Samsun Mevlevihanesi

 

Geçenlerde Sagem toplantılarında İlahiyat Fakültesinden Prof.Dr.Cafer Sadık Yaran Hoca Samsun Mevlevi hanesi ile ilgili açıklamalarda bulunmuş. Belki de bir çok kişinin bilmediği ve de tahmin etmediği bir gerçeği tartışmaya açtı.

Samsun'da bir zamanlar Mevlevihane'nin varlığından belki de bir çok insanın haberi yoktu. Bir çok tarihi ve kültürel değerlerimizin basit çıkarlar uğruna harcandığı gibi Mevlevihane de kim vurduya gitmiş ( ! ) anlaşılan. Bir zamanların karanlık dönemlerinde bütün tarihi ve kültürel değerlerimiz nasıl ortadan kaldırılıp ahır, samanlık ve amacının dışında bir takım mekanlara çevrilmişse Samsun Mevlevi hanesi de o şekilde ortadan kaldırılmış olmasın.

Her ne amaçla ve suretle ortadan kaldırılmış ise de, yapılması gereken aslına döndürmektir. Mutlaka Mevlevihane'nin yeri ile ilgili kalıntı bilgi ve belge vardır. Ondan hareket ederek aslına uygun bir yapı Samsun için çok büyük kazançtır.

Tarihi açıdan kazançtır. Tarihi mekanlar ve şahsiyetler içinde bulundukları şehrin sembolleridir. Onlara çok iyi bakmak lazım.

Tabiî ki bunları yaparken kervancı katırlarını ürkütmek gerekebilir. Onu da göze almak lazımdır. Suya sabuna dokunmadan temizlik olmuyor.

Sanıyorum Türkiye'deki 45 Mevlevihane'den biri olan ve izleri kaybolan Karadenizin tek Mevlevihane'si mutlaka ve mutlaka hayata geçirilmelidir. Güzel bir kompleks halinde düşünüldüğü zaman Samsun'a çok şey katacaktır.

Bu adım da Samsun'un yeni müftüsü muhterem Hayrettin hocama yakışır diye düşünüyorum. Bir röportajında yeni bir camiden bahsediyor. Bu düşüncesine Samsun Mevlevihanesi'ni de eklerse çok şık olur diye düşünüyorum.

Samsun Müftülüğünün öncülüğünde, Kültür Müdürlüğü ve Vakıflar Müdürlüğü ortaklığında bu eşsiz mekan yıllar sonra geri kazandırılırsa sanıyorum çok büyük bir hizmet ifa edilmiş olur.

Bu konunun medyada gerekli şekilde işlenmesi ve gündemde tutulması lazım. Arkeolojik kazılarda çıkarılan bir yaş üzerinden medeniyet izleri arayanlar , buyursunlar işte en güzel medeniyet numunesi mevlevihaneye gereken desteği versinler.

Görelim gelişmeler hangi yönde olacak….

Not: Samsun'a müftü olarak atanan Yrd.Doç.Dr Hayrettin Öztürk beye başarılar diliyor hayırlı çalışmalara imza atacağına yürekten inanıyoruz. Allah utandırmasın.

A.Hamdi Erer

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR