Reşit Öztürk

Reşit Öztürk

KİM SAĞIR ?

         Temel doktora gitmiş: -Doktor bey, bizim Fadime sağır herhalde. Sorularıma cevap vermeyi. – Karınızın sağırlık derecesini ölçelim. Siz bir soru sorun, duymaz ise beş adım yaklaşıp soruyu tekrarlayın. Ne kadar mesafede duyuyor bilelim.

            Temel deneme yapmak için eve gittiğinde Fadime'yi yemek yaparken bulmuş. –Karıcuğum, bugün yemekte ne var? Ses yok. Beş adım yaklaşıp bir daha sormuş. Çıt yok. Bir beş adım daha yaklaşıp yine sormuş: Kız Fadime, saa diyrum, yemekte ne var? –Bak Temel, üçüncü kez söyliyrum, yemekte hamsili pilav var.

            ***

            Temel spor malzemeleri satan bir işyeri açmış. Bir müşteri paraşüt sormuş: -Sağlam mı, düğmesine basınca açılır mı? –Açılmazsa ceturun hemşerum, anında değiştirelum.

            ***

            Temel sinemanın birinde müdür olmuş. Bir seyirci gelmiş. –Sigara içebilir miyim? –Hayır, demiş Temel. –Ama herkes içiyor. –Onlar sormatiler çi.

            ***

            Temel ne zaman balığa çıksa, pantolonunun paçaları ıslak dönermiş. –Niye? diye sormuşlar. –Paluk tutarken sıkılayrum, sigara içeyrum. Pitince sigarami tenize atup basıp söndüreyrum.

            ***

            Zengin ağa eğlence için yalan söyleme yarışı düzenlemiş. Kazanana bin lira verecekmiş. Bir sürü adam gelmiş, hiç biri kazanacak yalanı söyleyememiş.
            Sonunda Temel gelmiş: -Penum pabam sizin pabanıza bin lira  borç vermiş. Pana bin lira borcunuz var, demiş. –Yalan, demiş ağa. –Yalansa en cüzel yalanı söyledim, bin lirayı ver. Doğruysa pabamın bin lirasını isteyrum.

            ***

            Yangın çıkmıştı. Üst katta kalan adamı kurtarmanın olanağı yoktu. Temel olay yerine geldi, şöyle bir bakındıktan sonra: -Uzun bir urgan ceturun baa, kurtaracağum oni. Urgan geldi. Temel düğümleyip yukarıdaki adama atarken seslendi:
            -Beline sıkı sıkı bağlayasun bu urgani! İp bağlandı, Temel çekti. Adam düşüp parça parça oldu. Millet şaşkın halde sordu: -Ne yaptın yahu sen? -Bir kerem adamun birinu pöyle iple kurtarmiştum. Amma damda miydu, kuyuda mi? İşte bunu akluma ceturemeyrum!

            ***

            Temel bir gün helikoptere binmiş. Onu izleyenler helikopterin düştüğünü görmüşler.  Sonra Temel'i enkazda yaralı buluşlar ve sormuşlar: -Helikopter nasıl düştü? Temel cevap vermiş: -Valla her şey iyi gidiyordu, birden havalar soğumaya başladı, pen de yukarıdaki vantilatörü kapattum.   

             ***

            Cemal ile Temel askerde beraber nöbet tutarlarken, komutanları bir bakmış Cemal'in elinde bir mektup, okuyor. –Ne yapıyorsunuz? demiş. Temel: -Nişanlumdan mektup celdi. Okuma yazma pilmem, Cemal okuyor pana. –Peki Cemal'in kulaklarındaki pamuk ne? Temel: -Mektubu duymasın diye.

            

       

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Reşit Öztürk Arşivi
SON YAZILAR