarak merkez ilçe olmasına rağmen kırsal yerlerimizde oldukça fazla olduğundan öğrenciyi tam olarak motive edemiyoruz. Halkımızla ilgili yaşadığımız en büyük sıkıntı budur. Merkez kesimlerde budurum daha değişik kırsal kesimlere göre ama az önce dediğim gibi kırsal yerlerimiz oldukça fazla olduğundan öğrenciyi tam olarak motive edemiyoruz.


Bekir DURAN: Müdür bey, veli,öğrenci ve öğretmenlerin size en çok getirdikleri sorunlar nelerdir?

Ali KUZU: Velilerimizin bizlere ilettiği sorunların en büyüğü yaşanılan ulaşım güçlüğü. Öğrencilerin okullara ulaşma konusunda yaşadıkları sıkıntılar var. Bunların yanında velilerimizin birçok istekleri olabliyor bunların hepsine yetişmemiz mümkün değil ama elimizden geldiğince,maddi imkanlarımız doğrultusunda elimizden geleni yapıyoruz.


Bekir DURAN: Müdür bey malumunuz günümüzde bazı ailelerimiz kız çocuklarımızı okula göndermeme gibi bir alışkanlık edindiler siz bu konu hakkında bir proje var mı düşünceniz nelerdir?

Ali KUZU: Proje kapsamındaki öğrencilere yönelik seviye belirleme sınavına hazırlık kursları düzenledik ortaöğretim kurumlarını tanıtmak için geziler düzenleyeceĞİZ, öğrenci velilerine yönelik ise farklı konularda alanlarından uzman kişilerce verilecek 14 adet seminer sunmayı hedefliyoruz "İlimizde birçok başlık altında proje çalışmaları var. İPA kapsamında kurumumuz 68 proje sundu ve 16'sı AB'ce destek aldı. Bu sayılar ile Samsun hibe projelerinde Türkiye'de en fazla proje üreten ve en fazla projesi kabul edilen il konumundadır. Toplamda 2 milyon 65 bin euroluk bir destek sağlandı. Ancak paradan daha önemlisi projeler ile toplumun her kesimine ulaşılıp birlikte hareket etme yeteneğinin kazandırılması oldu. İlköğretimde kız ve erkek çocuklarının okullaşma oranı birbirine çok yakın ancak ortaöğretim ve yükseköğretimde erkek öğrenciler daha önde Kız çocuklarınıza erkek çocuklarınızdan daha çok güvenerek onları okutun.

Bekir DURAN: Müdür bey Tekkeköy'ü  tarım ve turizm bakımından ele alacak olursak Tekkeköy için neler söylersiniz. Bir eğitimci olarak Tekkeköy izlenimleriniz nedir?

Ali KUZU: Tabki bir eğitimci olarak ve Bildiğim kadarıyla İlçemizi tanıtmak benim için güzel bir duygu. Tekkeköy İlçemizi tarihi bakımdan ele almış olursak. Tekkeköy ve civarlarında yapılan araştırmalar sonucunda paleolitik dönemden itibaren yerleşimin varolduğu öğrenilmiştir. İlçedeki araştırmalarda Hitit dönemine ait katmanlara rastlanmıştır. Frig'lere ait kalıntılar da bulunmuştur. Yöre M.Ö. 3. yüzyılın ortalarında Pontus Devleti'nin sınırları içine girmiş, daha sonra sırasıyla Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu Devletinin eline
geçmiştir.Selçuklular Anadolu'ya yerleşmeye başladığı zaman Bizans Devleti'nin egemenliği altında olan bu yöreyi. Türk'lere ve İslamiyet'e açmak için, bölgenin önemini de dikkate alarak Şeyh Zeynüddin'i buraya göndermiş ve bir Tekke kurdurtmuşlardır. Tahminen 1250-1330 yılları arasında yaşayan Şeyh  Zeynüddin kurduğu tekkede yolcuları, düşkünleri, fakir fukarayı kazan kurarak doyurmuştur. Tekkeköy adının buradan geldiği söylenmektedir.1399'da Tekkeköy Osmanlıegemenliğine girmiştir.Osmanlılar döneminde burada Türkler ve Bizans döneminden kalma Rum halkı barış içerisinde yaşamışlardır. Ancak birinci dünya savaşı sırasında Türk ve Rum halkı arasındaki barış bozulmuştur. Kurtuluş Savaşı sonrasında  yapılan Lozan antlaşması gereği buradaki Rum halkı Batı Trakya Türkleri  ile yer değiştirldiğini tarih kitaplarının bana verdiği bilgi doğrultusunda umarım anlatabilmişimdir.

Bekir DURAN: Müdür bey Tekkeköy Eğitim adına istediği birşey varmı varsa ençok istedikleri konu nelerdir?

Ali KUZU: Bekir bey Tekkeköy gerçekten cok şirin bir ilçemiz, şuanlamda tekkeköy eğitim adına beklentisi olarak yeni liseler ve Üniversiteler istiyor tekkeköyün gerçekten bu manada beklentisi çok, Tekkeköye Üniversite veya yeni liseler açılmış olsa eğitim bakımından dahada gelişeğine inanıyorum, Tekkeköydeki öğrencilerimiz hem dışarı gitmez hemde ailelerin gözleri önünde bulunmuş olurlar, Tekkeköy bir Üniversite istiyor.

 

 

 

 

 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR