Kurban bayramı

Kurban, insanın Allah'a yaklaşmasına ve O'nun rızasını kazanmasına vesile olan bir ibadettir. "Kurban" kelimesinde bu mana vardır. İnsan kurban kesmekle İbrahim (a.s.) gibi Allah'a ve O'nun emirlerine bağlılığını, gerekirse O'nun rızasını kazanmak için her fedakârlığa katlanacağını göstermiş olur. Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan her şeyde esas olan iyi niyettir. Kurbanda da böyledir, iyi niyet ve ihlas esastır.
Evet, bugün Kurban Bayramı… Tüm insanlığa saadet getirmesi dileğiyle herkese mübarek olsun.
Bayramlar dinimizde büyük önem arz eder. Milet olarak da örf ve geleneklerimizde bayramların yeri ve değeri büyüktür. Bayramlar bizleri birbirimize daha çok kenetler. Milli ve manevi duygularımızı, değerlerimizi ön plana çıkarır. Kırgınlıklar, dargınlıklar ortadan kalkar. Kin ve nefretler, yerini sevgi ve hoş görüye bırakır. Hali vakti yerinde olanlar diğerlerine yardım elini uzatırlar. Yardımlaşma ve paylaşma üst seviye çıkar. Yaşlılar ziyaret edilip hayır duaları alınır. Mezarlıklar ziyaret edilip dualar okunur ve geçmişler rahmetle anılır. Çocuklar hediyelerle mutlu edilir. Tüm bunlar, hatta daha da fazlası bizim hem inancımız da hem de örf ve geleneklerimizde var olan güzelliklerdir.
Bayram arifesinde insanları üzmemeye özen gösteririz. İnsanların hoşuna gitmeyen gelişmeleri bile bayram sonrasına bırakırız. Keza yerel seçimde partilerin çoğu bu sebepten adaylarını açıklama işini bayram sonrasına bıraktı, bence doğrusunu yaptılar, sonuçta aday adaylarının bir kısmı elenecek ve üzüleceklerdi ama herkesin en azından bayram sonrasına kadar da olsa gönlü hoş kalacak.
 Tüm güzellikler ve değerler bizim inanç ve geleneklerimiz de mevcuttur. Bize dışarıdan ithal edilen değerler asla uymaz. Eğer uysa idi dizilerle çok şeyi düzeltmiş olacaktık aksine hep kaybettik. Bizler bizleri var eden gerçek değerlere sahip çıkmak zorundayız. Tüm dünya hükmettiğimiz de bizleri ayakta tutan en büyük gücümüz inanç ve imanımızdı. Çanakkale geçilmezi de bu inanç sağlamıştı. Evet, bugün bayram amma bilenlere. Mutlaka bayramını bilen nesillere ihtiyaç vardır. Mutlaka geçmişini bilen, atasını tanıyan nesillere ihtiyaç vardır. Mutlaka bu toprağın altındakilerin hakkını emanetini koruyacak nesillere ihtiyaç vardır.
Kısaca özetlemek gerekirse niçin yaşadığını, neler için yaşadığını bilen nesillere ihtiyaç vardır. Bayramlar bize bu değerlerimizi de hatırlatmalı. Merhum Mehmet Akif ERSOY"un dediği gibi altta binlerce kefensiz yatanı unutmamak gerekir. Bu bayram ve her zaman onlara şükran borçluyuz ruhları şad olsun. Geçmişini unutmayan, geleceğini hazırlayan bir nesil devam ettirmeye çalışmak hepimizin birincil görevi olmalı.
Evet, bugün sevinç günü, kederleri bir yana bırakıp mutlu olalım. Kurban Bayramını doya doya yaşayalım. Hayırlı bayramlar! Her şeye kadir olan Yüce Allah, bizleri, doğru yoldan ve sevdiklerimizden ayırmasın! Hepimizin bayramı mübarek olsun! İsmail Balcı

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR