Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

BÜYÜKŞEHİR ADAYLARI

Samsun'da ilk büyükşehir belediye başkan adayını açıklayan CHP oldu. CHP İnşaat Mühendisi Cevat Öncü ile seçim çalışmalarına başladı. Büyük beklentilerden sonra AK Parti aday adayları içinden bir tercih yapılmadı. Büyükşehir için aday adayı olmayan mevcut Çarşamba Belediye Başkanı Avukat Halit Doğan ı açıklandı. Sonrasında İYİ Parti adayı olarak Samsunun ilk milletvekili seçimlerinde tanıdığı İmren Nilay Tüfekçi’yi açıkladı.

Son olarak Yeniden Refah Partisi AK Partinin ve Refah Partisinin eski il başkanlarından Avukat Adem Güney’i büyükşehir başkan adayı olarak kamuoyuna duyurdu. Bu durumda bu 4 isim seçim sahalarında seçmenlerle bir araya gelecek. 2019 yerel seçimlerine baktığımızda da iddialı 3 isim büyükşehir için seçmen karşısına çıkmıştı. Cumhur İttifakı olarak AK Partiden Mustafa Demir, Millet İttifakı olarak İYİ Parti den Hayati Tekin, Bağımsız olarak Erhan Usta seçmen karşısına çıktı.

Bu yarışta AK Parti adayı Mustafa Demir yüzde 47.37 oy oranı ile 379.036 oy almıştı. İYİ Parti adayı Hayati Tekin yüzde 26.67 ile 213.416 oy alarak 2 ci olmuş, bağımsız aday olarak çıkan Erhan Usta yüzde 21.05 oy oranı ile 168.474 oy ile 3 cü olarak seçimler sonuçlanmıştı. Eğer Erhan Usta aday çıkmasa ya da Millet İttifakının İYİ Parti adayı olarak seçimlere katılsaydı, seçimi İYİ Parti adayının kazanacağı açıkça ortadaydı. Bugünün de kağıt üzerinde 2019 dan bir farkı yok. Millet İttifakı dağıldı, CHP de, İYİ Parti de her yerde kendi adaylarını çıkardı. Samsun da sonuç nasıl olur az çok görünüyor. Siyasi partiler seçim hesaplarını yaparken 2019 yerel seçim sonuçları ile son 2023 milletvekili seçim sonuçları üzerinden değerlendirmeler yapıyor.

Biz de bu şekilde bir değerlendirme yapalım dersek, 2019 yerel seçim sonuçlarını belirttim. 2023 milletvekili seçimlerine baktığımızda AK Parti 391.347 oy ile %42,45, CHP 182.210 oy ile %19,76, MHP 131.259 oy ile %14,24, İYİ Parti 111.169 oy ile %12,06 YENİDEN REFAH PARTİSİ 36.628 oy ile %3,97 olarak seçimleri sonuçlandırdı. Burada Cumhur İttifakı AK Parti ve MHP ile toplam 522.606 oy ile %56.69 oranı 2023 milletvekili seçimlerinde almış gözüküyor.

Yerel Seçimler in genel seçimler gibi olmadığını düşündüğümüzde, adayın daha öne çıktığını değerlendirdiğimizde dahi böyle bir oy dağılımında sonucun nasıl çıkacağı görünüyor. Yine de partiler ve adaylar, doğru çalışma ile, doğru belediye meclis üyeleri seçimi ile olmaz denileni olura çevirebilir. Bunun örnekleri çoktur. Burada adayların inanarak seçim çalışmalarını sürdürmesi, partisini ve çalışma ekibini arkasında sürüklemesi gerekiyor.

Adayın duruşu ve yaklaşımı çok önemli, sözde aday mı, özde aday mı, zaten seçim sahasına indiğinde kendini belli ediyor. Oy verecek seçmende kısa sürede bunun farkına varıyor ve ona göre oyunu kullanıyor. Biz Samsun için en hayırlısı kimse o olmasını diliyoruz ve Samsun için özde mücadele eden herkesi destekliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR