ZOR BİR SÜREÇ TAMAMLANDI

Şehirlerin ekonomisine önemli ölçüde yön veren kurumlardan bir kısmı da büyük ölçekli sanayi kuruluşlarıdır. Bünyesinde üç yüz dört yüz kişi çalıştıran kuruluşlar aileleriyle birlikte binlerce kişiye ekmek veren kuruluşlardır. Doksanlı yıllarda Kavak bölgesinde faaliyete başlayan KÖYTÜR, bölgede on, on beş binlik kümesler yaptırmak suretiyle pek çok insanın aile müessesesi kurup geçimini sağlamasına vesile olmuştu. Ancak ekonomik sıkıntılar yaşayınca işletme kapatılmış, ardından Samsun Yem Fabrikası KÖYTÜR’ün isim hakkını satın alarak tavuk üretimini geliştirmeye başlamış ve nihayetinde Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Kurumu üzerinden destekler vererek ellinin üzerinde büyük çaplı elli binlik kümesler yaptırarak bölgesel olan işletmenin ulusal marka haline gelmesine vesile olmuştu. 2014 yılında KÖYTÜR’e bağlı yetmiş civarında kümes vardı, bu kümeslerin büyük bir kısmı Samsun ve ilçelerinde olmasının yanında Amasya, Çorum ve Ordu illerinde faaliyet gösterenler de vardı. 2015 yılında ülke genelinde etlik Tavukçuluk sektörü ciddi bir sıkıntı geçirdi, pek çok ulusal firma iflas etti veya sektörden çekildi. Mesela biz Çankırı bölgesindeki Aytaç firmasıyla çalışmaya başlamıştık. Aytaç, Yıldız Holding’e bağlı ekonomisi çok güçlü bir firma olmasına rağmen sektördeki sıkıntılar nedeniyle kesimhanesinde çıkan yangını bahane ederek sektörden çekildi, yüzlerce üretici sokakta kaldık.

KÖYTÜR firması da bu sıkıntılı dönemde konkordato ilan etmek zorunda kalmıştı, bu zor dönemde biz de firmaya destek olmak adına orada üretim yapmaya başladık. Konkordato ilan eden firmalar bankalardan kredi kullanamayınca KÖYTÜR firması ciddi ekonomik zorluklar yaşamaya başladı. Üreticinin hak edişlerini ödeyemedi, hal böyle olunca da üretici zor durumda kaldı. On beş yirmi civarında kümes bankalara olan kredi borçları nedeniyle sökülüp satıldı. Ancak bu süreçte sahada yani kümeslerde olan bir buçuk milyonun üzerindeki civcivin yem ihtiyacı KÖYTÜR tarafından aksatılmaksızın hayvanlar aç kalmadan ete dönüştü. Bu süreçte Sinan Çakır Bey’e, o dönemde boykot etmeyip üretmeye devam eden üretici arkadaşlara ve özellikle Fuat Köktaş Bey’e teşekkür ediyorum. Onların özverili gayretleri neticesinde bankalardan destek alındı, üretim durdurulmadı, üreticide de üretimi bırakmayarak KÖYTÜR’e destek oldu ve üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Üretimin bizatihi içerisinde olduğumdan o sürecin ne kadar zor bir süreç olduğunu çok iyi biliyorum.

KÖYTÜR firmasından yararlanan kişi sayısı çalışanıyla, üreticisiyle, hammadde sağlayıcısıyla, taşıyıcısıyla, nakliyecisiyle, tedarikçisiyle bin kişiye yakın bir sayı, bu şehrimiz için ciddi bir sayı. Konkordato süreci yasal olarak bitince 2020 yılında mahkeme KÖYTÜR firmasına iflas kararı verdi. Bu karar sonrası da sahadaki hayvanın ölmemesi için işletmeye acil olarak faaliyetini sürdürmesi adına yetkili mahkeme ve icra dairesi tarafından bir heyet görevlendirildi. Daha sonraki süreçte bu heyete Kanatlı Üreticiler Başkanı olan Salih Çelik kardeşimizin de dâhil olmasıyla birlikte işletmenin iflas sonrası alacaklarının tahsili yapıldı, iflas öncesi alacaklarla ilgili de çalışmalar yapıldı. 2022 yılına gelindiğinde Şenpiliç firmasıyla KÖYTÜR anlaşıp KÖYTÜR firmasını Şenpiliç’in satın alması konusunda mutabakata varıldı. Ancak bu satın alma işi öyle hemen olmuyor. Önce tüm alacaklılar toplanıp borçlar yapılandırıldı, ardından konu mahkemeye intikal etti, mahkeme iflası kaldırma kararını verdikten sonra devreye Rekabet Kurulu girdi. Rekabet Kurulu, Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir kurul, bu konuda Samsun Milletvekilimiz ve Eski Ticaret Bakanımız Mehmet Muş Bey’in de çok desteği oldu, kendisine üreticiler adına şükranlarımı sunuyorum.

Tüm bu gelişmelerin sonunda KÖYTÜR firması Şenpiliç’e satılmış oldu. Şenpiliç’in yedi yıl vadeli yıllık yüzde on iki faizli ödemesi gereken üretici alacaklarını geçtiğimiz cuma günü tamamını ödemek suretiyle bir dönemi kapatıp yeni bir dönemin başlangıcına imzasını attı. Bu süreçte emeği geçen başta işletmeyi yedi yıl boyunca ayakta tutmayı beceren -biz üreticileri zaman zaman üzse de- Sinan Çakır Bey’e, ardından siyaseten destek veren dönemin Milletvekili Fuat Köktaş Bey’e, ardından iflas masasına atanıp üretici alacaklarının tahsilinde çok büyük emeği geçen Salih Çelik kardeşime ve en son olarak da üreticiye nefes aldırıp yedi yılda ödemesini yapma imkânı varken defaten tüm üretici alacaklarını ödeyen Şenpiliç firmasına şükranlarımı sunuyorum. Allah hepsinden razı olsun, şehrimizin önemli bir kuruluşu ayakta kaldı. Üretici memnun, çalışan memnun, halka da sağlıklı ve kaliteli tavuk üretilmeye devam edilmekte. Zor bir süreç atlatıldı, şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesi dileğiyle. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR