Samsun ekonomisi 2002'de kaldı.

Samsun'da sanayi ve ticarete yatırım olmadığı için nüfus artmadı.

Derin Devlet'in  dün beynamazı vardı. Bugün ise abdestlisi var

Bu gün basının üzerinde Milli Şef döneminden daha ağır baskı var.

Hayvancılık ve tavukçuluk destekleri o kadar cazip ki gelecek yıl beyaz et desteği kalmayabilir.

 

 

Bu hafta Pazar Sohbeti'nin konuğu ASKON Samsun Şube Başkanı İrfan Şenocak ve ASKON Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Öz, Hüsnü Özdemir, Mustafa Kılıç, Salih Şen, Turgay Ak, Mustafa Gülgönül, Recep Parlak idi.

 

Gazetemizde Genel Yayın Yönetmenimiz Adnan Bahadır'ın düzenlediği kahvaltıda gerçekleşti Pazar Sohbeti. Samsun ve Türkiye gündeminden siyasi ve ekonomik konuları değerlendirdi ASKON Yöneticileri.

Türkiye'deki derin yapılanma ve Ergenekon davaları işle 28 Şubat ile ilgili son tutuklamalar geldi gündemin sıcak maddesi olarak .ASKON Başkanı İrfan Şenocak, "Derin Devlet'in  dün beynamazı vardı. Bugün ise abdestlisi var." dedi. Ergenekon ve balyoz davalarında fiili durumun olmadığını, ancak 28 Şubat'ta fiili bir durumun olduğunu ve fiili olarak darbe gerçekleştiğini savundu Adnan Öz.

4. Yargı paketine geldi söz. Masumları affedeceğiz diye Abdullah Öcalan da masum ilan edilecekse bu paketin  adaleti sağlamayacağı konuşuldu. Sonra  başkanlık sistemi sohbet konusu oldu. İşte Pazar Sohbeti:

 

TÜRKİYE BAŞKANLIK SİSTEMİNE HAZIR DEĞİL

Adnan Bahadır: "Türkiye Başkanlık sistemine hazır değil. Yönetim, demokratik anlayış olarak ve Türkiye'nin kültürel yapısı değerlendirildiğinde hazır olmadığımız anlaşılıyor. Şu anda yasama, yargı, yürütme Hükümetin elinde. Kuvvet er ayrılığı kalmadı. Başkanlık sistemi gelirse yargı  üzerinde vesayet daha da artar. Bu gün basının üzerinde Milli Şef döneminden daha ağır baskı var."

KUYUMCULAR BASKI ALTINDA

Ekonomiye döndü konuşma . Bankaların altın satması gündeme geldi. İrfan Şenocak: "Kuyumcular Baskı altında. Altını bankaların satması esnafa darbe vurur. Bankalarınki gerçek satış değil, kağıt üzerinde bir satış. Bu bankaya güç veriyor. oysa esnaf sermayesi ile fiilen alışveriş yapıyor.

Altın piyasasının  canlanması da vatandaşın alım gücü ile orantılı. Alım gücü yüksek olursa satışlar da yükseliyor. Vatandaş geliri oranında alıyor altını . Son gelinen dönemde satışların % 50'sini alım gücünün düşmesi, % 50'sini ise bankaların altın satması etkiledi.  "

 

KDV UYGULAMASI KONUT SATIŞLARINI ETKİLEMEZ

İnşaat sektöründeki KDV uygulaması Samsun'da müteahhitleri ve alıcıları etkilemez. Son uygulama ile sektör kayıt altına alındı.İnşaatçı vergisini gelirine göre ödeyecek.Sektörde devletin denetimi çok fazla. Bankacılar da sektöre kredi vermek için baskı yapıyorlar. 18-20 yıldır sektörün içindeyim. banka ile çalışmadım ve batma tehlikesi yaşamadım. Oysa gelinen noktada sektörde bir çok inşaatçı çok zor durumda.

 

ELEKTRİK TEDARİKÇİSİ FİRMALAR ARTTI

Elektrik üretimi ve dağıtımı artık bir çok firma tarafından yapılıyor. Rekabet başladı. Aylık ortalama 150 Lira elektrik parası ödeyen kişi ve kurumlar dilediği firmadan elektrik tedarik edebiliyor. Biz ASKON olarak bir firma ile anlaştık. Enerji  Bedeli'nde % 24.6 indirim yapıyorlar. Bu ortalamada %10 tasarruf sağlıyor."

 

TAVUKÇULUK SAMSUN'DA PATLAMA YAPABİLİR

Tavuk ve beyaz et üretimi ile ilgili olarak TDKD'nin verdiği destekler yüzlerce insanı proje yapmak için harekete geçirdi. Bu desteklerin alınması önemli. Türkiye bu projeler için AB'ye para veriyor. Bu paralardan bize ayrılan miktarları kullanmak lazım. Kullanılmazsa geri veriliyor. Ama hayvancılık ve tavukçuluk destekleri o kadar cazip ki gelecek yıl beyaz et desteği kalmayabilir. Bunun dışında beyaz et üreticileri, büyük firmaların adına iş yaptıkları için

özellikle küçük üreticiler zor durumda. Tavuklar yetiştirildiği zaman çok ucuza alınıyor. Ölüm olayları olunca da kazanmak mümkün değil. Üretici ürettiğini Samsun'da bu alanda tek olan firma adına yapıyor. Satın alan da o firma. Yakın çevrede başka üretici firma yok . 150 km'nin dışına canlı tavuk taşımak mümkün değil.

Getirisi az ama riski de az. karlılık için en az 70 bin üretim kapasiteli birim kurmak gerekiyor. Bu da 135 * 70 metre ölçülerinde 2 dönümlük alanda olabiliyor. imarlı yere yaparsanız 800 bin liraya malolur. Ama devlet % 65'ini hibe olarak veriyor. Destek alabilmek için imarlı arazi bularak proje hazırlamak ve yatırım yapmak yeterli.

 

DİŞ TEKNİSYENLERİ

 

Diş teknisyenlerinin bir araya gelerek kurduğu yeni oluşum hakkında bilgi istedik . Adnan Öz cevaplandırdı:

 

ADNAN ÖZ:" Oluşum çok başarılı oldu. şimdi 5 katlı binamıza sığmıyoruz. Çok geç saatlere kadar çalışmak zorundayız. En önemli sıkıntımız yetişmiş nitelikli eleman. Okullarda yetişenler alanlarda başarılı olamıyor. Sayıları çok az. 5-10 yıl sonra Diş teknisyeni bulamayacağız. Sektörde standartlar yükseldi.

 

Diş hekimleri performans sistemine göre çalıştığı için iş yoğunluğu arttı. Özellikle kamuda çok hızlı yapılıyor tedaviler. Bazen süresinden önce yapılan tedaviler var performansı yakalamak için. Bu hız verilen hizmetin  kalitesini düşürürken  bizim işimizin de yoğunluğunu artırıyor. Yeni gelecek standartlarla eleman sıkıntısı da devam ettiği ve çözüm bulunamadığı sürece diş teknisyenlerinin iş yetiştirmeleri zorlaşacak. Beklemeler zorunlu olarak artacak, tedavi süresi uzayacak.

 

EKONOMİMİZ RAHAT DEĞİL

İRFAN ŞENOCAK; Türkiye'de ekonomi rahat değil. İcra dosyaları ve kredi kartlarının durumu ve kredilerdeki artış bunun göstergesi. Kredi tıkanıklık yaşandığı anda başvurulan yol olmalı. Samsun'un durumuna gelince Nüfusumuz artmadı, hatta 7 kişi azaldı. Nüfus azalması ekonomik gelişmenin olmamasının göstergesidir. Samsun'da sanayi ve ticarete yatırım olmadığı için nüfus artmadı.

 

SAMSUN EKONOMİSİ 2002'DEN BERİ GELİŞMEDİ

Samsun ekonomisi 2002'de kaldı.  2002'den sonra sanayi kuruluşu ve yatırım bakımından gelişme olmadı. Alışveriş yapan insanların da sayısı artmadı.  İnşaat piyasasına gelince talep kalmadı. Dar gelirli evini sattı, kredi aldı yeni daire aldı. Konutu olan herkes ve müteahhitler borçlu . Yeni binalardan satılanın çoğu da Allah'ın Samsun'a verdiği güzelliklerin sonucu. Çevre illerdeki insanlar deniz, doğa ve güzellikler için Samsun'a yatırım yapıyor ve ev alıyor. Ticaret ve iş hayatının yöntemi değişti. Artık kolay para kazanılmıyor. Pazarda sıkıntı yok , rekabet artıyor.

SAMSUN YERİNDE SAYIYOR

Gaziantep'ten Erbil'e bir konteyner 2.200 Dolar'a gidiyor. Samsun'dan Novorossik'e 800 Dolara. Buradan Kırgızistan'a  bir konteyner için 17 bin Dolar nakliye ödeniyor. Güney Afrika'ya 2 bin dolar. Samsun'da deniz ulaşımı gibi bir imkan varken Gaziantep gelişiyor, ekonomisi çağ atlıyor, Samsun yerinde sayıyor.

AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK

ASKON olarak amacımız üzüm yemek, bağcı dövmek değil. Yatırımcıların Samsun'a gelmeleri sağlanmalı,  Samsun'daki yatırımcıların da küsüp gitmeleri engellenmeli. ASKON olarak Samsun Ekonomisine İnovaktif katkı konulu toplantılar düzenlemeyi düşünüyoruz. Ekonomi ve şehrin yenilenmesi ve yenileşmesi için katkı sağlamasını umuyoruz.

 

GELİR DAĞILIMI ADİL OLMALI

ASKON'un Sloganı "Haklı Zenginlik" ti. Şimdi "Hakkaniyet Hakkı" diye slogan geliştiriyoruz. Ülkenin kalkınması için adil gelir dağılımı olması gerekir. Bir taraf gelirin tamamını alırken çoğunluğun pay alamaması ve yoksulluğu adil olmaz.

İNSANLAR SUDAN SEBEPLERLE CANA KASTEDİYOR

Ekonominin gelişmişliği ve adil dağılımın olup olmadığı toplumun ruh hali ile de anlaşılır. Baktığımızda insanlarımız sudan sebeplerle cana kastediyor, canlarına kastediyor. Ciddi anlamda kredi borcu içinde toplumun çok büyük kesimi. Borçlanıyor ve ödemiyor.

İCRA DOSYALARI VE KREDİLERDE PATLAMA VAR

İcra dosyalarında patlama var. bunlar ekonomik göstergede genel ölçüler.  Özel ölçüye gelince. Samsun'da nüfusun artmaması en önemli göstergedir. Bu Samsun ekonomisinin olumsuz geliştiğini, yani gelişmediğini gösterir. Samsun ekonomik yatırımlar olmadığı için göç verdi. yerinde bile saysa göç almamış olması ekonomik olarak talebin olmamasından kaynaklanıyor.

İNSANLAR SAMSUN2U ALLAH'IN VERDİĞİ NİMETLER İÇİN SEÇİYOR

İnşaatların gelişmesi ve dışarıdan gelen insanların ev almalarına gelince. Bu Samsun'u yönetenlerin başarısı değil, Allah'ın verdiği nimetler için insanlar Samsun'u seçiyor.Yatırım amacıyla diğer illerden gelip ev alıyor. Bu da tıkandı. İnşaat sektörü de yakında arz talep dengesizliği nedeniyle sıkıntıya düşecektir.

SAMSUN'UN ÜZERİNE ÖLÜ TOPRAĞI SERPİLMİŞ

 Samsun'un üzerinde sanki ölü toprağı serpilmiş. İnsanların dillendiremediği bir baskı var. Dışarıdan yatırım gelmiyor, ,içeride işadamları zor durumda.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR