PUTA TAPAN SAHTEKÂR PAPAZ

Bugün de tarihi Amisos Kenti’nde yaşanan hikâyeler zincirine devam edeceğiz. Bugünkü hikâye kahramanımız Tarihi Amisos Kenti’nde yaşamış olan bir papaz. Bu papazın özelliği görünürde tek Tanrılı Dine inanıyormuş gibi yapan ama gerçekte puta tapan sahtekâr bir adam olması. Sahtekâr Papaz’ın ailesi Rusya’ya bağlı Gürcistan bölgesinden İmparatorluğa göç etmiş Gürcü bir aileymiş. Aile bireylerinin en sahtekârı bu olduğundan babası bunu teoloji mektebinde okutup papaz yapmış ki yanlış yapıp da topluma zarar vermesin. Ancak bu sahtekâr, inandığı dinin hiçbir gereğini yerine getirmeyip sürekli olarak yanlış işler yapmakla kalmazmış, İmparatorlukta yaşayan bir kısım inançsızların iman ettikleri bazı putlara iman edermiş. Hayatının belli bir kısmını teoloji uzmanı olarak papazlık yaparak geçiren bu sahtekâr, papazlık yaparak istediği fırıldakları yapamayacağını anlayınca siyasete girmeye karar vermiş. Putlara tapmaya alışkın olan Sahtekâr Papaz bu kez atların gölgesinde siyaset yapanlara sığınıp onlarla birlikte siyaset yapmaya başlamış. Ancak atların reisi, papazın nasıl bir adam olduğunu anladığından buna en ufak bir görev vermeyip sokağa atmış. 

Atların reisinden umduğunu bulamayan Sahtekâr Papaz’ı kimseyi yanına yanaştırmayınca bu kez soluğu arıların reisinin yanında almış. Bir dönem arıların reisine bağlı olarak ufak bir köyde yöneticilik yapmış ancak yöneticilik yaptığı dönemde o kadar yanlış işler yapmış ki köyün halkı adeta isyan edecek noktaya gelmiş. Fakir fukaranın evini ocağını elinden almaktan tutun da İmparatorluğa ait malları talan etmeye varıncaya dek çok büyük yanlış işlere imza atınca köy halkı onu görevinden atmış. Görevinden atıldıktan sonra sokaklarda kalan Sahtekâr Papaz’a Molla Kasım acıyıp sahip çıkmış. Her türlü sıkıntısında yanında olmuş, sokakta kalmaması için sürekli olarak yanında tutup sıkıntılarını gidermeye çalışmış. Ancak Molla Kasım’ın sıkıntılı günleri olunca onu ilk terk eden ve düşmanlarıyla iş birliği yapan da Sahtekâr Papaz olmuş.

Sahtekâr Papaz öyle kötü biriymiş ki kendi ailesinden hiç kimse onunla konuşmadığı gibi şerrinden emin olmak için ondan çok uzak dururlarmış. Çok mütevazı ve imanlı olan eşini sürekli aldatmaktan da geriye kalmazmış. İşsiz kaldığı dönemlerde kendi dinine inanları söğüşleyebilmek için onları kutsal saydıkları mekânlara götürmek üzere iş yeri açan bu sahtekâr kendi dinine inanan insanları da dolandırarak paralarını aldıktan sonra onlara vadettiği hiçbir şeyi yapmamış. Yaptığı bu işler nedeniyle rahatsızlık duyan eşi hayata gözlerini yumunca onun yasını beklemeden anında daha önceden ayarlamış olduğu bir bayanla evlenmiş. Evlenmesine evlenmiş ama eski eşinin bedduasını alan Sahtekâr Papaz, elinde avucunda ne varsa hepsini kaybedince bu kez sokakta kalmış, oturacak evi dahi kalmamış.

Ama sahtekâr bu durumu topluma öyle enteresan anlatmış ki aklınız şaşar. Ölen eşinin akrabalarının her şeyini elinden aldığını etrafa yayan Sahtekâr Papaz kendini bu şekilde aklamaya çalışmış ama Molla Kasım bunu yutmamış. Sahtekâr Papaz, topluma putlara tapmaları yönünde sürekli mesajlar verip toplumun inancıyla da uğraşmaya başlayınca Molla Kasım ona haddini bildirmiş ve sokakta yürüyecek durumu dahi kalmamış. Konuşurken topluma ahlaktan, faziletten, ilim ve irfandan bahseden Puta Tapan Sahtekâr Papaz, bu yaptıklarını Amisos halkı öğrenip teker teker yüzüne vurmaya başlayınca kenti terk edip başka diyarlara göç etmek zorunda kalmış. Puta tapan Sahtekâr Papaz’ın ahir ömrü öyle kötü geçmiş ki yaşadığı her günü çile ve acılar çekerek yaşamış, yüzüne kimse bakmadan, herkesin lanetini kazanmış olarak hayatını idame ettirmiş.

Bu hikâyeden almamız gereken ders; inandığımız gibi yaşayıp, yaşadığımız gibi inanmamak olduğunun altını çizmek isteriz. Bu hikâyeleri kaleme alma nedenimiz de geçmişte yaşanmış bu tür hikâyelerden ders çıkarıp yaşantımıza ona göre yön vermektir. Hikâyemizin gerçek hayatla uzaktan yakından ilgisi olmayıp, sadece ve sadece siz değerli okurlarımızı hafta sonları yoğun gündemden arındırmak üzere kaleme alınmış hikâyeler olduğunu belirterek mutlu hafta sonları dilerim. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR