Yusuf Demircioğlu

Yusuf Demircioğlu

OTOMOBİL UÇAR GİDER

OTOMOBİL UÇAR GİDER

Yerli otomobilin prototipi tanıtıldı.Son günlerin modası, her şeyi 2.Abdülhamit’e bir şekilde bağlamak olduğu için Sayın Bakan ‘’yerli otomobil macerasının 2.Abdülhamit’e kadar uzandığını’’ söyledi.

Kemalistlerin Atatürk’ü sömürmesi ile Osmanlıcıların 2.Abdülhamit’i sömürmesinden biz çoktan sıkıldık ama sömürenler hala müşteri bulduğundan olsa gerek sömürmekten sıkılmadı.

Yerli otomobil maceramız 2.Abdülhamit’e kadar uzanıyor mu?Bilmiyorum.Zaten konumuz da değil. Yerli otomobil hakkında iki önemli eleştiri var.

Birincisi,yerli otomobilin başka bir otomobil ile benzerliği.İkincisi ise SAAB ile yapılan işbirliği.

Otomobil örtüsü açıldığı anda insanlara bir yerlerden tanıdık geldi.2006 model Cadillac BLS ile tıpa tıp benziyordu.

Tabi bu benzerliği dile getirenlere söylenecek sözler hazırdı.’’Vatan haini,Türkiye’nin gelişmesini istemeyen yerli işbirlikçiler,ülkemizin otomobil üreteceğine inanmayan zavallılar.’’ Bu liste uzayıp gider.

Benzerliği dile getirenlere karşı savunma mekanizması da ilginçti.’’Otomobiller birbirine benzer.’’ Bunu söyleyenler haksız sayılmaz aslında.Otomobiller birbirine benzer.Bütün otomobillerde direksiyon vardır.Far vardır.Korna vardır.Lastik vardır.Kapı vardır.Bu kadar birbirlerine benzerler.

Otomobiller birbirine benzer.Ama markalar birbirine benzemez.Sıradan bir otomobil meraklısı iki  kilometre öteden bütün markaları ayırt edebilir. AUDİ ile Mercedes’i karıştırmaz.

Birbirine çok benzeyen otomobilleri incelediğimizde karşımıza bir ayrıntı çıkar.Birbirine çok benzeyen otomobiller aynı firma tarafından üretilir.Skoda ve WW birbirine benzetilebilir.Firma müşteri portföyünü geniş tutmak için böyle bir yola başvurabilir.

Eleştirilerini,otomobilin başka bir marka ile benzerliği konusunda yapanlara katılıyorum.Peşin söyleyeyim.Vatan haini,Türkiye’nin gelişmesini istemeyen yerli işbirlikçi,ülkemizin otomobil üreteceğine inanmayan bir zavallı değilim.Türkiye mutlaka yerli bir otomobil üretecek.Bundan hiç şüphem yok. Başka markalardan esinlenmeden,tasarımı kendisine ait olan bir otomobili üretecek.

İkinci eleştiri konusuna katılmıyorum.SAAB ile işbirliği yapılmış olması benim düşünceme göre eleştirilecek değil takdir edilecek bir durumdur.

Otomobillerden biraz anlayan herkes bilir ki;otomobil ‘’ben yaptım oldu.’’diyeceğiniz,müşterinin beğenmezse çöpe atacağı bir ürün değildir.

Kaliteli bir otomobil yapabilmek için teknolojik altyapıya,veri tabanına ihtiyacınız olur.Teknolojik altyapı ve veri tabanı ihtiyacınızı sıfırdan karşılamak yolunu seçerseniz bu size zaman,çok miktarda da  para kaybettirir.

Var olan teknolojiyi geliştirmek zaman ve maliyet açısından sizi bir adım öne taşır.Pazarlama konusunda daha detaylı bilgi sahibi olursunuz.Servis ağı kurmak ve yedek parça sağlamak konusunda  önünüzdeki engelleri kolayca aşarsınız.

 

Bir adım daha ileri gidilerek tanınmış bir marka satın alınabilir.Bilinen bir marka adıyla yeni modeller üretilebilir.Bu şekilde piyasaya yeni girmiş bir marka algısı ortadan kaldırılabilir.Tipik müşteri tepkisidir.Yeni bir marka üstelik çok para verilerek satın alınacak bir otomobil markası müşterilerde tedirginliğe sebep olur.

Bütün eleştirilere rağmen ortaya prototip bir otomobil çıktı.Umudumuz,otomobilin seçimlere on beş gün kala yapılmış boş bir reklam olmaması.Çalışmaların hızla devam etmesi.2020 yılında bir Türk otomobilinin yollarda arz-ı endam etmesi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Demircioğlu Arşivi
SON YAZILAR