EĞİTİM (1)

 

Bir eğitimci olarak bu gün eğitim üzerinde kafa yormak istedim.  Çünkü herkes, insanın, toplumun ve devletin ancak eğitim ile istenilen seviyeye gelebileceği konusunda hemfikirdir. Böyle olunca da eğitimin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

 Tabi ki söyleyeceğimiz şeyler bilinmeyen şeyler değil ama hem tekrarında hem de farklı bir bakış açısı ile yaklaşıldığında belki değişik bir pencere açılabilir düşüncesi ile kaleme alıyorum.

Eğitim ile ilgili değişik tanımlar yapılmıştır. Biz de bu tanımlardan hareket ederek eğitimin amaç ve  hedefleri üzerine yoğunlaşmaya çalışacağız.

Eğitim; bireyin davranışlarında, kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak,  istenilen doğrultuda değişim meydana getirme sürecidir. Bu açıdan yaklaştığımızda hayatın her alanında, ilgili materyallerle zaman ve mekanla bağlantılı olarak sürdürülen bir faaliyettir dememiz mümkündür.

Eğitim aynı zamanda, davranışlarda ki olumsuzlukları giderme faaliyeti olmakla birlikte, kişide istenen davranışların istenilen şekilde gelişmesini sağlama eylemidir.

Eğitimi;  bedenin eğitimi, nefsin eğitimi, zihnin eğitimi, ahlak ve kültürel eğitim diye sınıflandırmak mümkündür.

Eğitimin amaçlarından biri ve belki de en önceliklisi  insanı, hem kendisi hem de toplumu için değer oluşturacak düzeye getirmektir.  Bir toplumun bireylerini, geçmişi ve geleceği arasında köprü kurma noktasında  bir bilince sahip kılmaktır. Eğitimin ifade ettiğimiz bu amacını bir cümle ile özetlersek:

 ''Diline, dinine, kültürüne, örf ve adetlerine yabancılaşan , gençlerin, çocukların ve ailelerin, kurumlar, eğitimciler ve materyallerle kadim değerlerimiz doğrultusunda bilinçlendirmektir.''

Bu genel değerlendirmelerden sonra geldiğimiz noktada, eğitimin tanım ve amaçları açısından nerede olduğumuza ışık tutması bakımından birkaç soru soralım.

1-     Eğitimin yukarıdaki tanımı gerçekten doğru bir tanım mıdır ?

2-     Eğitimimiz bu tanım ile ne kadar örtüşmektedir ?

3-     Gençlerimiz eğitimin tanım ve amaçlarını ne kadar bilmektedir ?

4-     Gençlerimiz eğitimin amaçlarının ne kadar bilincindedir ?

5-     Eğitimcilerimiz acaba  hangi olaya hangi noktadan bakmaktadır ?

Bu sorular üzerinde kafa yormak isteyen okurlarımızın düşünce ve görüşlerinden faydalanmak isterim.

Kendi adıma, eğitim ile ilgili ciddi kafa karışıklıkları olduğunu düşünüyorum. Eğitimi ortak bir paydaya oturtamadığımızda, bu konuda ortak amaç ve hedef oluşturulamayacağını ifade ediyor  ve inanıyorum.  (devamı olacak )   A. Hamdi Erer

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR