Seçimlerle ilgili birkaç analiz

Sandık başına gitmemize iki hafta kala herkesin merak ettiği konuların başında, seçimlerde kimin nereyi kazanacağıdır. Mahalli idareler seçimlerinde, hangi partinin nereyi kazanacağı değil, hangi adayın nereyi kazanacağı şeklinde olma nedeni vatandaşın adaya olan yakınlığı, hangisine daha rahat ulaşabileceği ve hangi adaya işini daha rahat yaptıracağıdır.
 Ak Parti"nin en güçlü olduğu dönemlerden birisi de 2004 yerel seçimleri olmasına rağmen Yeşilkent beldesinde Mustafa Yılmaz"ın, Anap"ın nerede ise yok olduğu bir dönemde seçimi kazanması, Çatalçam"da Osman Çavuş"un, Altınkum"da Cemal Gülhan"ın o günkü adı ile DYP"den seçimi kazanmaları, vatandaşın bilinçli oy verdiğinin ve yerelde partiden çok adaya önem verdiğinin göstergesidir.
 29 Mart seçimlerinde de durumun farklı olmayacağı kanaatindeyim ancak büyük ilçelerde veya beldelerde vatandaş hizmet alabilmek için iktidar partisini tercih edebilir. İsterseniz, tahminlerime şehrin batı yakasından başlayalım; Alaçam iki dönemdir CHP"li bir belediye başkanı tarafından yönetilmekte olup, geçen dönem Ak parti adayı ile MHP Adayı"nın birbirbirlerine yakın oy almaları, CHP adayı Fırat Anarat"ın ipi göğüslemesine neden olmuştur, bu seçimde Ak Parti adayı eski Anap"lı Şadi Uyar"ın mubadil hemşehrilerinin 2000"e yakın oylarının yarısını alması halinde ipi göğüslemesi muhtemel ancak bir önceki seçimde olduğu gibi iki sağ parti birbiri ile mücadele ederken yine aradan CHP çıkabilir. Sonuç olarak Ak parti, MHP ve CHP kafa kafaya bir oya sahipler, kazanan 100 veya 200 civarında bir farkla kazanır.
 Bafra"ya gelince, aslında Ak Parti adayı Zihni Şahin çok sevilen, pırıl pırıl bir insan, onunla ilgili hiç kimseden olumsuz bir şey duyma imkânınız yoktur, Ak parti"nin Bafra"dan koyabileceği en iyi aday dersek abartmış olmayız ancak her yerde olduğu gibi Bafra"da da yerli, yabancı, Muhacir ve Arnavut ayırımının olması olaya farklı bir boyut getiriyor ve bu da MHP ile Ak Parti"nin kafa kafaya gitmesinde büyük etken olarak gözüküyor, DP adayı Buharalıoğlu"da güçlü bir aday ancak seçilme şansı yok.
 Ondokuzmayıs ilçesinde Yılmaz Erel yine seçimi alacak gibi gözükmekte, çünkü Osman Topaloğlu"na kendisinden kaynaklanmayan bir tepki var, umarım son iki haftada bu işi halleder, aksi halde seçim Yılmaz Erel"in dir.
 Atakum"da Üç parti"nin adayları da güçlü adaylar, üçü de meclis üyesi çıkaracak durumda. Taflan, Çatalçam, Altınkum, Kurupelit ve Atakent"in Atakum"a dahil edilmesi en çok Adem Bektaş"a yarayacak gibi gözüküyor, çünkü oralardaki seçmen ağırlığı ve son 4 yıldır artan nüfus Ak parti"den yana tavır koyacağa benziyor, bana göre seçimin birinci partisi Ak Parti, İkinci Partisi CHP, üçüncü partisi ise MHP"dir.
 İlkadım"da ise durum biraz karışık, Kavaklıların Necaettin Demirtaş"a yüklenmeleri en çok CHP adayı Nihat Batur"un işine yarıyor, zira MHP"nin alacağı her oy Ak parti"den gideceğinden, CHP adayı Nihat Batur"un şansı artmaktadır. Ancak eski ilkadım beldesinde CHP"nin oy oranı %9 gibi bir oran olup, Ak Parti burada çok yüksek bir oya sahiptir, eski Gazi"deki CHP"nin oy üstünlüğü aradaki bu farkı kapatmaya yetecek mi bilemiyorum ancak bildiğim tek şey var, o da seçimin Ak parti ile CHP arasında geçeceğidir.
 Canik"te ise şu anki verilere bakarsak Ak Parti açık ara önde gözükmektedir.
 Tekkeköy"e sıra gelince, orada DSP adayı Hayati Tekin"in ipi göğüsleyeceği tahmin ediliyor, zira Muhacirler ekseriyetle ona yüklenmiş gözükmekteler, DP adayı Mustafa Yücel"de çok iddialı bir aday olduğundan, seçimin DSP ile DP adayları arasında geçeceği tahmin edilmektedir.
 Büyükşehir"de ise durum belli. Zamanında hiçbir parti çıkıp, adayım şu diyemediği gibi, hepsi Ak parti"den aday olamazsa alırım düşüncesiyle beklediği Y.Ziya Yılmaz, seçimi alacaktır. Ancak öyle iddia ettikleri gibi %70"ler hikâye, kendi ırkdaşlarından başka kimsecikleri sevmeyen bu adamın gerçek kişiliğini bu toplum bilse, eminim 10.000 oy alamaz. Fakat Ak partinin gücü, diğer partilerin zamanında aday çıkarmamaları onu şanslı hale getirmiştir. Bununla birlikte MHP adayı İbrahim Özyer, şu an itibarı ile ikinciliği yakalamış durumda, son iki haftayı iyi değerlendirirse çok güzel bir oy alacağı kanaatindeyim. Bu yazdıklarım şu anda piyasadan edindiğim intibadır, bu son hafta değişebilir, o nedenle bu değerlendirmeyi önümüzdeki haftalarda tekrarlamak üzere hoşça kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR