“İNKİLAP İÇİN ÇALIŞAMAYACAKTIM”

Merhabalar sevgili dostlar,

Yarın 25 Mayıs… Milli Mücadele Tarihimizin önemli dönüm noktalarından bir tarih.Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ÜN Türk Milletinden ilk cesareti aldığı ilk cür eti gösterdiği ve ilk teşkilatı kurduğu tarih.Özellikle Milli Mücadelenin İLK'LERİNİN bizzat Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından gerçekleştirildiği bir tarih.

Türk Milletinin üzerinde karabulutların dolaştığı,Vatan toprağının her tarafının işgal güçleri tarafından işgal edilerek bayrağımızın indirilerek kendi bayraklarını dalgalandırdıkları,ordumuzun dağıtıldığı bir tarih 25 mayıs 1919.

Bu tarih öncesinde son Osmanlı sultanının sarayın balkonundan boğazı seyrederken düşman gemilerini Mustafa Kemal Paşaya gösterip “İnşallah vatanın bağrından bir yiğit çıkar ve bunları buradan gönderir” dediği zamanlar.

Ümitsizliğin karamsarlığın ve bir milletin tarih sahnesinden bayrağı ile milliyeti ile silinmeye çalışıldığı,7 düvelin bir araya gelerek sözde medeniyet getireceklerini iddia ettikleri topraklarımızı işgal edip,zulüm,işkence ve talan ettikleri bir tarih 25 Mayıs 1919..

Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldiğinde Samsun sokaklarında İngiliz askerlerinin devriye gezdiklerini görür ve daha rahat çalışabilmek için karargahını HAVZA'YA taşır. Burada özellikle hatırlanması ve bilinen bir gerçek ise Mustafa Kemali Samsun'da ilk ziyaret eden heyetin HAVZA heyeti olduğudur.Zira bu ilk heyet paşaya bağlılıklarını direkt bildirmişler ve paşayı Havza'ya davet etmiştir.

“Dağ başını duman almış,

Gümüş dere durmaz akar,

Güneş ufuktan şimdi doğar,

Yürüyelim arkadaşlar…”

Gençlik Marşını ilk defa Mustafa Kemal Havza yollarında maiyetindekiler ile birlikte söylemiştir. Havza'da kendilerini nelerin beklediklerinden habersiz ve endişe ile yollarına devam ederken yol kenarında bir çiftcinin tarlasını sürmekle meşgul olduğunu görür ve yanına giderek ”Vatan işgal altındayken sen burada çiftle çubukla uğraşıyorsun ”der.Çiftçi paşaya bakarak “Paşa Paşa sen ne diyorsun ben ağabeyimi yemende,dayımı Çanakkale'de kaybettim.Şimdi iki dul ve 8 yetim bu sabanın ucuna bakmaktadır.Hele düşman buralara kadar gelsin o zaman düşünürüz ”der.Paşa düşman buralara kadar geldiğinde sen ne yapabilirsin ki deyince,Çiftçi elindeki çubuğu bırakır bismillah der ve sabanın ucundan tutarak havaya kaldırır ve “işte bunu kafalarına geçiririm”der.

Paşa karamsarlık içerisinde Havza'ya geldiğinde kısa bir zaman sonra bu karamsarlık ümide dönüşür.İlk Kıvılcımı Havza'lılarda görmüştür.Milli Mücadelenin İlklerini Havza gerçekleştirir Mustafa Kemal Paşa.

İlk Heyet,İlk Müdafa i Hukuk Cemiyeti,İlk Tamim (genelge),İlk nümayiş(miting),İlk çatışma,İlk gönüllü 4.500 kişilik silahlı grup (serdengeçtiler),İlk yazışmalar,İlk Marş ve Askerliğe veda Havza'da gerçekleştirmiştir.

Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK Havza'ya 4 sefer gelmiş olup İlk Cumhurbaşkanlığı Forsunu Havza ve Havzalılara hediye etmiştir.O günleri Mustafa Kemal Paşanın İfadesi ile belirtecek olursak,Paşa Havzalılara ithafen yapmış olduğu konuşmanın bir bölümünde:

“..Eğer havzalıların o samimi ve metin hüsnü kabulleri olması ve eğer Havzanın nafi (faydalı) Şifalı kaplıcaları ahval-i sıhhiyem üzerinde müspet bir tesir bırakmasaydı,emin olununki inkılap için çalışmayacaktım. Bundan dolayıdır ki Havza ve havzalılara çok şey borçluyum.”

Bu konuşmaya tüm tarihçilerimizin ve Milletimizin dikkatini çekmek istiyorum.O günlerdeki Ülkemizin ve insanlarımızın içerisinde bulundukları durumu göz önünde bulunduracak olursak Mustafa Kemal Paşa Havza'da milli mücadele ruhunu yakalamasaydı belki de geldiği gibi bandırma vapuruna binip İstanbul'a geri dönecekti.

Havza ve Havzalılar Milli Mücadele Tarihimize isimlerini altın harflerle yazdırmışlardır, Üzerilerine düşenleri dün fazlası ile yerine getirdikleri gibi bu günde aynı ruhu taşımakta, aynı heyecanı yaşamaktadırlar.

24 Yıl önce Mustafa Kemal Paşanın Havza'ya geliş tarihini bayram kutlaması şeklinden çıkartıp Festivale dönüştürmüşlerdir.Her yıl 25 Mayıs'ta Havza Belediyesi ve Havza Kaymakamlığı tarafından organize edilen 25 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA VE TERMAL TURİZM FESTİVALİ coşkulu bir şekilde düzenlenerek geçmiş ile gelecek arasında köprü vazifesi oluşturmuştur.

Yarından itibaren 25-26-27 Mayıs tarihlerinde başlayacak olan etkinlikler arasında Konferanslar,Yağlı Pehlivan Güreşleri,At Yarışları,Yayla Şenlikleri,Halk Konserleri ve çeşitli yarışmalar Havza'da gerçekleştirilecektir.

Tüm Samsunlu Hemşerilerimizi ve okuyucularımızı bu anlamlı günlerde Havza'da olmaya davet ediyorum.

Sevgi ve Saygılarımla…

ALLAH(C.C) YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN….

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR