UYDURUK ANKETLER

Çok seçimler görmüş birisi olarak edindiğim tecrübeye göre son on beş gün seçimlerin kaderi değişir. An itibarı ile seçime kısa bir zaman kaldı, son iki haftaya girdiğimiz şu günlerde pek çok şeyin değişeceğini düşünmekteyim. Bundan bir ay önceki havayla bugünkü hava çok farklı. Bazı ilçelerde şu aday kesin alır derken şimdi çok daha farklı şeyleri söyleyebiliyoruz. Toplumu uyduruk anketlerle yönlendirmek isteyen basın yayın kuruluşlarının seçim sonrası ne yapacaklarını da merak etmiyor değilim. Gerçi bunlar geçmiş seçimlerde hep bunu yaptılar. Kesin kazanamaz dedikleri adaylar kazanınca ilk önce bu yalamalar onların yanlarında oldular, seçilen başkanlar da anında geçmişi unutup bunlarla iş tuttular. Toplum olarak ciddi anlamda dejenerasyona uğradığımız ortada. Merhum Süleyman Demirel’in ‘Dün dündür bugün bugündür’ sözü hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Nokta kadar menfaat için virgül gibi eğilenleri görünce şaşırmaktan başka yapacak bir şey bulamıyoruz.

Yayınlanan bazı uyduruk anketleri görünce ne kadar para o kadar oy demekten kendimizi alamıyoruz. Anket yapanlara istediğiniz numaraları verirsiniz onlar da o kişiler üzerinden anket yaparlar alın size en yüksek oy oranı alan aday. Bu gerçekleri havada uçan kuşlar dahi biliyor, insanları yanıltmaya çalışmanın alemi yok. Toplum neyin ne olduğunu açıkça biliyor. Önümüzdeki iki hafta adaylar için çok önemli. Projeleriyle, ikili ilişkileriyle, kendilerini ifade edebilmeleriyle ilgili çalışmalar çok önemli. Büyükşehirde üç aday yarışıyor. AK Parti adayı Halit Doğan temposunu artırmış durumda, ulusal kanallarda projelerini anlatıyor, yerel basında güçlü bir biçimde var, sürekli sahada çalışıyor, yanında milletvekilleri ve teşkilat mensuplarıyla birlikte hummalı bir çalışma içerisinde ve gündemde kalmaya devam ediyor. CHP adayı Cevat Öncü ulusal kanallarda yaptığı programlardan sonra Merhum Muzaffer Önder modelini oluşturmak için sağcısından solcusuna her kesimden insanla bir araya gelip onlara beyanatlar verdiriyor. Eski BBP’li AK Parti İlkadım ve Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği ve baro başkanlığı yapmış olan Çarşambalı arkadaşın beyanları da dikkatten kaçmadı. Çarşambalılar ve eski dava arkadaşları bu arkadaşın bu çıkışına ne diyecekler çok merak ediyorum.

İYİ Parti adayı Nilay Hanım da yoğun bir tempo ile çalışmalarına devam ediyor, gerek ekonomik yönden gerekse efor yönünden tempoyu yüksek tutuyor, ulusal kanallarda yaptığı yayınlardan sonra yerelde de basında güçlü bir biçimde var, dakikasını boş geçirmeyecek şekilde çalışıyor. İYİ Parti’nin aldığı oyun çok üstünde bir oy alacağı belli. Benim kankam Adem Güney daha önce dediğim gibi bir havayla çıktı piyasaya ama sahada karşılığı olmadığı da ortaya çıktı, uyduruk anketlerde dahi oyu çok düşük. Yeniden Refah Partisi ilçe adayları bazında güçlü. Tekkeköy’de, Salıpazarı’nda, Kavak’ta, Asarcık’ta, Lâdik’te ve Vezirköprü’de ilçe adayları güçlü ancak bu adaylara oy vereceklerin hiçbiri Büyükşehir’de Yeniden Refah’ın adayına oy vermeyecekler. Bu konuda birkaç ilçede ciddi araştırmalar yaptım, aldığım cevapların tamamı’ Bize ne Büyükşehir’den? Biz ilçemizde aday yapılmayan adaylara oy verip AK Parti’ye ders verme derdindeyiz.’ diyorlar. Bunların büyük bir kısmı da Büyükşehir’de AK Parti adayına oy verecek gibi duruyor.

Son iki hafta Önemli dedik, çünkü vatandaş hırsını bir kenara bırakıp kimin hizmet yapacağını, kime rahatlıkla ulaşabileceğini, kiminle sıkıntılarını giderebileceğini düşünüp ona göre oy verecek. Emeklilerde sıkıntı büyük. Bir kısmı sandığa gitmeyebilir, bir kısmı da sandığa gidip farklı partilere oy verebilir. Geçtiğimiz mayıs ayında yapılan seçimde Cumhurbaşkanının seçilmesi zor gözüküyordu, vatandaş aynı şekilde tepkiliydi ama ikinci turda yine Cumhur İttifakı’na destek verdi. Bir de bu seçimde diğer seçimlerden farklı olarak MHP teşkilatları çalışıyorlar, şayet bu çalışma sandığa yansırsa Cumhur İttifakı yine seçimlerde başarılı olur. Millet İttifakı olmuş olsaydı Cumhur İttifakı’nın işi çok zordu ama her ne hikmetse Meral Akşener bu ittifakı dağıttı, şimdi sonuçlarına da katlanacak. Sanırım matlup hasıl oldu. Sözlerime son verirken uyduruk anketlere itibar etmemenizi öneririm, sahayı okuyup sizlere tahminlerimizi sunacağız. Bugünlük de bu kadar, kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR