Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

SAMSUN SEÇİMLERİ

Bir önceki yazımda, Büyükşehir, Atakum, İlkadım, Canik, Tekkeköy, Çarşamba seçimlerini yorumladım.

Kavak'tan devam edersek yeniden Refah Partisi adayı Şerif Ün büyük başarı elde etti. Kavak seçiminde Ak Parti küskünlerinin oyları yanında, Şerif Ün kendi oyları ile %42 ye yakın oy alarak kendini başkan seçtirmesinin yanında Yeniden Refah Partisine bir ilçe kazandırdı.

Aynı durum Ladik içinde geçerli oldu. Adnan Topal mevcut başkanın vefatı ile Ak Parti meclis üyeliğinden başkan olmuş, Ak Parti içindeki ötekileştirmeden dolayı Yenide Refah Partisine geçmişti. Seçimlerde Yeniden Refahtan aday oldu ve Kavak gibi % 42 oy ile Yeniden Refahın Ladik te seçimleri kazanmasını sağlayarak başkan oldu.

Asarcık ta ki seçimde MHP li mevcut başkan ile Yenide Refah Partili aday arasında geçti. Mevcut başkan %46 oy alarak seçimi kazandı. Yeniden Refah adayı ise %39 gibi iyi bir oy aldı.

Havza da seçim sürecinde CHP adayı Ertaş Çoban önde görünse de, Ak Parti den 4. Kez aday olan Murat İkiz seçimi kazandı.

Vezirköprü de Yeniden Refah Partisi büyük potansiyel gösterdi, seçimi kazabilirken Ak Parti ye seçimi kaptırdı. Yeniden Refah adayı % 39 oy alırken, Ak Parti adayı % 43 ile seçimi aldı.

19 Mayıs ilçesinde AK Parti diğer kaybettiği ilçelerdeki aday belirleme hatasını yapmadı. 4. Kez Osman Topaloğlu nu aday göstererek seçimi kazandı. Eğer farklı bir aday ile seçime girseydi. Yeniden Refah Partisi Adayı Şaban Şenocak seçimi alırdı.

Bafra da Ak Parti mevcut başkan Hamit Kılıç ile yoluna devam etti ve seçimi bir kez daha %39 oy oranı ile kazandı. Bafra da eski başkan Şükrü Neiş Yeniden Refah Partisinden aday oldu. % 23 oy aldı.

Alaçam da CHP adayı 226 oy ile seçimi kaybetti. Kesinlikle seçimin galibi olabilirdi. CHP Zergün Deliorman Demirci ile % 33 oy aldı. MHP başkan adayı Ramazan Özdemir %35.41 ile seçimi zorlanarak kazandı. Alaçam CHP nin elinden kayarak gitti.

Yakakent te Ak Parti belediye başkanına tepki çoktu, Ak Parti aynı başkan ile seçimlere girdi. Yakekent li olmaz diyerek İYİ Parti adayı Şerafettin Aydoğdu ya oylarını verdi. Şerafettin Aydoğdu partiler üstü bir aday olarak % 50 nin üzerinde oy oranı ile seçimin galibi oldu.

Ayvacık ta Yeniden Refah adayı Refaattin Şencan % 48 oy ile seçimi kazandı. Yeniden Refah Partisi Ayvacık ı kazanarak, Kavak ve Ladik ile Samsunun 3 ilçesini partisine kazandırdı.

Salıpazar ın yeni başkanı BBP adayı Refaettin Karaca oldu. Salıpazar ında da Yakakent te olduğu gibi adayın partiler üstü bir aday olmasaydı. Refaettin Karaca %34.37 oy oranı ile MHP ye verilen Salıpazarı adayı karşısında seçimi 76 oy fark ile kazandı.

Terme de Ak Parti doğru aday ile seçimi girdi. Yoksa seçimin galibi CHP olabilirdi. Ak Parti adayı eski başkan Şenol Kul % 50 ye yakın oy alarak seçimi kazanırken, CHP adayı İbrahim Yavuz % 36 oyda kaldı. Şenol Kul un haricindeki başka bir aday ile Ak Parti Terme de de seçimi riske atabilirdi.

Sonuç olarak, Samsun da Ak Parti Büyükşehir Belediyesi yanında İlkadım, Canik, Tekkeköy, Terme, 19Mayıs, Bafra, Havza, Vezirköprü ile 8 ilçede seçimleri aldı. MHP bu seçimlerde 3 ilçede aday çıkardı. Salıpazarı nı kaybetti. Asarcık ve Alaçam ı tekrar kazandı. Yeniden Refah Partisi Kavak, Ladik ve Ayvacık ile 3 ilçe aldı. CHP Atakum u tekrar kazanırken, İYİ Parti Yakakent ile 1 ilçeyi aldı. BBP Salıpazarı nı kazandı. Çarşamba yı bağımsız aday aldı.

İlçelerdeki seçim sonuçlarındaki bu dağılımla demokrasinin renkliliği ortaya çıktı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR