Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

SEÇİMLERDE İL BAŞKANLARI NE YAPTI?

Seçimler sonrası partiler kendi içlerinde seçim değerlendirmelerini yapar. Burada başarı da başarısızlıkta genelde il başkanlarına çıkarılır. İl başkanları seçim sürecinde yönetimlerini , ilçe başkanlıklarını , milletvekillerini, seçime giren adayları yönlendiren en etkin kişilerdir.

Samsun da yerel seçimler süresince, aday belirlemeden, seçim bitimine kadar her ortamda görünen tek il başkanı CHP nin il başkanı Mehmet Özdağ oldu. Gerek adayları belirleme sürecinde, gerekse seçim sahalarında her çalışmada fiili olarak kendisini gösterdi. Sözün özü partilileri ile 7/24 mesai içindeydi. Özellikle CHP nin iddialı olduğu Büyükşehir, Atakum, İlkadım başta olmak üzere, Alaçam, Havza, Vezirköprü ve Terme ilçelerinde elinden gelen her şeyi yaptı. Bu çalışmaları sayesinde CHP nin Samsun da oy oranını yükselterek rakip partilere göre en iyi başarıyı göstermesini sağladı. Bunun sonucun da her ilçenin belediye meclislerinde CHP nin belediye meclis üyesi sayısı fazlasıyla arttı.

AK Parti il başkanını daha çok protokol tarzı çalışmalarda gördük. Genel Başkan yardımcılarının ve milletvekillerinin bulunduğu salon toplantıları ve miting çalışmaları haricinde görmek mümkün olmadı. Cumhur İttifakının ortağı MHP aday adayları belirleme sürecinde etkin bir hava estirdi, fakat ilçe dağılımında Ladik beklenirken, Salıpazarı nın MHP ye verilmesi havayı bozdu. MHP İl Başkanı ve ekibi üstüne düşeni yapmaya çalışırken, AK Parti de karar vericilerin MHP ye Ladik yerine Salıpazarı nı vermesi çok büyük hata oldu. Ayrıca bu hatayı kendi içinde de ilçelerdeki aday belirlemede de devam ettirdi. Bu yüzden en güçlü olduğu Çarşamba, Ayvacık, Kavak, Ladik, Yakakent ilçelerini kaybetti. Tabi bu başarısızlıkta ve aday belirleme de ne AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse nin ne MHP İl Başkanı Burhan Mucur un bir suçu var. İkisinin de uyarılarının dikkate alınmadığını düşünüyorum.

İYİ Parti tam bir hüsran yaşadı. İYİ Parti İl Başkanı Hasan Aksoy, seçim süresince adayların çalışmalarında sadece protokol ortamlarda göz önündeydi. Onu haricinde görülmedi. İYİ Parti seçimlerde sadece Yakakent Belediye Başkanlığını kazandı. Aslında Yakakent seçimini İYİ Parti değil adayı olan Şerafettin Aydoğdu kendi becerisi ile aldı. Seçimi kazanmasında ne parti il başkanının ne de milletvekilinin bir katkısı olmadı. Zaten İYİ Parti Grup Başkan vekili, Samsun milletvekili Erhan Usta seçim boyunca hiçbir yerde görülmedi.

Yeniden Refah Partisine gelince Yeniden Refah Partisi AK Partili kırgın seçmenin oyları ile Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun da da başarı elde etti. Bu başarı tamamen AK Parti seçmeninin tepki oylarında kaynaklıdır. Kazanılan belediye başkanlılarına gelirsek, Kavak ta Şerif Ün, Ladik te Adnan Topal, Ayvacık ta Refahittin Şencan harici hiçbir isim bu ilçeleri kazanamazdı. Doğru adaylar ile Yeniden Refah Partisi Samsun da 3 ilçenin kazananı oldu.

Sonuç olarak, Samsun yerel seçimlerinde kendini ortaya koyan CHP İl Başkanı Mehmet Özdağ olurken, AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse ve MHP İl Başkanı Burhan Mucur Cumhur İttifakı karar vericilerinin gölgesinde kaldı. İYİ Parti İl Başkanı Hasan Aksoy ve milletvekili Erhan Usta ortada yokken AK Parti kırgınlarının adresi olan Yenide Refah Partisi İl Başkanına fazla bir şey kalmadı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR