Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

YENİ MAĞDURLAR YOLDA.KIDEM TAZMİNATI

YENİ MAĞDURLAR YOLDA.KIDEM TAZMİNATI

Devlet haksızlık yapar mı ? Sorunun cevabı evet.En büyük haksızlıkları  devlet yapar.Ama yapılan haksızlıkların faturasını her zaman vatandaş öder.

Uzun yıllardır ülke gündemini işgal eden bir konudur , emeklilikte yaşa takılanlar.1999 yılında çıkarılan kanunla emeklilik şartları değiştirilmiştir.Hukukun en önemli ilkelerinden biri olan kanunların geriye yürümezliği kuralı devlet eliyle ihlal edilmiştir.Kanun geriye doğru işletilmiş ve vatandaşların emekli olma haklarının önüne büyük bir set çekilmiştir.1999 yılı itibari ile diğer  bütün şartları yerine getirmiş olsanız bile belirli bir yaşa gelmeden emekli olamazsınız.

2008 yılında SSK , Bağ – Kur ve Emekli Sandığını Sosyal Güvenlik Kurumu olarak tek çatı altında toplayan devlet , vatandaşlarına yeni bir haksızlık yapmayı unutmamıştır.Ekim 2008 tarihi itibari ile isteğe bağlı sigorta Bağkur kapsamında değerlendirilmeye başlanmıştır.Dolayısıyla kişilerin emekli olabilmeleri için gerekli sigortalılık süresi , prim ödeme gün sayısı ve yaş kriteri daha ileri bir tarihe ertelenmiştir.Mezara yakın emeklilik ,tam anlamıyla mezarda emeklilik olmuştur.

Yapılan haksızlık için devletin bahanesi hazır.Sosyal Güvenlik Kurumu zarar ediyor. Unvanında sosyal kelimesini barındıran hiçbir kurum kar etmez.Sosyal Güvenlik Kurumunun varlık nedeni kar etmek değil,sosyal devletin gerekliliklerini yerine getirmektir.

Emeklilik mağdurlarının sorunları çözülmedi.Çözüleceği umudunu da taşımıyorum.Bu günlerde gündemi meşgul eden başka bir konu var.Kıdem Tazminatı Fonu.Yeni mağdurlar oluşturmak için pusuda bekliyor.

Kıdem tazminatı  için yeni bir düzenleme yapılıyor.Kıdem tazminatları fondan ödenecek. İşçilerin işten çıkarılması kolaylaşacak ve alacakları tazminat azalacak.Tabi alabilirler ise. İşveren için ise kıdem tazminatı fonuna para yatırmak zorunlu hale gelecek.Zaten yüksek olan Sosyal Güvenlik Kurumu primleri daha da yükselecek.Personelini işten çıkardığında tazminat ödemeyecek diyebilirsiniz. Doğrudur. İşten çıkardıklarına ödemeyecek fakat çalışanları için sürekli olarak ödeyecek.

Düzenleme yürürlüğe girer ise işveren  nitelikli personelini elinde tutmakta zorlanacak. İstifa eden personel kıdem tazminatı alamaz.Tazminat hakkını kaybetmek istemeyen personel bir işyerinde uzun süreli çalışmaktadır.Kıdem tazminatının fondan ödenmesi halinde ise  işçinin aynı işverene bağımlı olması  için bir sebep kalmayacaktır.

Yürürlükte olan uygulamaya göre ,işçi her yıl için bir brüt maaş kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Günümüz rakamlarına göre ,asgari ücretle çalışan bir kişi yıl sonunda 1021,00 TL tazminat almaya hak kazanmaktadır. Bu rakam yıllık maaşının yüzde sekizine denk gelmektedir. Fon uygulamasına geçilirse yapılacak olan kesinti yüzde üç ile altı arasında bir oran olacaktır.Bugünkü şartlar ile alınacak tazminat en az 370,00 en fazla 740,00  TL olacaktır.Rakamlardan anlaşılacağı üzere kıdem tazminatı büyük oranda kesintiye uğrayacak.

Kıdem tazminatına hak kazanmak için gerekli  olan bir yıl çalışma süresi hükmünü kaybedecek.Bir gün çalışan bile kıdem tazminatı alacak,istifa edenler dahi fondan faydalanacak  sözü ile reklam edilen fon uygulamasının altında yatan gerçek ise bambaşkadır.

 İşten kendi isteği ile ayrılan ya da işveren tarafından çıkarılan personelin ilk kıdem tazminatını alabilmesi için 15 yıl sigortalılık ve  3600 gün çalışmış olma şartı aranacak.Üstelik bu şartları sağlayan işçiler hak ettikleri kıdem tazminatının tamamını değil yarısını alabilecekler.

15 yıl sigortası olmayan ve 3600 gün çalışma süresi dolmayan işçiler ise kıdem tazminatını hiç alamayacaklar.

İlk kıdem tazminatı tutarını alanlar daha sonra yeniden kıdem almaya hak kazanmak için 5 yıl çalışmak zorunda kalacaklar.Yine haklarının tamamını değil yarısını alabilecekler.

Kıdem tazminatının tamamı ancak ölüm ,emeklilik ve kendi işini kurma gibi durumlarda ödenecek. Ölüm Allah ' ın emri ,emeklilik mezarda, geriye bir tek iş kurmak kalıyor.

Bu düzenlemenin kaybedeni işçiler ve işveren . Kazananı ise fonda biriken paraları kullanacak devlet olacak.Ve mağduriyetler  ülkesi Türkiye ' de yeni mağdurlar oluşacak.Kıdem tazminatı mağdurları.



 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR