ASANSÖR MÜ TABUT MU?

Asansörler günlük yaşamda çok büyük çoğunluğumuzun kullandığı araçlar. Yüksek binalara gittiğimizde hemen hepimiz mutlaka bineriz.

Ancak geçtiğimiz hafta içinde ülke genelinde yapılan bir değerlendirmenin Samsun'daki sonuçlarını merak ettim ve Samsun Makina Mühendisleri Odası Başkanı Kadir Gürkan'ı aradım.

Samsun'da sonuçların ülke ortalamasından çok daha kötü olduğunu söyledi. Kontrolü yapılan asansörlerin  yüzde 93'e yakın bölümünün güvenilmez olduğunu, yüzde 80'inde ise kırmız etiket, yani can güvenliği tehlikede uyarısı yapıldığını açıkladı.

Sayın Gürkan yıllardır asansör bakımı ve kullanımı konusunda çok hassas. Sadece bu konu değil, odalarının ve meslek elemanlarının alanlarına giren her konuda kurumsal yapının yaygınlaşması, denetim ve kontrollerin artırılması için yoğun çaba gösteren ve bana göre de Türkiye'nin en başarılı ve çalışkan oda başkanlarından biri.

Oda üyesi meslek grubunun eğitim ve yetkilendirilmeleri çalışmaları ile Samsun Sanayisi ve sanayicilerinin de gelişmesi, hatta uluslararası alanlara açılması için yoğun çaba gösterdiği hepimizin malumu..Kendisini Samsun için bir şans olarak görüyor ve  kutluyorum.

Asansörler konusunda büyüklerin  (Çıkan sonuçlara bakılınca hak vermemek mümkün değil) duyarlılığından çok çocukları duyarlı hale getirmek için kitapçık bastırarak Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde okullara dağıttırmıştı. Ancak gelinen noktada çocuklar da büyükleri asansör kullanımı ve bakımı hakkında etkileyememiş  demek ki.

Sayın Gürkan'ın verdiği rakam Samsun'da 5 belediye ile yapılan sözleşme gereği uygulanan denetim sonuçları. Ya diğer ilçeler? Onlarda durum nasıl merak ediyorum. Tüm olanakların bulunduğu büyük ilçelerde asansörler neredeyse tabut görevi görecek kadar bakımsız çıktığına göre diğerlerini düşünmek bile istemiyorum.

Burada Valiliğe de büyük görev düşüyor. Samsun'da büyük bir facia yaşanmadan önce gereken önlemlerin diğer illerde de alınmasını sağlaması gerek Makina Mühendisleri Odası'nın tavsiyesine uyarak.

MHP'Lİ ŞİMŞEK'İN BASIN TOPLANTISI

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek Cumartesi günü OMÜ'de basın mensupları ile  kahvaltılı bir toplantı yaptı. Toplantıda MHP'nin Samsun kurmayları da vardı. Çok keyifli dolu dolu bir toplantı idi. Ülke gündemindeki konularla başladı toplantı. MHP'nin genel siyasetinin dışında farklı bir şey konuşmadık. Suriye'deki esir Türk askerleri ile ilgili konuda kişisel düşüncesini açıkladı Sayın Şimşek. "Olabilir!"  dedi.

Bence de olabilir. Gündemden hızla düşürüldüğüne göre. Genelkurmay ve Dışişleri  Bakanlığı da güvenilirliğini yitirdi bana göre bu konuda. Çünkü CHP isim isim açıkladı. O isimler inkar edilmedi. Eğer askerse "Kışlalarında" bile denmedi.
Ortaya çıkacaktır zaman içinde..

Basın toplantısında yerel gündemdeki konular Parkomat, taşeron işçiler, Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan yolsuzluklardı. Büyükşehir Belediye meclis Üyesi sayın Cemalettin kola bilgilendirdi Cemalettin Şimşek'i ve bizleri de .

Selde yaşananlar, Büyükşehir Belediyesi, Canik Belediyesi, TOKİ, DSİ ve kamu kurumlarının ihmalleri ya da görevleri konuşuldu. Savcılığın soruşturma açtığını, soruşturma izni kapsamında müfettiş geldiğini, soruşturma yapıp raporları Ankara'ya ilettiğini de söyledi.

Ancak soruşturma izni çıkmayınca Soru önergesi verdiğini de belirtti. Ve hala cevap alamadığını da. Asıl önemli olan ise sel ile ilgili olarak Meclis Araştırma Komisyonu önergesinden de sonuç çıkmaması.

14 canın yittiği çok büyük bir felakette yıkılan ve sonrasında yeni yapıldığı halde yıkılarak tekrar yapılan bir çok yapı, kamuya verdirilen zarar... Bunların sorumluları ise vicdanları rahat mı bilmem ama hala iş başındalar ve bedel ödemiyorlar. Daha da kötüsü herkes üç maymunu oynuyor.

Bu halkın adalet ve güven duygusunu yitirmesine yol açıyor. Kamu kurumlarının bir çoğundaki haksız, adaletsiz, vurdumduymaz, yasa ve yönetmelik, kural tanımayan uygulama pervasızca devam ediyor .

Parkomatta da kanundışı ceza kesme ve zabıtanın görev ve yetkisinin taşeron firmanın işçilere yasadışı olarak devredilmesi de... Bununla ilgili olarak gelişmelere hafta içinde değineceğim.

Sayın Şimşek toplantıda ve sonunda Samsun'da yaşanan ve  hukuken sonuçlanamayan hukuksuzlukları , değerlendirdikten sonra TBMM gündemine taşıyacağını söyledi.

Umarım bu o toplantıda siyaseten söylenmiş sözler olarak kalmaz ve yaşam bulur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Coşkun Özbek Arşivi
SON YAZILAR