Karadeniz’in Sağlık Üssü

 

Karadeniz'in Sağlık Üssü: MEDİCANA SAMSUN

Medicana Hastaneler grubunun henüz 3 ay önce açılan MEDİCANA SAMSUN Hastanesi   Karadeniz'e hizmet  vermeye başladı.  Samsun'da sağlık hizmeti vermeye başlayan MEDİCANA Samsun Hastanesi'ne çok değerli bir insan ve bir o kadar da  iyi bir hekim olan arkadaşım Kardiyoloji Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Yazıcı'ya bir yakınımı teshiş ve tedavi etmesi için getirdiğimde  gezme ve görme imkanım oldu. Hekim arkadaşım Yrd.Doç.Dr. Mustafa Yazıcı'dan,  hastane ile ilgili bana  bilgiler vermesini istedim. Kafasını bile kaşımaya fırsat bulamayan arkadaşımız Mehmet arkadaş: "Bu hastane kurumsal bir işletme olduğundan, hastanemiz ile ilgili bütün bilgi ve belgeleri hastanemiz Genel Müdürü A.Vahap Doğan'dan alabilirsin. Ben seni ona yönlendireyim" dedi. Daha sonra MEDİCANA Samsun Hastanesi Genel Müdürü A.Vahap Doğan ve İşletme Koordinatörü Dr. Remzi Karşı'yla birlikte, gazetemizde yayınlamak üzere bir Pazar sohbeti hazırladık.

Son teknolojiyle donatılmış olan MEDİCANA Samsun hastanesi hakkında sizler adına aklınıza takılacak her türlü soruları gazetemiz köşe yazarı Mehmet Özdemir sordu ve MEDİCANA Samsun Genel Müdürü A.Vahap Doğan'da yanıtladı.

      MEDİCANA Samsun Hastanesi İşletme Koordinatörü Dr. Remzi Karşı, “Hastanemiz açılalı henüz  3 ay olmasına rağmen personelimize verdiğimiz eğitim  5 bin saati geçmiştir. Hastanemizde her şeyden önemli olan EĞİTİMDİR. Bilindiği gibi davranışlar ve hareketler her zamanlar eğitimle değişirler. Abartısız devlete eğitilmiş personeller yetiştirip vermekteyiz. Hastanemizde eğitimler pratik hümaniter sistemlerle verilmektedir. Adeta tiyatro oynar gibi eğitim vermekteyiz personellerimize.” 

     Sohbete başlamadan MEDİCANA Samsun Genel Müdürü A. Vahap Doğan:

“Sağlık İşletmeciliği+Sağlık Hukuku+Sağlık Mimarisi= MEDİCANA Sağlık Grubunun tek gerçeğidir."

 

M.Özdemir: Medicana Sağlık Grubunun Karadeniz deki amacı nedir? Neden Samsun Seçtiniz?

A.Vahap Doğan: Medicana Hastaneler Grubu'nun hastane işletmeciliği ve yönetimi konusundaki mevcut gelişmiş bilgi tecrübesi ile Karadeniz'de bir sağlık üssü yaratmaktır. Medicana Sağlık Grubu; “A tipi VİP Hastanecilik” anlayışını Medicana International Samsun Hastanesi ile Karadeniz'e taşımayı hedeflemektedir.

 

Samsun artık metropol illerimiz arasına girme yolundadır. Samsun dünü ve bugünü ile bir tarih ve kültür kentidir. Bu değerlere sahip bir kentin aynı zamanda gerçek bir sağlık kenti olması yolunda da gereken görevi yerine getirmek istiyoruz.

 

Samsunda 7 özel, 18 devlet hastanesi ve 1 üniversite hastanesi bulunmaktadır. Bu durum geçiş yolları üzerinde bulunan Samsun için yeterli değildir. Çünkü Samsun ilk aşamada 5.000.000 nüfusa hitap etmektedir. Bununla birlikte Samsun'un karayolları geçiş noktasında olması, havaalanı ve limanının bulunması seçmemizin asıl nedenini oluşturmaktadır.

 

M.Özdemir:  Medicana Sağlık Grubunu Biraz Anlatabilir misiniz?

A.Vahap Doğan:  Medicana Sağlık Grubu; İstanbul'da 6, Ankara'da 1 ve Samsun'da 1 olmak üzere toplam 8 adet hastane ile uluslararası standartlarda sağlık hizmeti sunan, 20 yıllık sağlık deneyimi ile sektörün önde gelen sağlık gruplarından biridir. Grubun, Ankara ve İstanbul'daki iki hastanesi, "A Tipi VIP Hastanecilik" alanında dünyanın sayılı özel sağlık kuruluşları arasında yer almaktadır.

 

Medicana Sağlık Grubu hastane yatırımları ile dünyanın sayılı sağlık yatırımları arasında sayılmaktadır. Bununla birlikte (JCI) Uluslararası Akreditasyon Belgesine sahip olan bir sağlık grubudur. Mevcut çalışan sayısı 4000 kişi olan grubumuzun, 2012 yılı içerisinde çalışan sayısının 4500-5000 kişi civarında olacağı öngörülmektedir.

 

M.Özdemir: Medicana Samsunu tanıtabilir misiniz?

A.Vahap Doğan: Medicana Hastaneler Grubu'nun mevcut yönetim kapasitesi, bilgi teknolojileri altyapısı, kalite/akreditasyon gücü ve medikal turizmde almış olduğu mesafe, Medicana International Samsun Hastanesi'nin bölgede lider sağlık kuruluşu olma sürecini hızlandırıp güçlendirecektir.

30 bin metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen Medicana International Samsun Hastanesi;

4 VIP Oda

8 Suit Oda,

75 Yoğun Bakım,

133 Tek Kişilik Hasta Odası

220 yatak kapasitesine sahiptir. Kardiyoloji ve Acil gözlem ünitesi 35 yatak kapasitesindedir.

 

M.Özdemir: Hasta odalarının tümünün tek kişilik olduğu söylediniz? Özellikleri nelerdir?

A.Vahap Doğan: Özel Medicana International Samsun Hastanesi'nin hasta odaları, hastaların rahatı ve güvenliği göz önüne alınarak planlanmıştır. Gerektiğinde, ara yoğun bakım hizmeti ve acil, her türlü müdahalenin yapılabileceği alanlara dönüşebilecek alt yapıya sahiptir.

 

Tek kişilik, Suit ve VIP odalarda refakatçilerin de her türlü konforu düşünülmüştür.  Her odada TV ve mini bar bulunmakta, 24 saat kesintisiz kafeterya hizmeti sağlanmaktadır. Tüm hastane ve hasta odalarında kullanılan boya ve duvar kağıtları anti-statik ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.

Her odada merkezi klima-havalandırma sistemi bulunmaktadır.  Hasta ve hasta yakınları kumanda panelinden rahatlıkla odalarının ısısını ayarlayabilecektir. Aynı zamanda hasta odalarının tümünde Hilton Lavabolar bulunmaktadır. Bakteri filtrelerinden geçen taze hava girişleri her odada ayrıca planlanmıştır. Hasta odalarından ve hastane genelinde internet bağlantısı yapılabilmektedir. Odalarda bulunan telefonlardan şehir içi, şehirlerarası ve milletlerarası telefon görüşmeleri yapabilmektedir.

 

M.Özdemir: Biyomedikal cihazlarınızla ilgili bilgi verir misiniz?

A.Vahap Doğan:  Modern Görüntüleme Merkezi (Radyoloji) cihazları (MR - BT- Mammografi – Röntgen - 4D USG'ler vb…) ile en son teknoloji ile donatılmış Laboratuvarları ayrıca ve en önemli departmanlardan olan ve hastane; açılışından bir süre sonra hizmete girecek olan Kemik İliği Merkezi, Tıbbi ve Radyasyon Onkoloji Merkezi, Nükleer Tıp Bölümü, Tüp Bebek Merkezi ile tam bir sağlık kompleksine dönecektir.

 

M.Özdemir: Medicana Samsun'un sağlık hizmeti götüreceği bölgeler nereleridir?

A.Vahap Doğan: Genel olarak birinci aşamada Ordu, Giresun, Artvin, Rize, Çorum, Amasya, Tokat, Trabzon ve Sinop'la birlikte 5.000.000 kişiye hizmet vermektedir. Bu demek değildir ki sadece bu illerle kalacağız. Ulaşım şartlarının kolaylaşması ve bazı branşlar da öne çıkarak bu rakamı yurt içi ve yurt dışı hastalarla 10.000.000 kişiye çıkarmak süreç içindeki hedefimiz olacaktır.

Yurt dışında ise Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve Türki Cumhuriyetler birinci önceliğimiz olacaktır. Bunun yanında Medicana ve Borsan Gruplarının sosyal sorumluluk ve ticaret ilişkisi olan 50 ülke ile de koordinasyonda olacağız.

 

M.Özdemir: Özel Medicana International Samsun Hastanesi'nin değerlerine baktığımız da ;

A.Vahap Doğan: İnsan haklarına saygılı, çevreye saygı konusunda çağdaş değerlere sahip, bilimsel ilkeleri ve bilgiyi, meslek ahlakını ve uluslararası hizmet kalitesi standartlarını temel alan etik değerlere bağlı,

hasta haklarına saygılı, tedavi edici uygulamalar yanında koruyucu sağlık çalışmalarını da kapsayan kaliteli hizmetlerini; din, dil, ırk, cinsiyet ve bölge ayrımı gözetmeksizin, nitelikli uzman kadro ile mükemmele ulaştırma kararlılığın da, her türlü cerrahi girişim, teşhis, tetkik ve tedaviyi 24 saat kesintisiz ve bütüncül sağlık sunumu anlayışı ile en üst kalitede sunmaktır.

 

M.Özdemir: Hemşirelik bakım kalitesi ve Samsun da sağlık personeli için görüşleriniz nedir?

A.Vahap Doğan: En önemli konulardan birisi de bakım hemşirelik hizmetlerinin ana amacı hasta ve ailesinin gereksinim ve beklentileri doğrultusunda kapsamlı, etkili ve iyi planlanmış bakım uygulanmasıdır.

 

Hizmet İçi Eğitimler hem teorik hem pratik olarak verilmeye devam etmektedir. Hastanın tedavi sürecinin başlamasından hastanın çıkışına kadar olan süreç bir tiyatro gibi canlandırılmaktadır. Bu süreç içinde her personel hastaneyi yaşamaktadır. Bilgi İşlem, Teknik Bakım, Biyomedikal, Halkla İlişkiler, Satın alma, Hasta Yatış Çıkış süreci tekrar tekrar öğrenmektedir.

 

Hemşirelik bakımının en üst düzeyde karşılanması için hemşirelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yönetilmesi, denetlenmesi, değerlendirilmesi ve koordine edilmesini sağlamak, uygun bakım modelleri oluşturmak ve profesyonel hemşirelik bakım standartlarının uygulanmasını sağlayarak hasta memnuniyetini en üst düzeye çıkartmak ve sürekli yenileyerek geliştirmek öncelikli hedef olacaktır.

 

 M.Özdemir: Sosyal ve bilgilendirici çalışmalarınız var mı?

A.Vahap Doğan: Özel Medicana International Samsun Hastanesi; çağdaş teknik donanımı ile güncel tıbbi yaklaşımı bütünleştirerek, hastalara doğru, hızlı, güvenilir tıbbi hizmet sunma, hastaları anlaşılır tarzda bilgilendirme, yalnız tanı ve tedavileri safhasında değil, kişinin sağlıklı olma halini sürdürme konusunda da içinde bulunduğu topluma katkı sağlama kararlılığındadır. Bu amaçla; toplumu bilgilendirmeye yönelik seminerler, konferanslar ve kapsamlı eğitim programları belirli bir takvim halinde rutin düzenleyecektir. 

 

M.Özdemir:   Hastane sistemini ve hastaneleri nasıl görüyorsunuz? 

A.Vahap Doğan: Mesleğimde kendimi hem alaylı hem de mektepli olarak görüyorum. 14 yıldır bu işi yapıyorum. 7 hastane kuruluşunda görev yaptım. 3 tanesinin Genel Müdürlüğünü yaptım. Sağlık sistemi güncellenen değişen teknolojiye ve ekonomiye göre gelişiyor.

Önemli olan düşünelim, bir devlet niye vardır. Halkının sağlık, eğitim ve güvenlik hizmetlerini sağlamak için. Güvenlik hizmetlerine adalet ve yargı organlarını da dahil ediyorum. Eğitimsiz bir topluma adalet, sağlıksız bir topluma da eğitim veremezsiniz.

 

Sağlık hizmetlerini de veren sağlık kuruluşlardan hastanelere baktığımızda ortalama değerlerle 60 departman, 200 çeşit meslek grubu, yüksek maliyetler, 24 saat faaliyet gösteren bir işletme, en iyi eğitim kapasitesine sahip kişilere orta düzeyde eğitim kapasitesine sahip kişilerin bir arada olduğu ve de asgari ücret alan bir kişiyle neredeyse asgari ücretin 30 katını geçen maaşları alan kişilerin aynı ortam da bulunduğu bir yapıdır. Bırakın hastaneden bir doktorun veya hemşirenin ayrılmasını bir temizlik görevlisinin 6 ay çalıştıktan sonra ayrılması bile büyük kayıptır. Her kaybedilen personel kalite ve maliyetleri artırır. Biz yönetim ekibi olarak bu konulara çok dikkat etmeye çalışıyoruz.

 

M.Özdemir: Açılıştan bu güne kadar hedefleriniz de ve bakış açınızdan bir değişim oldu mu?

A.Vahap Doğan: Bu anlamda hasta bakım kalitesi gerekse cirosal anlamda hedeflerimizin üstünde gidiyoruz. Samsun halkının hak ettiği sağlık hizmetini vermeye çalışıyoruz. Bunu da sağladığımızı zannediyorum 3 aylık bir hastane olarak 40.000 muayene 1500'e yakın ameliyat yapmışız. Hekim kadromuz giderek artmaktadır. Personeller konusunda şu anda bizler devlete deneyimli personeller yetiştiriyoruz. Özel sağlık kuruluşları olarak biz sağlık personellerine bilgi ve deneyim katıyoruz. Onları yetiştiriyoruz. Devlet her 6 ayda bir elimizdekinin de yarısını alıyor. Biz tekrar başa sarıyor ve tekrar eğitim sürecine girmek zorunda kalıyoruz.

 

M.Özdemir: Son olarak söylemek istediğiniz neler var?

A.Vahap Doğan: Özel Medicana International Samsun Hastanesi en modern oteller kadar şık aynı zamanda hasta güvenliği ve mahremiyetini göz önüne alarak JCI standartlarında bir hastanedir. İnsan hayatını temel alarak kurulmuş olan hastanenin uzman kadrolarıyla, her kesimden insanımıza kaliteli hizmet vererek sadece Samsun'daki hastaların değil, çevre illerden ve yurt dışından gelen hastaların da tercih edeceği bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflemektedir. Özel Medicana International Samsun Hastanesi insanımıza hak ettiği değeri gösterebilmek için bütün çalışanlarıyla, emeğini, sevgisini, azmini ortaya koymuştur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR