Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

SEÇİMLERİN SONUCU VE BAYRAM

Seçimler sonuçlandı ve İktidar da olan Cumhur İttifakına seçmen uyarısını yaptı. Aslında seçimin sonucunu özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan net olarak görmüştü. Çünkü devletin bütün imkanları elinde olduğu için milletinde durumunu net olarak biliyordu. Genel seçimlerde de aslında tablo aynıydı. Fakat genel seçimler iktidar seçimi olduğu için Cumhurbaşkanı seçim ekonomisi hazırladı. Dövizi düşürdü, işçiye memura, emekliye zam yaptı, eyt sorununu çözdü ve buna benzer bir çok hamle de bulundu. Aslında açığı olan devletin kasasına ek yük getirdi. Bunu bedelini de genel seçimden hemen sonra millet olarak ödemeye başladık.

Tek bir örnek verirsek mazot mayıs 2023 de 18 tl idi, bugün 45 tl. Başka örneğe gerek yok. Buna paralel her şey zamlandı, faizler aşırı yükseldi. Aslında hükümet yerel seçimlerde de seçim ekonomisi yapabilirdi. Ama yapamadı, yapmadı demiyorum yapamadı. Çünkü ne devletin bütçesi ne de milletin sırtı 1 yıl içinde 2 seçim ekonomisini kaldıramazdı. Bunu çok iyi bilen Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir seçim yapmak zorundaydı. Ya 2. bir seçim ekonomisi ile bütçeyi zorlayacak, seçimler sonrası devalüasyon boyutunda millete bir fatura daha çıkacaktı. Ya da yerel seçimler bu şekilde sonuçlanacaktı. Bence de Erdoğan doğrusunu yaptı, seçim ekonomisine girmedi.

Aslında seçim ekonomisi yapmamasının en büyük nedeni İstanbul ve Ankara seçimlerini baştan itibaren kaybedeceğini görmesiydi. Eğer İstanbul ve Ankara seçimlerini kazanma şansı olsaydı seçim ekonomisi yapabilirdi. Gerçeği gördüğü için bu riske girmedi. Böyle bir riske girip seçim ekonomisi ile İstanbul ve Ankara yı kazanamasaydı, bu kez erken seçime gitmek zorunda kalacaktı. Böyle bir durumda Cumhurbaşkanı tekrar seçilmek için her şeyi yapardı. Ama ne devlet, ne de millet bunu kaldırabilirdi. İşin sonunda ülkede devalüasyon olur, çok büyük bir ekonomik çöküş yaşanırdı.

Kısacası Cumhurbaşkanı Erdoğan bütün bunları değerlendirdi ve yerel seçimleri kaybetmeyi göze aldı. Sonuçta Ak Parti kızgın ve küskünleri Yeniden Refah Partisine oy verirken, Cumhurbaşkanına bağlı seçmen Ak Parti ye kırgın da olsa Erdoğan a ihanet etmemek için sandığa gitmedi. İYİ Parti millet ittifakını bozarak kendini bitirdi. CHP bu fırsatta yerel seçimlerin 1. Partisi oldu. Burada CHP seçimlerin 1. Partisi oldu, fakat nasıl olduğunu iyi değerlendirmeli, böyle bir fırsat 50 yılda bir gelir. Onun için bu fırsatın kıymetini bilmeli, örgütlerini toparlayarak, seçmen kitlesini sağlamlaştırmalı ve halkla bütünleşmelidir. Millet İttifakı üzerinde milletvekili kazanan Deva Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi gibi partiler, yerel seçimlerde hüsran yaşadı.

Önümüzdeki günlerde seçim sonuçlarına göre partilerin uygulayacağı yeni politikalarını hep birlikte göreceğiz. Bu dönemde seçimle geçirdiğimiz bir ramazan ayınında sonuna geldik, bu vesile ile ramazan bayramınızı kutlar, sağlık ve huzur dolu günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR