SİYASET ISINMAYA BAŞLADI

Yerel seçimlere altı ay gibi kısa bir zaman dilimi kala aday adayları ağır ağır ortaya çıkmaya başladı. AK Parti Genel Merkezi, aday olmayı düşünen il ve ilçe başkanlarının ağustos ayı sonuna kadar istifa etmeleri gerektiği talimatını vermiş, üç ilçe başkanı da bu minvalde geçtiğimiz hafta istifalarını sunmuştu. Atakum ve İlkadım ilçe başkanlarının da istifa etmelerinin ihtimal dâhilinde olduğu dile getirilmekte ancak çok fazla ihtimal vermediğimi de söylemeden geçmek istemiyorum. Neden böyle söylediğime gelince; bu iki ilçe başkanını çok fazla tanımamakla birlikte çok da şansları olacağını düşünmüyorum. Zira Atakum’da daha önce başkanlık yapıp da bir önceki dönem aday gösterilmeyen İshak Taşçı’dan başlamak üzere Adem Bektaş’ından Oğuzhan Serinkaya’sına, Hilmi Eker’inden Vezir Hazretlerinin gözdesi Cukkacıbaşı’na ve hatta henüz piyasaya çıkmamış pek çok isim varken ilçe başkanına sıra zor gelir. İlkadım’da da durum farklı değil; Süleyman Kaldırım’ından Erdoğan Tok’una, Hasan Basri Kurt’undan İbrahim Sarıcaoğlu’na kadar pek çok isim ortada dolaşırken ilçe başkanına zor sıra gelir.

Asıl tantana ekim ayının ilk haftasında yapılacak AK Parti Büyük Kongresi’nden sonra başlar, iki tane genel başkan yardımcısının aynı şehirde kalması zor ihtimal gözükmekte. Vezir Hazretleri ve Karaaslan aynı görevde kalırlarsa eğer Büyükşehir adaylığı konusunda çok ciddi kavgalar çıkar. Vezir Hazretlerinin en büyük hayali Mustafa Demir’i yollayıp oraya kendisini veya kendisine yakın birisini oturtmaktır, bunun dışında da Atakum’a Cukkacıbaşı’nı aday yapmaktır. Ancak Cukkacıbaşı’nın diploması lise diploması olduğundan AK Parti Genel Merkezi’nde itibar görmesi çok zor. Büyükşehir konusuna gelince; Mustafa Demir’in iki önemli sorunu var. Bunlardan birisi sağlık sorunu ikincisi ise sosyal medyayı kötü yönetmesi sonucunda kamuoyu ve taban desteğinin sıkıntıya girmesidir. Bu iki sorunu nasıl aşar bilemem, karşısında ciddi bir blok oluşmuş durumda, bunu kırması bu saatten sonra çok zor görünüyor. Zamanında bizi dinleseydi bu sıkıntıları çekmezdi.

Büyükşehir’de ciddi aday adayları kimler olur derseniz; Hasan Basri Kurt’un Berat Albayrak üzerinden ciddi uğraşlar verdiği konuşulmakta ancak onun kapasitesi buna müsait değil, olursa şehre yazık olur. Kayınçomun da bu konuda ismi geçiyor, şunu açıkça söylemek isterim ki kayınçom bu işi yapar ama arkasında destek olarak kimi bulur derseniz çok fazla bir destek bulacağını sanmıyorum. Neden böyle dediğime gelince; siyaset çok enteresan bir sanattır, kimse kimseyi çekemez, herkes kendisinin bir yerlere gelmesini ister ve kendisinin dışında kim olursa olsun köstek olmaya çalışır. Bana kalsa eski Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Büyükşehir için çok ideal bir başkan adayı olurdu. Bunun dışında iş çıkmaza girerse, TBMM Plan Bütçe Başkanı ve Samsun Milletvekili Mehmet Muş üzerinde mutabık kalınırsa şaşırmam.

İlçelere gelince; Atakum ve İlkadım’ı yazdık. Canik’te, Tekkeköy’de ve Çarşamba’da değişiklik olmaz. Terme, daha önce de yazdığım gibi sıkıntılı. İlçe başkanı da istifa etmiş, istifa nedeni aday adayı olmak. Terme, Samsun’un en zor ilçelerinden birisi, başkan kim olursa olsun oranın durulması çok zor. Salıpazarı’nda Halil Akgül Başkan üçüncü dönemini doldurduğundan orada da yeni bir başkan olacak. Kim olacak derseniz; henüz net aday adayları ortaya çıkmış değil. Ben mevcut ilçe başkanı İsmail Yaman’ın da aday adayı olacağını düşünmüştüm ama istifa etmediğine göre öyle bir niyeti yok gibi. Eski ilçe başkanı ve meclis üyesi Yücel Kaya’nın aday adayı olması muhtemeldir. Aldığım duyumlara göre şu anda belediye başkan yardımcısı olan bir arkadaşın da aday olma niyeti varmış, onun dışında bir de sendikacıdan bahsedilmekte, sizin anlayacağınız Salıpazarı’nda aday adayı çok.

Ayvacık’ta değişiklik olmaz. Bunun dışında ne olur derseniz; Kavak’ta İbrahim Sarıcaoğlu İlkadım’a yeşil ışık yakar gibi duruyor, Salih Çelik yine aday adayı olur oraya. Lâdik’te ise durum çok karışık. Merhum Nurhan Yapıcı’dan sonra orası çok kötü karıştı, mevcut başkan AK Parti’den ihraç edilirse ki edilecek gibi duruyor, Yeniden Refah Partisi’nden aday olur. MHP Milletvekili Topsakal, Lâdikli olduğundan Lâdik’i MHP’ye istiyormuş. Lâdik, MHP’ye verilirse adayı Ali Sukas olur. Cumhur İttifakı adayı Ali Sukas ve Yeniden Refah’ın adayı Adnan Topal karşı karşıya gelirse işler karışır haberiniz olsun. Yok Lâdik eskisi gibi AK Parti’de kalırsa kimi koyarsa koysun seçimi alır. Havza’da ve Asarcık’ta durum değişmez. Vezirköprü Belediye Başkanı da üç dönem kuralına takılıyor, oranın da mevcut ilçe başkanı istifa etmiş, eski ilçe başkanı Necmi Sarıkaya da aday olabilir, bunun dışında da aday adayları olabilir, onları da adaylar ortaya çıktıkça yazarız. Bugünlük bu kadar yeter, kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR