Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

EĞİTİMLİ KADINA İSTİHDAM AYIBI

DİSK Karadeniz Böge Temsilcisi Fahrettin Çankaya, "Kadınların iş gücüne katılım oranları eğitim düzeyi ile yükselirken, kadınlara yönelik ayrımcılık da bütün çıplaklığı ile açığa çıkmaktadır." demiş

Lise ve üzeri eğitime sahip kadınlarda işsizlik oranı erkeklerin yaklaşık iki katından fazla olduğunu söylemiş DİSK Karadeniz Bölge Temsilcisi Çankaya. Sonra da "Lise mezunu kadınlarda işsizlik oranı yüzde 23 iken, bu oran erkeklerde yüzde 11,5'tir. Aynı oran Yüksek öğretim mezunu kadınlarda yüzde 18,6, erkeklerde yüzde 9,6, teknik ve meslek lisesi mezunu kadınlarda yüzde 23, erkeklerde yüzde 11,5'dir. Bu durum Türkiye'de kadınların işgücüne katılımda yaşadığı sorunların ne kadar ağır olduğunu göstermektedir" diye konuşmuş.

Şuraya bakın Kadınların istihdama katılım oranı yüzde 27,1'lik oranı ile dünya genelinde alt sıralarda yerini alyor. Buna karşın kayıtdışı ve en kötü koşullarda çalışan kadınların, toplam kadın çalışanlara oranı yüzde 60 gibi çok yüksek bir oranda. İstihdamda yer alan ve kendi hesabına kayıtdışı çalışan kadın sayısında ise son 2 yılda yaşanan 177 bin kişilik artış dikkat çekici. Bu dönemde işgücüne katılan kadın sayısında 648 bin kişilik artış yaşanırken, kayıtdışı çalışan kadınların sayısı 328 bin artış göstermiştir. Bu da kadınların çalışma yaşamına dahil oluş biçimlerinin hala güvencesiz ve kayıtdışı olduğunu ortaya koyuyor.

HERKESE KAFA LAZIM

İlk baskısı Sovyetler Birliği'nde yapılan ve ardından İspanyolca, Almanca İngilizce gibi pek çok dile çevrilen "Herkese Kafa Lazım" zeka soruları kitabı şimdi 1. Kitabıyla Türkçe'de. Gördüğü ilgiyle  2. Baskısıyla karşınızda

ÜNİVERSİTE öğrencisi üç genç "kullanılmayan uzuvlar körelir" felsefesinden hareketle, sözsüz bulmaca kitaplarının en çok okunan yazarı Boris Kordemski'nin kitabını "Herkese Kafa Lazım" adıyla Türkçe'ye kazandırdı. Almanca'dan çevirisini İstanbul Üniversitesi Almanca Çeviri Bölümü öğrencisi Bilge Aybudak'ın, editörlüğünü aynı üniversitenin Fransızca bölümünden Mehmet Bölükbaşı'nın yaptığı kitabın kapak tasarımı ve yayın hazırlığını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım öğrencisi Aytek Yıldırım gerçekleştirdi. Gençler, "Düşünmenin, pratik zekânın, bilimin, felsefenin hayatın her alanına uygulanabileceğinin bir kanıtı da olan "Herkese Kafa Lazım" kitabının ulaşabildiğimiz her insanın hayatında bir şeyleri değiştirebileceğine inanıyoruz hatta biliyoruz" diyor.

'Herkese Kafa Lazım' sürükleyici ve öğretici sorular, matematik oyunları, bulmacalar ve küçük "sihirlerden" oluşan bir derleme. Okuyucu, öğrenim durumuna bağlı olarak kolay veya zor sorulara yönelebilir. Her bölümün zorluk derecesi birbirinden farklı. Kitapta matematik bilgisine güvenenler için olduğu kadar, fazla güvenmeyenler için de yaratıcı düşünmeye teşvik edecek eğlenceli sorular bulunuyor. Yazar, kaynağını günlük yaşamdan veya karmaşık zeka sorularının çözümünden alan bir dizi problem sunuyor. Bize aklımızı, mantığımızı ve yeteneğimizi eğitip geliştiren aynı zamanda aile ve arkadaş çevresinde oynanabilecek binlerce oyun ve düzenlenecek yarışma için ilham veren bir eser sunuyor. Okuyucu, çözüm bölümü sayesinde bir sorunun çözümünde doğru yolda olup olmadığını kontrol edebiliYOr.

Kaldıraç Yayınevi bu yeni dizisiyle; " Çağımız büyük bir karanlık, kirlenme ve Horkheimer'ın da dediği gibi bir "Akıl Tutulması" çağı." fikrinden yola çıkıyor.

Doğrusu şu ki, herkese adım atma cesareti lazım. "Herkese Kafa Lazım" işte bu cesaretle sizi labirentlerde yeni bir düşünce tarzına ulaşmaya davet ediyor; kendinizi yeniden keşfedeceğiniz. Benden söylemesi. Kitabı bulamazsanız bana ulaşın. Ederi 15 Tl

HAYAT BOYU ÖĞRENME..

Bir yönetmelik yayınlanmış 2010 yılının 21 Mayıs'ında 2758 sayılı resmi gazetede. "İl Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu" kurulmasına ilişkin Bu komisyon galiba kurulmuş Samsun'da ve Vali Yardımcısı Osman Nuri Çolakoğlu imzasıyla 5 Mart Pazartesi saat 14:00'te Valilik toplantı salonunda biraraya gelecekmiş. Tam 40 tane kuruluşa gönderilmiş İşbirliği Komisyonu listesi ve duyrusu. İşçi Temsilciliği olarak Türkiye İşçi Sen. Samsun Bölge Tem. yer almış yalnızca. Birden aklımıza geliverdi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu yani DİSK'in temsilcisi mi yoktu Samsun'da, yoksa DİSK'in böyle bir komisyonda yeri mi? diye.. Doğrusunu isterseniz anlamakta zorlandık. Bildiğimiz kadarıyla ve sizlerin de malumu olduğu veçhile DİSK Karadeniz Bölge Temsilciliği Samsun'da ve temsilcisi de Fahrettin Çankaya. Bizim bu sayfamızda yer verdiğimiz 'Eğitimli Kadına İstihdam Ayıbı' başlığı ile verdiğimiz bilgiler de onun açıklamaları. Biz merak ediyoruz ilgili yönetmeliğin 59. maddesinde yer alan Sendika Temsilcileri ifadesi içinde DİSK'in varlığı kabul edilmiyor mu? Sendikalar içinde memur sendikaları da yok mu kabul ediliyor? KESK'i Memur-Sen'i yok mu sendika tanımı içinde? Var mı bu soruya doğru cevap verecek olan? Evet ya da Hayır kadar basit bir cevabı olmalı. Hayır deniyorsa cevaplandıracak olanlar Hayır'ın nedeni de belirtmeli. Öyle değil mi ama? Bari bilgilenme hakkımızdan yoksun kalmayalım! Malum konu hayat boyu öğrenme olunca..

DAVET

Samsun İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt, 19 Mayıs kutlamalarına ilişkin tartışmalara değinmiş. Konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, 19 Mayıs kutlamalarının devam etmesini istediklerini belirte Karakurt, her 19 Mayıs günü Bakanlar Kurulu üyelerinin Samsun'da toplanmasını talep etmiş

Sözü 19 Mayıs kutlamalarına ilişkin tartışmalara getiren Karakurt, gerek Samsun'da gerekse ülke genelinde hiç bir şekilde geriye gidiş günü aratacak bir türde kutlamanın söz konusu olmayacağını düşündüğünü söylemiş Meclisin Mart toplantılarının ilkinde. Her seneki coşku ve ilgiyle 19 Mayıs kutlamaların bu yıl da kentte gerçekleşmesini beklediklerini ifade ederek, "Dileğimiz olarak Samsun'da geçmişten beri 19 Mayıs kutlamaları, Atatürk'ün Samsun'a çıkışını temsilen canlandırıldıktan sonra stadyumda devam etmektedir. Bundan sonra da böyle devam etmesini istiyoruz. Bunu zannediyorum bütün Samsun halkı da istiyordur. Hatta bir adım daha gelerek hükümetimize de seslenmek istiyorum. Öncelikle Başbakanımıza şifalar dilemekle birlikte Bakanlar Kurulu üyelerinin de her sene hiç değilse 19 Mayıs'ı Samsun'da kutlamalarını talep ediyorum. " demiş. Hükümet ricali bu davete  icabet eder mi dersiniz?
 
REŞAT BEY

Canik Kent Konseyi Genel Sekreteri Reşat Kılınçaslan'dan bahsedeceğim biraz. Tabi şimdiki görevini söyledik kendisinin. Sevgi, övgüyü celp edermiş. O nedenle abartmadan anlatmaya çalışacağız. Çok birikimli, deneyimli, hoşgörülü, tuttuğunu koparır, okumayı, araştırmayı, incelemeyi, öğrenmeyi, paylaşmayı çok sever. İşini en iyi şekilde yapmanın gayret ve telaşı içindedir her daim. İlaç sektöründe uzun yıllar çalışmasının bunda ne kadar etkili olduğunu bilemeyiz, ama kibar, nazik, ağzı da güzel lâf yapan beyefendidir kendileri. Durup duruken niye yazdım Reşat Bey'i derseniz. Kent Konseyleri içinde en başarılı çalışmalar yapan kişidir kendileri de o yüzden.

BİLİN KİTAP KAZANIN

Size bir sorumuz var "Bir erkek çocuğun erkek kardeşleri sayısınca kız kardeşi vardır. Çocuğun kız kardeşlerinin sayısı, kız kardeşlerinin erkek kardeşlerinin sayısının yarısı kadardır. Bu ailede kaç kız, kaç erkek çocuk vardır?" Herkese Kafa Lazım adlı kitaptan alınan bu sorunun cevabının doğru olarak verenlere kitap armağanımız olacak. Doğru cevaplandıranlar  gelip Kitaplarını bizden alabilirler. Ulugazi Mahallesi İstiklal Caddesi Muharrem Kefeli Apartmanı B Blok Kat.5'teyiz. Yani Öğretmenevi'nin karşısı oluyor

Şu kadarını söyleyelim; çam sakızı çoban armağanı olacak kitabımız. Ve çocuklar çok beğenecek. Kitap armağanımızı kazanın ÇAĞDAŞ KİTAP PAZARLAMA Osman Ölçer katkılarıyla yapacağımız kitap armağanımız için bekliyoruz. Adresimiz: [email protected]. [email protected].. Haydi çocuklar bekliyoruz. Kitaplar size gelsin.

OTHANAAA

Türkiye'deki en önemli yemekevleri arasında olan Othana doğal ev yemekleri merkezi geçtiğimiz günlerde  8'inci kuruluş yıldönümünü sürekli müşterileriyle birlikte kutlamıtı hatırlarsanız. Bilindiği gibi Othana doğal ev yemekleri merkezi, Türkiye'de seçkin 10 kişilik jürinin 300 dolayındaki organik alışveriş merkezini değerlendirmesi sonucu 4'ü İstanbul, 2'si Ankara, diğerleri de İzmir, Ankara, Erzurum olmak üzere Samsun'dan ilk 10 listesine girebilen tek adres olmuştu. sakın ola  Othana'yı ihmal etmeyin. Orası her daim hizmete devam. Hatice Hanım o ağzınıza layık, sağlığınız düşünen yemekleriyle sizleri bekliyor.

TEMEL İLE FADİME

İSTANBUL'a yeni göçen Temel, karısı Fadime'yi de almış, sinemaya gitmiş...
Kuyrukta beklerken insanlar;
“-Romeo ve Juliet'e 2 bilet...”
“-Kerem ile Aslı'ya 2 bilet...” deyince, Temel de parayı uzatmış;
“-Temel ile Fadime'ye 2 bilet...”

GÜZEL SÖZ

Korkaklar ecelleri gelmeden bin defa ölürler. Cesurlar ölümü bir kere tadarlar.
(William Shakespeare)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR