Türkiye Gerçekleri

MTM" nin 1700"ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan her haberden derleyerek yaptığı bir analiz var. 2008 yılında en çok konuşulan olaylara yer veriliyor bu araştırmada. 

 

Türk medyasında 2008 yılına damgasını vuran konular; "Amerika, AKP, terör olayları ve AB" olarak sıralanıyor. İşte bu araştırmanın ayrıntıları:

 

Kuzey Irak"taki gelişmeler, Güngören"deki patlama, ABD Konsolosluğu"na düzenlenen saldırı ve çeşitli olaylarla yıl boyunca gündemden düşmeyen terör olayları, özellikle Aktütün Karakolu"na yapılan saldırı ve şehit haberleriyle tüm ülkeyi derinden sarstı.

 

Yıl içerisindeki önemli gelişmelerden biri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'ın kuzeyinde üslenmiş PKK terör örgütünü etkisiz kılmaya ve bölgedeki örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmeye yönelik, Hava Kuvvetleri ile desteklenen sınır ötesi kara harekâtını başlatması oldu. Türk halkının nabzını hızlandıran harekât, Türk ve dünya medyası tarafından yakından takip edildi.

 

Yılın en çok yankı uyandıran bir gündem maddesi de türban ve başörtü meselesiydi…

 

Ergenekon, gündeme bomba gibi düştü. “Darbe için zemin hazırlamaya çalışmakla" suçlanan ve savcının hazırladığı iddianamede "Ergenekon Terör Örgütü" olarak adlandırılan Ergenekon Operasyonu, 12 Haziran 2007"de Ümraniye"deki bir evde 27 adet el bombasının bulunmasıyla start aldı. 22 Ocak 2008"de sabaha karşı yapılan baskınlarda gözaltına alınmaların başlamasıyla Ergenekon Operasyonu, medyanın da yakın markajına girdi.

 

Kriz, seçim ve konsolosluğa yapılan saldırı ile ABD sürekli gündemdeydi…

Güney Osetya"ya saldıran Gürcistan"a açtığı savaşla dünyada büyük bir şok yaratan Rusya, gündeme bomba gibi düştü. Dünya medyasının yakın ilgi gösterdiği savaş, Türk medyasının da markajındaydı.

 

“Teğet geçecek” iddiası yetmedi, ekonomik kriz Türkiye"yi de vurdu.  Küresel ısınma, orman yangınları, susuzluk sorunu gündemden düşmedi.  Başbakan Erdoğan ve Aydın Doğan tartışması medyada heyecan yarattı.  Yeni Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı tartışmalara neden oldu. Cumhurbaşkanı Gül"ün Ermenistan ziyareti, tarihi bir gelişme olarak kayda geçti. “Mustafa” belgeseli tartışma yarattı. Almanya"da başlayan Deniz Feneri davası ve derneğin iktidarla ilişkileri olduğu iddiası Türkiye basınında olduğu gibi Tüm dünya basınında yankılandı.

 

2008 yılının son günlerinde 2009 yılı için hep iyi dileklerde bulunduk. Ne yazık ki, sene takvimde değişmiş olsa da, olaylar takvimleri görmüyor.

2009 yılının ilk sabahında 7 kişinin doğalgazdan zehirlenmesiyle gözümüzü açtık.  İsrail" in Filistin" e karşı açtığı savaşı ise hala yanı başımızda ve uzun sürede yankısı devam edecek. Bu vahşetin senaryosu uzun süre hayat sinemasında rol alacak.

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yeşim Akar Arşivi
SON YAZILAR