Bir Hayalin Manifestosu

 

Geçenlerde bir arkadaşla sohbetimizde güzel bir hayalinden bahsetti. Aslında böyle bir hayal gerçekleşebilse inanın hayatımızda birçok şey değişebilir. Bazen hayallerimiz çok uzakmış gibi gelir bize. Bazen de bir bakmışsınız ki gerçek olmuş.
Yazımın devamında manifestosunu açıklayacağım hayal, belki de çeşitli projelere örnek teşkil edebilecek nitelikte. Dedim ya biraz önce "bazen hayallerimiz gerçekleşir" diye belki de bu manifestoyu okuyanlara bir fikir üretmiş oluruz ve arkadaşımın hayali bir nebze olsun gerçekleşmiş olur. Aslında bu hayali kendisinin gerçekleştirebilmesi onun için en büyük güzelliklerden biri olacaktır. Ama eminim ki, başka insanların bu manifestodan yola çıkarak projeler hayata geçirebilmeleri bile büyük bir atılım olacağından yine de kendisini mutlu edecektir.
İşte o hayalin ayrıntıları;

Soba Cafe Manifestosu
1. Soba Cafe"de, hür insanların bir soba etrafında ısınarak oluşturdukları bir kültür inşa edilecektir. Mekânlarda soba, çay ocağı, tost makinesi, masa-tabure, kilim-minder, ibadethane, boks salonu, kitaplık ve sahne standart olacaktır.
2. Soba Cafe"lerin girişlerinde “Sloganlar Giremez” yazacaktır. Bununla birlikte ezberler, tabular, tahakküm, hiyerarşi, otorite, militarizm, zorbalık, adaletsizlik, riyakârlık, gösteriş, yalan, kibir, çıkarlar, ayrımcılık, hor görme, kıskançlık, düşmanlık, savaş, açlık, soykırım, şiddet, stres ve her türlü kapitalizm koşuşturmasından doğan rahatsızlık, yorgunluk, nefret, ırkçılık, sömürü, sosyal statü ve sınıflar da dışarıda kalacaktır.
3. Soba Cafe"lerde para geçmeyecektir.
4. İlkin Soba Cafe Topluluğu kurulacaktır. Topluluk üyelerinden kurucu gönüllüler seçilecektir. Soba Cafe organizasyonunda hiyerarşi, otorite ve bu manifesto dışında kural geçerli olmayacaktır. Genel kural her katılımcının ortak insanlık ahlakı ve vicdanı olacaktır. Katılımda ayrımcılık yoktur, katkıda bulunmak isteyen ve belirtilen değerleri (özgürlük, barış, adalet) benimseyen herkes katılabilir.
5. Soba Cafe"de her ses, diğer ses kadar değerli ve saygıya layıktır.
6. Soba Cafe"de kalmak, mekân bakımı ve diğer işler için sokak çocuğu ve evsizlere yüksek ücretler ödenecek ve bu kişiler Soba Cafe çalışanı olarak görülmeyeceklerdir. Sorumlulukları sadece mekânın güvenliği ve selameti olacaktır. Soba Cafe"lerdeki fırınlı kuzine sobalarda bakır tencerede güveç, tepside balık, patates, ızgarada kestane, mantar vs. akşam yemeklerinin hazırlanması, çay servisi, bulaşık, temizlik vs. her hizmet gönüllü dayanışmayla yürütülecektir.
7- Soba Cafe"ler tek bir ütopyayı (“tertemiz bir dünya”) paylaşan insanların güzel vakit
geçirmek, nefes almak, hayal kurmak, kitap okumak, kendilerini ve birbirlerini geliştirmek,  bu ütopya doğrultusunda değişime kendileri ve çevrelerinden başlamak, her türlü fikri, hayat ve dünya üzerine her şeyi paylaşmak, yazmak, yardımlaşmak, sosyalleşmek gibi amaçlarla hiçbir çıkar söz konusu olmadan bir araya gelmeleri esasına dayanır. 
8- Topluluk dernek statüsünde olacaktır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Yeşim Akar Arşivi
SON YAZILAR