Samsun ekonomisi

Bu köşe yazısını pazar günü için yazacaktım. manşetimizle ortak konuları olduğu için. Bu güne kalması da gündemimizi etkilemiyor. Başlığımız yine samsun ekonomisi ile doğrudan ilişkili.

Samsun'da var, samsun'dan al kampanyası bir dönem çok büyük umutlarla ve büyük tanıtım organizasyonu ile günlerce konuşulmuştu.

Şimdi hala görevde olan o dönemdeki Vali, Belediye Başkanları, Sanayi Ticaret Odası Başkanı ve Samsun'un tanınan simaları ellerinde market arabası ile "Samsun'da var, Samsun'dan al " dediler günlerce.

Yüzlerini ezberledik neredeyse. Sonra , aradan zaman geçti kampanya bir türlü amacına ulaşamadı, her ne hikmetse Samsunlular samsun'dan alamadılar.

Nedenine gelince, Kampanya yapılırken herkes tanıtılmış , ama samsun'da hangi firmanın ne ürettiği bir türlü vatandaş, hatta kampanyaya resim verenler bile bilmiyordu.

Bilseler bile nereden alacaklarını bilmiyordu. Samsun'da üretilen bir çok ürünü yaygın marketlerde ve vatandaşın kolayca satın alabileceği yerde bulmak mümkün değildi.

Uzun sözün kısası o zaman kampanya ve ürünler vatandaşa ulaşamadı. her firma kendi çabası ile ürününü satmaya çalıştı. Ama Samsun'a değil Çünkü samsun o kampanyada poz veren siyasilerin de gayretiyle çok sayıda AVM'ye süper markete, gross markete kavuşmaya başladı.

Bunların tamamına yakını Samsunlu değil..Hatta bir ikisi yabancı firma. Özelleşme ile elden giden kuruluşların işçileri gibi eriyen Samsun ekonomisine fayda sağlamadı bu kampanya. Umutla bekleyenlerin hayalleri suya düştü. Ama burada garip olan bir şey daha var.

 

Böyle bir kampanya yapacaksınız ve yaptığınız hizmetleri Samsunlu firmalara değil, Samsun dışına yaptıracaksınız. Yani samsunluların vergilerini, Samsun'a gelen paraları diğer illere göndereceksiniz, hem esnafı, hem samsun'u kriz ortamından kurtarmak için az da olsa soluklandırmayacaksınız.

Konuşmaya gelince mangalda kül bırakmayacaksınız. Bir yerlerde bir şeyler yanlış ASKON yöneticilerinin dediği gibi Samsun ekonomisi hala 2002'deki haliyle duruyorsa o kadar plan, proje, konuşma demek ki sadece gösteriş.

Düşünün Atakum, Canik  yeni yapılan binalarla çağdaş şehir haline geliyor, Samsun'a komşu illerden vatandaşlar evler alıyor ve nüfusumuz 7 azalmış.

Gaziantep, Bursa, Konya, Kayseri, Eskişehir'in nüfusları artarken Samsun'un azalmış. Yatırım yok. AVM yapılıyor ve hastane. Oteller de sağlık kenti oluyoruz. Ama 133 bin TL ceza yazılınca bazı sağlık kuruluşlarının ekonomisi kaldıramıyor.

 

Yani ekonomimizi bunu kaldıracak kadar iyi değil. Müteahhitler, inşaatçılar, esnaf, çiftçi, memur ,işçi kan ağlıyor, işsizlik aldı başını gidiyor. Ve Samsun'a yatırımcı gelmiyor. kalan desteklenmiyor. Kamu kurumları da bir an önce batsın dercesine Samsun'dan almıyor.

 

 

Ne demeli?

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Coşkun Özbek Arşivi
SON YAZILAR