CUMANIZ MÜBÂREK GEELECEĞİNİZ HAYIRLI OLSUN..!

CUMANIZ MÜBÂREK GEELECEĞİNİZ HAYIRLI OLSUN..!

Cumanız mübarek olsun. Allah katında günlerin efendisi Cuma’dır. İnsanlık tarihindeki bir çok önemli olayın Cuma günü vuku bulduğu belirtilir. Cuma, mü’minlerin bayramıdır. Bu nedenledir ki, cuma günü mü’minler birbirleriyle tebrikleşirler. Güzel bir gelenek olmuştur son yıllarda cuma günü tebrikleşmeleri. Teknik cihazların da yardımıyla artık her cuma herkes tanıdığı tanımadığı herkese bu mübarek günü hatırlatıp, tebriğini sunmaktadır. Tebrikleşmeler, hem cuma günü yapılan bir duaya dönüşmüş, hem de günün şükrü ifade edilmiş olur. Tebrikleşme bir temennidir, temenniler de duadır. Özelde Cuma günleri, genelde her zaman yapılan tebrikleşmeler güzel bir geleneğe dönüşmüştür.

Cuma günü o kadar özel ve önemlidir ki, yapılan iyilikler de kat kat, yapılan kötülükler de kat kat karşılık bulur. Cuma günü günahsız geçerse, bu durum haftanın diğer günlerine de yansır ve diğer günlerde selametle geçer. Cuma günleri, kuşların, kurtların vahşi ve ehil hayvanların birbirleriyle selamlaştıkları rivayet edilir. Ayrıca cuma gününün rahmeti vesilesiyle, diğer cumadan sonra işlenen günahların da affedildiği kabulü vardır. Cuma gününün rahmet ve bereketini ifade eden çok sayıda rivayet vardır. Geçmişten gelen kadim gelenek de bu günün önemini anlatmaktadır. Günün rahmete dönüşmesi elbette ki kişinin itikadi, ameli ve ahlaki durumuna bağlı ve bununla doğru orantılıdır.

Cuma namazı hür ve Müslüman olan erkeklere farzdır. Cuma namazı vaktinde zorunlu işler hariç çalışmak haramdır. Zira, o saat Allah c.c. tarafından cuma namazı için tayin edilmiştir. Cuma namazı nasıl farz ise, o saatte alış verişin bırakılması da Allah c.c. tarafından emredildiği için farzdır. Cuma namazı kılmayan kimsenin kalbi mühürlenir ve gafil olur. İyilik yapamaz, kötülükleri fark edemez.

Son zamanlarda kadınlara da Cuma namazının farz olduğunu söyleyen bazı ilahiyatçılar olsa da bu cılız bir ses, zayıf bir nefes ve karşılığı olmayan görüştür. Ehli Sünnet anlayışına göre -bu anlayış Müslümanların Kur’an ve Sünnete dayalı ortak dini kabullerinin ifade eder- Cuma namazı sadece erkeklere farzdır, ancak isterlerse kadınlar da Cuma namazını kılabilirler.

Biz de böyle mübarek bir günde, bu köşemizle sizin karşınıza çıkmaya başladık. Samimiyetle yazıyoruz. Niyetimiz güzel ve iyilik düşünüyoruz. Bu nedenle de, köşemizin adını SAMİMİ/NİYET koyduk. Eğer yanılırsak ve maksadı aşan ifadelerimiz olursa bilinmeli ki, niyetimiz güzeldir. Davamız, iddiamız ve idealimiz var. Bunları, inandığımız dinin kaynaklarından besliyoruz. Yıllardan beri mahalli gazetelerde köşe yazısı yazan bir kişi olarak, bundan böyle de bu köşeden sizlerle birlikte olmaya gayret edeceğiz. Başta dini hususlar olmak üzere, sosyal, kültürel, toplumsal ve ahlaki konularla, gündeme ait güncel meselleri yazımızın konusu yapacağız.

Ülkemizde yaşayan 78 milyon vatandaşımızın %98 nin aynı inanca sahip olduğunu istatistiklere dayalı olarak söylüyoruz. Geleneğimiz, örflerimiz ve anlayışlarımız da birbirine çok yakın. Zira aynı dinin kaynağından beslenip şekillenen toplumun birbirine benzemesi gayet doğaldır. Birbirine benzeyen toplumumuz yapılan seçimlerle kendi tercihlerini ortaya koydular. Bu tercihler doğrultusunda devam edecek olan idari işlemler, dini ve sosyal yaşamımıza da katkı sağlayacak. Aynı dinin mensuplarını faklı siyasi tercihlere sahip olmaları birbirine düşüremez. Bu düşünce ile, ortaya çıkan seçim sonuçlarının milletimiz ve memleketimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Geleceğimiz hayırlı olsun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR