Dost Acı Söyler

      

Kralın bir tanesi , halkını denemek için bir plan düşünür.Yardımcılarını tebdili kıyafet halkın arasına sokar ve tepkileri gün gün kendisine rapor yapmalarını emreder.Plan , vergileri  ve zamları peyderpey artırmaktır.

İlk artırmada halkın arasına giren kralın adamları , tepkilerin çok normal olduğunu ve herhangi bir olumsuz manzaranın olmadığını haber verirler.Kısa bir zaman sonra ikinci dalga vergi artırmaları devreye girer.Halk , vergilerin ağırlaştığını söyler ama dünyada genel bir sıkıntının olduğunu devletin de buna mecbur kaldığını söyleyerek  durumu kabullendiklerini ifade ederler.

Kral ,gelişmeleri gün gün takip etmektedir.Toplumun zihinsel direncini ölçmek istemektedir.Adamlarına üçüncü dalga vergi artırımı emredince , bu defa halk kara kara düşünmektedir ,esnaf siftah yapamaz olmuştur.Evine bir lokma ekmek götürmekte zorlanmaktadır.Ama yine de yapılanlarda iyi niyet arayarak çok zorda kalsalar da sabretmeye devam etmektedirler.

Kral son hamlesini emreder.Dördüncü dalga vergiler ve zamlar devreye sokulur.Bunun üzerine , esnaf ; battı balık yan gider misali başlarlar içkili ve eğlenceli alemlere.İşyerlerinin önünde,eğlence mekanlarında sokaklarda  kurdukları rakı sofralarında kendilerinden geçinceye kadar eğlenmeye devam ederler.

Kralın yardımcılar halkın son durumunu rapor edince , kral  derhal yapılan vergi artışlarının geri çekilmesini, halkın ekonomik yaralarının sarılmasını ve tekrar eski hale dönülmesini emreder.

Halkı, ekonomik ve sosyal olarak rahat olmayan kralların saraylarında huzur  ve güven içinde olamayacaklarını söyler.

Bu kıssadan herkesin hisse alması gerekir.Hele yönetici ve sorumluluk sahibi insanların çok çok daha iyi anlamaları kaçınılmazdır.

Belki okurlarımız , neden böyle bir kıssayı yazdığımı düşünebilirler ?     

Geçenlerde işsizlik oranları açıklandı.Türkiyede genç nüfusun % 25"inin işsiz olduğu ifade edildi.Aslında bu rakam bile çok fazla  ama bu göstergenin gerçek oranları yansıtmadığı da aşikardır.Çünkü açıklanan işsiz sayısı İşci Bulma Kurumlarına kayıtlı olan işssizleri gösteriyor.Kayıtlı olmayanları, ve  köylerde ki genç nüfusu  hesaba katarsanız bu rakamın çok üstünde bir işsizlik oranı karşımıza çıkacaktır.

Kral misali yetkililerin bunu görmesi kaçınılmazdır.Global olarak ülkenin ekonomik göstergesi normal görülebilir.Rakamlar yetkililere umut verebilir ama bence bu zanıltmacadan başka bir şey değildir.

Bizim krallara , halkın durumu doğru yansıtılmamaktadır .Rakamlara aldanıp kimse ülkede işlerin yolunda olduğuna kanaat getirmesin.

Halk çok zor durumdadır.Ramazan geliyor ve yardım kurumları bile yardım edemez konuma gelmiştir.Ayrıca toplumun belli kesimi bu yardım zamanlarını beklemektedir.

Bu durum bizim gibi dünyanın en zengin kaynaklarına sahip bir ülke için onur kırıcı bir durumdur.

Yetkilierimiz neden görmemekte ısrar ediyor anlamak mümkün değil.Diyorum ki halk ve esnaf masaları kurmuş yaşama umutlarını tamamen tesadüflere bırakmış bir haldedir..

Dost acı söyler…Dostlarına kulak vermeyen insanların sonu hayra alamet değildir.

Anlayana sivrisinek saz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR