Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

Çarpana

Günümüzde daha çok yörükler tarafından dokunan, kullanılan bu dokuma, yaşantılarını geçirdikleri kara çadır, Alaçık, topak ev denilen çadırlarının kaplama maddesi keçelerin sarılması, tepelerinin tutturulmasında kazık bağı olarak, sepet, çuval, heybe gibi taşıma araçlarında, hayvanların koşum takımlarında, araba, develerinin başını süslemede; kadın giyiminde, baş takılarının tutturulmasında, önlük, elbise kuşak bağı, çocuk kundağı, beşik bağı olarak; erkek giyiminde ise; barutluk, fişek antası, kılıç askısı, Kuran bağı, yay kurmak için kement, çorap, tozluk bağı, takunya, terlik bantı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde ise bu dokumalar daha çok süsleme malzemesi olarak tercih edilmektedir. Kumaş; çevre, peşkir,çarşaf, yağlık olarak çeşitlilik göstermektedir.

 Bunlar teknik bilgi. Bizim yeni muhabirimiz Sevda Temiz'in haberinden okuyoruz "Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı, 4 yıl önce TSO tarafından hazırlanan proje kapsamında Samsun'a özgü hediyelik eşya bulmak için yapılan çalışmaya katıldı. Yapılan araştırmaların ardından kırsal kesimde kadınların bir dokuma türü olan çarpanayla yaptıkları kalın halatları gördü. Kıyıcı, köylerde yük taşımakta kullanılan çarpanayı, daha ince iplerle dokuyarak modernize etti. Çarpana Atölyesi'ni, kaybetmeye yüz tutan bütün değerlerimizle günümüz arasında köprü oluşturmak için kurduk" dedi. Kıyıcı, atölyenin isminin "Çarpana" olmasıyla ilgili ise, "Osmanlı yaşamında çok önemli bir yere sahip olan Çarpana dokumaların kullanılmadığı alan yok gibiydi. Çarpanalarda keten, ip, yün ipliklerin yanısıra kılabdan ve sim gibi değerli malzemelerden yapıldığı görülmektedir." diye konuşmuş. Biz de kutluyoruz Yeşim Kıyıcı'yı. Başılarının sürekli olmasını dileriz bu bayram gününde.

NATO'DAKİ SAMSUNLU

Bizim Sevda Temiz bugün iyi haberlere imza atmış doğrusu. "NATO'nun siber uzayını bir Türk, ODTÜ mezunu Samsunlu Süleyman Anıl yönetiyor." başlıklı haberinden öğreniyoruz Süleyman Anıl'ın Samsunlu olduğunu. Süleyman Bey, ""ODTÜ elektrik elektronik mezunuyum. 1979'da mezun oldum. İlk işime uluslararası bir şirket olan ITT'de başladım. ABD ofisinde çalışırken, bilgisayar üzerine master da yapıyordum. Ama bitiremedim. Çok aktif bir iş ortamı vardı. Okuldan sonra 10 yıl kadar bu grup ile çalıştım. ABD'de, Karayipler'de, Afrika'da görev yaptım... En son İtalya'daydım. İtalya'dayken NATO'dan Türk arkadaşları aramıştım. O zaman çalıştığım şirkete mühendis arıyorduk. Onlar da bana NATO'nun eleman aradığını söylediler. O sıralarda ilk çocuğumuz da olmuştu. İnsan daha sabit bir yer ve daha düzenli bir iş arıyor. International Staff (IS) kadrosuyla uzun dönemli olarak 1989'da NATO'da çalışmaya başladım. Belçika'da NATO'nun iki tane ana karargâhı vardır. Biri Brüksel'in 60 kilometre güneyinde. 13 yıl bu karargâhta çalıştım. Siber güvenlik alanındaki ilk operasyonel faaliyetlere de işe ilk girdiğim bu yıllarda başladık." demiş özetle. Haberi diğer sayfalarda okursunuz. Bizden bu kadar yeter.

GÜZEL SÖZ

'Can sıkıntısı, dünyaya tembellikle birlikte gelmiştir.'
La Bruyere

HAY ALLAH!!

Bir kompartımanda İngiliz, Fransız, Alman ve oldukça güzel genç bir kadın seyahat ediyorlarmış.. Bir ara genç ve güzel kadının başının üzerindeki sepetten bi rşey damlayınca İngiliz hemen oturduğu yerden fırlayıp parmağıyla tatmış..
"- Hımmm, bu halis viski" demiş.
Fransız tatmış..
"- Hadi canım bal gibi şarap bu" diye itiraz etmiş.
Alman tadınca, gülmüş..
"- Yanılıyorsunuz beyler bu olsa olsa biradır."
Genç kadın gülümseyerek ayağa kalkmış ve sepete hafifçe dokunarak "Kız Fifi" demiş, "Bir türlü öğrenemedin çişini tutmayı!."

Günün Fotoğrafı

KONUŞUK

Bir Afrika atasözü der ki;
Sular yükselince, baliklar karıncaları yer…
Sular çekilince de karıncalar balıkları yer…
Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne guvenmemelidir…
Çünkü kimin kimi yiyeceğine suyun akışı karar verir…

SORU (MATEMATİK)
İki basamaklı bir AB sayısı asal olduğunda BA sayısı
da asalsa AB'ye simetrik asal denir.

Bir AB simetrik asal sayısı için A• B çarpımı aşa-
ğıdakilerden hangisi olamaz?

A) 7 B) 9 C) 15 D) 21 E) 63
Bilen arkadaşımız kitap armağanımız olacak. Demiştik dün. Bizi Bafra'dan Hakan Yaman aradı ve doğru cevabın C olduğunu söyledi. Armağanı kendisini bekliyor. Teşekkür ediyoruz.

EMİR BALIK MARKET KATKILARIYLA

Samsunluyu balık-ekmeğe doyuralım kampanyamız bayramda da tüm hızıyla sürüyor. Şimdi size bir fotoğraf sunacağız. Fotoğraftaki yeri soruyoruz. Onu bilmeniz oluyor tek isteğimiz. Dün sorduğumuz fotoğraf Terme Amazon Heykeli idi.  Fotoğrafı doğru bilen Hakan Yaman oldu. Emir Balık Market Restoran'da Balık-Ekmek ziyafeti için kartı bizde kendilerini bekliyor. Siz bugünkü Fotoğrafı tanıdıysanız cevaplarınızı Saat 17.00'e kadar bekliyoruz. [email protected] veya [email protected] Tel: 420 04 28 Emir Balıkçılık tel: 435 50 51

KALEM SİZDE

Yorgo ile Niko uzo içerken "ne olacak bu memleketin hali" diyor bugünlerde... Üzülmeyin vre dostlar. Bizde bir türkü var... "Bu da gelir, bu da geçer..."
(Akın Üner)

Murat Bayzat'ın Objektifi


****

Bayramlar biraz sevinç biraz huzur biraz dayanışma duygusudur biraz da aslında anımsanma isteğidir. Anaların gözlerinin yaşarmadığı, insanların çürük binalarda ölüm sırasını beklemediği,Cumhuriyet Bayramının unutturulmaya çalışılmadığı Kurban Bayramının huzur içinde kutlanabildiği yurtta ve dünyada barışın sağlandığı bir ülke ve savaşşız sömürüsüz bir Dünya dileğiyle bayramınız kutlu olsun
(İsmail Tutoğlu)
***

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR