Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

Irkçılığa Dur de

Van'da meydana gelen depremin ardından, en az ölümler kadar sosyal medyada yer alan yorumlar canımızı yaktı.

Gencecik yaşta hayatını kaybeden 24 askerle, depremi ilişkilendiren, yüzlerce kişinin ölmesini, sakat kalmasını, binlerce kişinin evini kaybetmesini "intikam" çığlıklarıyla karşılayan insanlık dışı yorumlar, depremin olduğu andan itibaren internet medyasının, büyük gazete ve televizyonlarımızın internet sitelerinin yorum bölümlerini süsledi.

İnternet siteleri, hoşgörüsüzlüğün, ırkçılığın, ayrımcılığın en açık biçimde yapılabildiği alanlar haline geldi. Depremden sonra, medya profesyonelleri tarafından, üstelik canlı yayında yapılan yorumların vehametini dile getirmek bile gereksiz. Yine de tarihe not düşmek adına birkaç örneği anımsatmak isteriz:
Canlı yayında haber spikerinin "Deprem doğuda da olsa Van'da da olsa üzülüyoruz" ifadeleri, programcının maalesef bilim adamı konuklarından da alkış alan "Önce taş at, polisi, askeri kuş gibi avla, sonra yardım iste. Herkes haddini bilsin" sözleri, gelinen noktada, medya yöneticilerinin acil olarak önlem alma gerekliliğini ortaya koyuyor.

"Terör brifingi alan", bir bölümü sansüre gönüllü olan yöneticilerin propaganda çizgisinin nereden geçtiğini düşünmeden önce ırkçılık ve ayrımcılığa "dur" demesi gerekiyor. Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, bütün medyayı bu noktada sorumlu davranmaya davet ediyor, ırkçılık, ayrımcılık yapılan haber ve yorumlara internet sitelerinde yer verilmesinin suç olduğunu anımsatıyoruz. Irkçılık, yasalarımıza göre suçtur. Irkçılık, müsamaha gösterilemeyecek, düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi söz konusu bile olamayacak bir insanlık suçudur. 
Medya yöneticilerinin bu tip haber ve yorumlara ekranlarda, gazetelerde ve internet sitelerinde yer vermemeleri hem mesleki hem de insani bir zorunluluktur.
( 24 Ekim 2011-Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu)


 
SIRADIŞI SARIGÜL!

Depremin vurduğu Van'a özel uçakla giden Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, 1000 depremzedeyi Şişli'deki ailelerin yanına yerleştirerek, 1 yıl süreyle bakımını üstleneceklerini söylemiş.

Sarıgül, yaptığı açıklamasında, "1000 aileyi İstanbul Şişli'ye götüreceğiz. Bu aileleri, Şişli'deki ailelerin yanına yerleştireceğiz ve onların bakımlarını 1 yıl boyunca üstleneceğiz. Bunların çadırda yaşamalarına hiçbir şekilde gönlümüz razı olmaz. Çocuklarını da okula yerleştireceğiz" demiş. Sarıgül, depremden etkilenen Erciş İlçesi'ne de gitmiş.

BÖYLE VERDİLER

Van'da yaşanan deprem hepimizi sarstı. Deprem Haberi yabancı gazetelerde böyle yer buldu:

Le Monde (Fransa): Un fort tremblement de terre, de magnitude 7,3 selon l'Institut américain de géophysique USGS, s'est produit aujourd'hui, dans l'est de la Turquie, provoquant, d'après les médias turcs, des dégâts considérables. "Il pourrait y avoir entre 500 et 1.000 morts", a affirmé Mustafa Gedik, chef de l'Institut sismologique de Kandilli, à Istanbul.

The Washıngton Post (ABD): Turkey's state-run television says a powerful quake has killed 30 people and injured 150 others in the eastern town of Ercis.
The 7.2-magnitude earthquake struck eastern Turkey on Sunday, collapsing about 45 buildings, according to the deputy prime minister. 7.2 earthquake rocks eastern Turkey Scientists try to determine fate of German satellite
.The worst damage hit the town of Ercis, in the mountainous eastern province of Van, close to the Iranian border. State-run TRT television says at least 30 people were killed and 150 others were injured in Ercis.Copyright 2011 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.

Die Welt (Almanya):  Provinz Van.Türkische Erdbebenwarte befürchtet über 1000 Tote Bei einem schweren Erdbeben im Osten der Türkei hat es Tote und Verletzte gegeben. Die Stärke des Bebens soll zwischen 6,6 und 7,3 auf der Richterskala liegen. mehr... Stärke 5,0 : Drei Verletzte bei Erdbeben in der Türkei Katastrophe: Mehr als 50 Tote bei Erdbeben im Osten der Türkei
Dossier: Türkei, ein Land mit Machtansprüchen zwischen Europa und Asien ..

Günün Fotoğrafı

İHTİYAÇ FAZLASI

Şimdi yazacağım kanun maddesini işçiler iyi bilecek. 6111 sayılı Kanunun 166'ıncı maddesi gereğince İl Özel İdareleri ve belediyelerde istihdam edilmekte olan ihtiyaç fazlası işçilerin Emniyet, Milli Eğitim Müdürlükleri ilr diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atama işlemlerini gerçekleştirmek üzere kurulan tespit ve tahsis komisyonu Vali Yardımcısı Hasan Özhan başkanlığı'nda dün 09:30'da Valilik toplantı salonunda toplandı. 400'ü aşkın işçinin çalışacakları yeni yerlerin belirlenmesini sağlayan komisyonda Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, Defterdar Hayati Dinç, Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, Türkiye İş Kurumu Müdürü Tahsin Bayar, Karayolları 7. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, Belediye-İş Sendikası Başkanı İlyas Yiğit ve Hizmet-İş Sendikası Başkanı Mustafa Çift yer aldı.

KULAĞIMIN İÇİ!!

Adam bufalo avlamak için bir Kızılderili iz sürücü ile anlaşmış, ikisi yola çıkmışlar, bir müddet gittikten sonra Kızılderili atından inmiş, kulağını yere yapıştırmış, biraz sonra "Kahretsin, bufalo tam noktaya gelmiş" demiş asık bir suratla..
"Nasıl anladın bufalonun tam bu noktaya geldiğini" diye sormuş adam,
"Ne var anlamayacak?.." demiş Kızılderili kızgın bir yüz ifadesini devam ettirip kulağını mendiliyle silmeye çalışırken, " Benim kulağın içi yapış yapış oldu..!"

Tanıdınız mı?

EMİR BALIK MARKET KATKILARIYLA

Yeniden başlattığımız Samsunluyu balık-ekmeğe doyuralım kampanyamız sürüyor. Şimdi size bir fotoğraf sunacağız. Fotoğraftaki yeri soruyuz. Onu bilmeniz oluyor tek isteğimiz. Dün sorduğumuz fotoğraf yine Kızılırmak Deltası idi.  Fotoğrafı doğru bilen arkadaşımız Özcan Demir oldu. Emir Balık Market Restoran'da Balık-Ekmek ziyafeti için kartı bizde kendisini bekliyor. Fotoğrafı tanıdıysanız cevaplarınızı Saat 18.00'e kadar bekliyoruz. [email protected] veya [email protected] Tel: 420 04 28

Taner Munar'ın Objektifi

KALEM SİZDE

Önce insanım, Türk yada Kürt değil. Önce insanım
(Teşekkürler Mehmet İnce)
****

Sene 99 dan bu yana deprem vergisi oduyoruz ama battaniye ve cadir yok oyle mi? Bu arada TRT su an spor programlarin buyuk rating yapiyordur umarim. Benim maasimdan aldigin vergiler haram zikkim olsun...
(Teşekkürler Uğur Küçük)
****

Bu ülkede acılar ortaktır...
acılarda sınıflandırılma, din, dil, ırk ayrımı yapılmaz...
aksini iddia edenler, ben sizi silmeden siz beni silin!!!!!
(Teşekkürler Gülsüm Urfalı)
****

Van'daki insanlar enkaz altında ama bilinmez ki milyonlarca insan milliyetinin enkazı altında...
(Teşekkürler Yener Özamaç)
****

GÜZEL SÖZ

'Kadınlar özgürleştikçe erkekler de daha özgür olacaklardır. Çünkü birisini köleleştirdiğinizde, siz de köleleşmiş olursunuz.'
Louise Berliawsky Nevelson

HAYIIIRRR!!!

Kadınlar tuvaletinde bir duvar yazısı..
"Kocam beni her yerde izliyor.."
Altındaki yazı.. "Hayır, izlemiyorum.."

OTHANA'DAN BÜYÜK SÜRPRİZ!

Othana organik yemekevi 31 Ekim tarihinde gerçekleşecek büyük bir sürprize hazırlanıyor. Othana yemekevi'nin 31 Ekim günü gerçekleştireceği sürpriz sizce ne olabilir? Bu sorunun cevabını doğru olarak tahmin ederek bize bildirirseniz Isırgan çorbanız bizden ve 31 Ekim sürprizini yaşama imkanınız da bizden olacak. Hadi gene bendensiniz! Hatice Hanımın o meşhuurrr ısırgan çorbasını içme şansınız var. Haydi telefonlara sarılın. Bilgisayarın başına geçin arayın bizi. Zaman geçirmeyin. Isırgan çorbası sizi bekliyor, haydiiii...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR