Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

İŞ BAŞINA

İŞ BAŞINA

7 Haziran 2015 seçiminde ortaya çıkan milli irade bir anlam ifade etmedi.Milletin uzlaşın mesajına, partiler biz uzlaşmayız ya da uzlaşamayız cevabı verdi. Uzlaşmazlığın nedeni olarak herkes birbirini suçladı.Sebeplerin bir önemi yok. Sonuçta, yeniden seçim kararı alındı.

Yaşadığımız her gün yeni bir şey öğreniyoruz.Milli iradenin bazen hiçbir anlam ifade etmediğini bu dönemde öğrendik.

Seçim bitti.Ak Parti büyük çoğunlukla iktidarı ele aldı.CHP hariç,muhalefet partileri çöktü. Devlet BAHÇELİ ‘’hayırda hayır vardır.’’diyordu.Hayırlısı böyleymiş.

MHP KAYBEDER,başlıklı yazımızda çeşitli senaryolar yazarak MHP’nin kaybedeceğini yazmıştık. MHP’nin oy kaybetmesine sebep olarak ‘’hayırcı’’anlayışı gösterenlere o günde katılmıyordum.  Bugün de katılmıyorum.MHP,evet dese de kaybedecekti.

Koalisyon hükümetine girmek,MHP’nin kaybetme sürecini biraz uzatabilirdi ama sonuç değişmezdi. Koalisyon hükümetinde yer almamak yeni bir seçimi gerektirdiği için kaybetme süreci hızlandı. Tahminlerin çok ötesinde oy kaybettiler.

CHP’nin bir iki puan oyunu artıracağını düşünüyordum.Yerinde saydı.Yüzde sıfır bilmem kaçlık oy artışı,artış sayılmaz.

HDP’nin oyunun düşeceği belliydi.Artan terör olayları,HDP’nin terör örgütü ile arasına mesafe koyamaması kaçınılmaz sonu hazırladı.

Ak Parti.Herkes oy artışını bekliyordu.Birkaç puanlık oy artışı beklenen bir durumdu.Özellikle kılpayı vekillik kaybedilen bölgelerden gelecek artışlar beklentiler dahilindeydi.

Kılpayı vekillik kaybedilen bölgelerden gelecek oy artışı,Ak Parti’yi tek başına iktidara taşıyabilirdi. Samsun özelinde Ak Parti,6.sıra vekilini sadece 984 oyla kaybetmişti.500 oyun Ak Parti’ye kayması    ile 6.vekili çıkarma şansları vardı.  

Genel hatlarıyla seçim sonuçları üzerine yapılan tahminler tuttu.Kimler oyunu artırır,kimler oy kaybeder? konusunda ilkokul öğrencileri bile doğru tahminde bulundu. Herkesin çuvalladığı nokta ise artış ve azalışların hangi oranda olacağıydı.Daha küçük oranda beklenen artış ve azalışlar tahminlerin çok ötesinde gerçekleşti.

Herkes muhalefetin kaybedeceği konusunda hemfikirdi.Kimse muhalefetin fark yiyeceğini düşünmemişti.Öyle böyle fark değil kaleleri yol geçen hanına döndü.Muhalefet partilerinin kalecileri mi kötü,iktidar partisinin forvetleri mi çok iyi? Bu tartışma uzun zaman devam eder.

Anket şirketlerinin bu derece yanıldığı ikinci bir seçim olduğunu zannetmiyorum.Matematik , sosyoloji ve istatistik biliminin inceliklerini kullanarak bu kadar yanılmak maharet ister.Yüzde 15,20’ye varan yanılma oranıyla tahminde bulunan anket şirketleri kapılarına kilit vurabilir.Partilerin bu şirketlere verdikleri paralara yazık.

Seçim bitti.Anketlerin,tahminlerin hepsi çöpe.Son kararı millet verdi.’’Uzlaşın mesajını dikkate almazsanız,biz sizi hiç dikkate almayız.’’  dedi.Tek başına iktidar olma şansına sahip olan Ak Parti’ye yüklendi.

Sonuçlar memleketimize hayırlı olsun.Ak Parti’nin seçim sloganı ‘’Tek başına,iş başına’’idi. Millet,tek başına iktidarı verdi.Şimdi sıra sizde. Haydi iş başına.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR