“Samsun’a elimizi uzattık”

Pazar Sohbeti"nde Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Miraç Öztürk"ün bugünkü konuğu, CHP"nin “emektarlarından”, partililerin "Yılmaz Abi"si” ve İl Başkanlığı makamının yeni sahibi Yılmaz Türkoğlu.

Türkoğlu, Pazar Sohbeti"nde yeni dönemde parti içinde kuracakları denetleme teşkilatlarından, kongrede yaşananlara, TDH"den anayasa paketine kadar bir çok konuyu ele aldı, soruları yanıtladı. İşte, Öztürk ve Türkoğlu"nun Pazar Sohbeti…

 

Miraç ÖZTÜRK : Başkanım öncelikle hayırlı olsun… İlk olarak kongre sürecinin değerlendirmesini yapmak istiyorum, nasıl bir süreçten geçildi?

Yılmaz TÜRKOĞLU : Parti içi mücadelemizin demokratik bir ortamda, partimize zarar vermeden saygı ile yürütülüp sona ermesi son derece sevindirici bir olay. Kongremizde görüşlerimizi demokratik biçimde tartıştık ve sonuca ulaşarak, tek ses, tek nefes olarak bir koro gibi halkımıza seslenme kararı aldık.

DEMOKRASİNİN ÖRNEĞİNİ YAŞADIK

Seçimi kaybeden arkadaşımın beni kutlaması, bana demokrasinin bir aşamasını daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşattı. Bu kongrede, halkımıza bir demokrasi örneği sunduğumuza inanıyorum. Kendi içimizdeki sorunların parti dışı çalışmalarımızı engellemeyecek ölçü içinde olduğunu görmek benim için oldukça sevindirici oldu.

ÖZTÜRK : Peki CHP Samsun İl Başkanlığı"nı yeni dönemde neler bekliyor?

TÜRKOĞLU : İlçeler arası koordinasyonu sağlamak ve yapılacak çalışmaları denetlemek için Samsun ili seçim çevresi bölgelere ayrılarak il yönetim kurulu üyelerinden oluşan ilçe denetlemeleri tarafından ilçeler arası koordinasyon sağlanacak ve çalışmalar denetlenecektir.

HALKIN AVUKATLIĞINI YAPACAĞIZ

Tüm kentte  yollara çıkacak, çalmadıkları kapı girmedikleri ev bırakmayacaklar. Halkımızın yaşadıklarının kader olmadığını, tüm sorunların CHP iktidarıyla çözüleceğini anlatacağız. Onları dinleyip hikayelerine kulak vereceğiz. Halkla anlaşıp, halkla kucaklaşacağız. Onlara dost yüreğimizi açacağız. Sessiz halk yığınlarının ücretsiz avukatlığını yapacağız.

ÖZTÜRK : Türkiye Değişim Hareketi'nin parti tarihini açıklamak için CHP'yi beklediği söyleniyor. Bu konudaki fikirleriniz nelerdir ?

TÜRKOĞLU : Siyasi hareketlerin ve partilerin iç işlerine karışmak prensibim değildir. Yalnız, sosyal demokratlara Denge Gazetesi aracılığıyla bir çağrım olacak. Şapkamızı önümüze koyup uzun uzun düşünmeliyiz. Kişisel tutkularımızın tümünden sıyrılıp birleşmek için çalışmalıyız. Bu birleşme için mücadele etmeliyiz.

ÖZTÜRK : Anayasa değişiklik paketi hakkında görüşleriniz nelerdir ?

TÜRKOĞLU : Genel Başkanımız sayın Deniz Baykal anayasa paketi için son derece önemli bir öneri yaptı. Paketteki 24 maddeye destek verelim ve o maddeler referanduma gerek kalmadan kabul edilsin dedi. Bu öneri anayasa paketi için tartışmanın başından beri yapılan en katılımcı öneridir. İşte sunulan en geniş uzlaşma harekatı.

İKTİDAR SAMİMİYSE BU TEKLİFİ KABUL EDER

İktidar samimi ise bu teklifi kabul etmelidir. Yılların deneyimli politikacısı  Genel Başkanımız sayın Deniz Baykal'ın önerilerini çok iyi değerlendirmelidirler. Bu çağrılar kimse kimseye akıl vermesin diye iktidar tarafından algılanmamalıdır. Bu ifadeler iktidarın eleştiriye tahammülsüzlüğünü ortaya koyuyor. Bizce, iktidarın eleştirilere tahammülü olması ve uzatılan bu eli geri çevirmemesi gerekir.

ÖZTÜRK : Ekonomik kriz eskisi kadar konuşulmuyor. Sizce bir iyiye gidiş mi söz konusu yoksa gündem mi değiştiriliyor?

TÜRKOĞLU : Tarihimize şöyle dönüp bir bakarsak, batı ülkeleri Osmanlı İmparatorluğu'nu borç batağına sürükleyip batırdığını görürüz. Tarihten ders almıyoruz. Gelişen olayları ve beliren tehlikeleri göremiyorlar. Partimiz iktidarı sürekli uyarıyor, bekleyen tehlikeleri anlatıyor ama kulak veren yok.

ÖDENEN FAİZLE 55 ADET BARAJ KURULURDU

Kriz hiç bitmedi… Ülke gırtlağına kadar borç batağına batmış durumda. Türkiye'nin iç ve dış toplam borcu 465 milyar doları geçmiş durumda. AKP iktidarı 2002'den 2009 yılı dahil 7 yılda 225 milyar dolar faiz ödemiştir. Sadece faiz. Atatürk Barajı'nın maliyeti 4 milyar dolar. Bu ödenen faiz ile 55 adet baraj kurulabilirdi.

KRİZ TEĞET GEÇTİ DİYEMEZSİNİZ

Ülkede sanayinin çarkları durmuş, ekonomi tıkanmış işsizlik patlama noktasına gelmiştir. 89 bin esnaf kepenk kapatmış durumda, 950 bin kişinin evine yada iş yerine haciz gelmiş. 2 milyon 600 bin kişi bir işte çalışırken krizle birlikte işinden olmuş. Bağ-Kur emeklisinin maaşına 6 lira, SSK emeklisinin maaşına 11 lira zam yapılmış. 7 milyon işçi-esnaf ve çiftçi emeklisi açlık sınırının altında kalmış bir ülkede kriz bizi teğet geçti diyemezsiniz.


ÖZTÜRK : Samsun halkına bir mesajınız olacak mı ?

TÜRKOĞLU : Partimiz, Mustafa Kemal Atatürk'ün partisidir. Sadece, ne onu yönetenlerin, ne ona kayıtlı olanların partisi değildir. Mustafa Kemal'in partisi, Mustafa Kemal'e inanan, onun ilke ve devrimlerine gönül veren herkesin partisidir.

SAMSUN HALKINA ELİMİZİ UZATTAIK 

Bize kaydı olmayan ama kayıtlı üyelerimiz kadar inançlı ve kararlı halk kesimleriyle, bize inanan sivil toplum örgütlerimizle omuz omuza bütünleşerek bu karanlık günlerin üstesinden gelmeliyiz. Bizim kapımız, CHP'nin 6 ilkesine omuz vermeye hazır, elini taşın altına sokmak için bize gelecek olan herkese açık bir partidir. Biz CHP olarak Samsun halkına hiçbir ayrım gözetmeksizin elimizi uzattık. Uzattığımız eli tutup bizlere güç vermelerini bekliyoruz.

Yılmaz Türkoğlu kimdir?

 14 Mart 1947 tarihinde doğdum. İlkokulu İstiklal, Ortaoklu Namık Kemal, liseyi 19 Mayıs Lisesi ve yükseköğrenimimi Hacettepe Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdim. 1976-1978 yıllarında CHP Samsun İl Gençlik Kolları Başkanlığı"na seçildim. 1978 yılında Samsun Eğitim Enstitüsü"nde Almanca öğretmeni olarak göreve başladım. Yedek subay olarak askere gittim ve Ankara'da askeri lisede görevimi tamamladım. Samsun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde Almanca öğretmeni olarak çalışırken, belediye başkanımız rahmetli Muzaffer Önder'in isteği ile 15 Haziran 1989 tarihinde Özel Kalem Müdürü olarak Samsun Belediyesi"nde göreve başladım. Sağlık ve Sosyal hizmetler Daire Başkanı olarak görevimi sürdürdüm. 2004 Temmuz'unda emekliye ayrıldım. CHP Samsun il yönetimine seçildim. İl sekreteri olarak çalıştım. 29 Ağustos 2007 ile 17 Şubat 2008 tarihleri arasında CHP İl Başkanlığı görevimi sürdürdüm. 8 Ekim 2008 tarihinde Canik İlçe Kurucu Başkanlığına atandım. 4 Nisan 2010 tarihinde CHP Samsun İl Başkanlığı'na seçildim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR