Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

SANDIKLARA ÇOK DİKKAT EDİN

Ben siyasi hayatım boyunca seçimlerin sahalarda olduğu kadar sandıklarda da kazanıldığını çok gördüm. Onun için benden size tavsiye, ne yapın edin, sandıklara çok dikkat edin.

Seçim günü partilerin sandık sorumluları, oy kullanma başlangıç saati olan 8 den önce görevli olduğu sandık başında olmalıdır. Oy kullanma saati bitene kadar, sandık başından hiç ayrılmamalıdır. Tabi ki bu arada sandık sorumlusu sandıktaki seçmenin tanıdığı olması için kesinlikle kendi sandığında oy kullanan kişilerden seçilmelidir.

Sandık sorumlusu, zaruri ihtiyaçları için sandık başından ayrılması gerekirse, kendi partilisinde bir kişiye çağırarak sandığı boş bırakmamalıdır. Oy kullandırmada şüpheli gördüğü seçmenin kimlik bilgilerine bakmalı, kimlikteki resim ile oy kullanacak seçmenin aynı kişi olduğuna dikkat etmelidir.

Yardıma muhtaç, engelli ve yaşlı seçmenin 2. Şahıslar yardımı ile yapacağı oy kullanma sürecini takip etmeli, 2. Şahısların kim olduğunu öğrenmeli, rakip partilerden biri olduğu tespit edilirse müdahale edilerek, tutanak altına alınmalıdır. Müşahit görevlileri, devamlı partisinin sandık sorumluları ile irtibat içinde olmalıdır. “İşim çıktı, eve gitmem gerekti, çocuk düştü, hanım çağırdı, baban hastaneye yatmış” durumları olduğu an müşahitin yerine bırakacak bir yedeği olmalıdır

Seçim saati yaklaştıkça sandık sorumluları ve parti mahalle temsilcileri, oy kullanmaya gelmeyen tanıdık seçmenleri takip edip oy kullanmaya gelmesini sağlamalıdır. Oy kullanım süresi bittiğinde oy sayımı çok dikkatle takip edilmeli, sayımda gözden kaçan, şüphe duyulan her şeye müdahale edilmelidir. Sayım işlemi bitip tutanaklar tutulduktan sonra sandık sorumlusu, sandık başkanı ile ilçe seçim kuruluna kadar eşlik etmeli, oy pusulaları ve tutanaklar teslim edilene kadar ilçe seçim kurulundan ayrılmamalıdır.

Burada sandık sorumlusunun işi bitmiştir. Artık seçimin sonucunun çıkacağı an gelmiştir. Şimdi en zor görev zamanıdır, partiler tarafından ilçe seçim kurullarına görevlendirilen parti yetkilileri seçimin sonucunu çıkaracak sandıklardan gelen sonuçları toplayacak, seçim sonuç tutanaklarını oluşturacaklardır. Parti yetkilileri toplanan seçim tutanaklarını birleştirme tutanaklarına geçirirken sandıklardan gelen her tutanakta yazan partileri ve oylarını gözlerini kırpmadan takip etmelidir.

İşte seçimin kaderi burada başlar, burada biter.

Partilerin en çok dikkat etmesi gerek görev yeri burasıdır. Yani seçim tutanaklarının birleştirilme anıdır. Bütün sandıklardan gelen seçim sonuçları tek tek birleştirme cetveline yazılarak tutanak altına alınacak ve buradan seçim sonucu çıkacaktır.

Burada dikkat edilmezse oy kayması yaşanabilir. Seçim sonuç tutanağı tutulduktan sonra, neye itiraz ederseniz edin, atı alan Üsküdar ı geçmiş olur. Onun için burada görevli olan partiliye büyük yük düşmektedir. Seçimin kaderi, çıkacak sonuç ile burada belirlenir.

Seçim sürecini değerlendirelim dersek, uzun yıllardır olmayan bir seçim süreci geçirdik

Millet İttifakının dağılması ve Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakından ayrılması ile çekişmeli bir seçim yaşandı. Bu seçimlerin parlayan partisi Yeniden Refah Partisi oldu. İyi Parti ve CHP her seçim bölgesinde kendi adayları ile seçime girerken, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Memleket Partisi de bir çok seçim bölgesinde aday çıkaran partiler oldu.

Bir çok parti aslında seçimlerde iddialı olmasa da, kendi oy oranlarını görmek istiyor. Samsun'da 17 ilçe içinde çekişmeli seçim süreci geçiren ilçe sayısı çok oldu. Bu ilçelerde seçim sonucunu etkileyecek olan seçmen kitlesi kararsız olanlar olacaktır.

Seçim boyunca ortalıkta çok fazla anket kirliliği oldu. Her aday, her parti kendini üstte göstererek algı oluşturmaya çalıştı. Bazıları da bu anketlerde yüzdeleri öyle abarttı ki, kendi itibarlarına zarar verdiler. Adayların projelerinin hemen hemen hepsi benzer projeler olurken, dikkati çeken kısmı, adayların öncelikli projelerinin kentsel dönüşüm, istihdam ve insani projeler olması umut verici bir durum oldu. Tabi bunun yanında bol keseden atan bazı adayların projeleri de yok değildi. Öyle oldu, böyle oldu, bir seçim gününe daha gelindi.

Bu seçimlerinde öncelikle ülkemize, milletimize ve şehrimize hayırlı olması dileklerimle, önümüzdeki 5 yıl başkan, meclis üyesi ve muhtar seçilecek adayları bugünden kutluyorum.

Siyaseti kişisel çıkar amaçlı değil, milli hizmet vasıtası olarak gören insanların yapmasını temenni ederek, ülkemiz ve milletimiz için refah ve huzur dolu günler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR